Annons

Tobii tecknar avtal med teknikjätte: ”Den största milstolpen hittills”

Tobiis vd Henrik Eskilsson.
Tobiis vd Henrik Eskilsson. Foto: Claes-Göran Flinck
Tobii blir ny leverantör till teknikkoncernen HTC. Avtalet fick aktien att hoppa glädjeskutt på börsen. ”Vi får en intäkt per såld enhet”‚ säger vd:n Henrik Eskilsson i en intervju med Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska ögonavläsningsbolaget Tobii har tecknat ett avtal med teknikjätten HTC. Samarbetet innebär att Tobii integrerar sin eyetracking-teknologi i deras senaste VR-headset, Vive Pro Eye.

”Avtalet är jätteviktigt för oss. Det här offentliggörandet är den största milstolpen hittills för Tobii inom VR. HTC är en av de absolut ledande spelarna på marknaden”, säger Henrik Eskilsson, vd och medgrundare på Tobii.

VR står för virtual reality, eller förstärkt verklighet, en datateknik som låter användaren interagera med objekt i en verklig eller inbillad miljö.

Tobiis aktie steg med runt 11 procent till cirka 33 kronor på Stockholmsbörsen under tisdagen. (Följ kursen här.)

Redan under hösten 2018 aviserade Tobii att de tecknat avtal med ett världsledande VR-företag, men vilken samarbetspartner det rörde sig om hölls då hemligt. Nu har HTC lanserat produkten i samband med den pågående teknikmässan CES.

”Vår eyetracking är den viktigaste nya funktionen i den här nya produkten. Den riktar sig primärt till professionella kunder som använder VR för design, simulering, träning och utbildning”‚ säger Henrik Eskilsson.

HTC har sin hemvist i Taiwan, som officiellt är en kinesisk region. Bolaget är en av tre stora aktörer på marknaden för VR-headsets, utöver Facebook-ägda Oculus samt Sony. 

Läs mer: Tobii ökar förlusterna – men tungt affärsområde slår tillväxtrekord 

Det är ännu oklart vad HTC:s nya headset kommer att kosta för slutkunden, men enligt flera internationella medier förväntas produkten lanseras brett under andra kvartalet 2019.

”Vi har arbetat nära varandra i två år för att integrera de hårdvarukomponenter som behövs för eyetracking. Vi levererar våra algoritmer genom Tobiis Eyechip, som är en nyckelkomponent i den här produkten”, säger han.

Henrik Eskilsson ger sparsmakade detaljer om de finansiella detaljerna i avtalet. Han påpekar dock att den generella VR- och AR-marknaden förväntas växa till 50 miljoner sålda enheter fram till 2022, enligt analyshuset IDC, från 4 miljoner i fjol.

”Vi får en intäkt per såld enhet. Men vi kan tyvärr inte uttala oss om förväntade försäljningsvolymer”, säger han.

Tobii har flera olika affärsområden. De två största i dagsläget är Dynavox, som tillverkar kommunikationshjälpmedel för personer med funktionsvariationer, och Pro, som tar fram forskningslösningar för ögonspårning.

Samarbetet med HTC sker inom ramen för Tobii Tech – som integrerar ögonstyrning i pc-gaming, e-sport och VR. Det är ett tillväxtområde, understryker Henrik Eskilsson, och stod enbart för 11 procent av koncernens omsättning på 313 miljoner kronor under tredje kvartalet 2018.

”Tobii Tech befinner sig ännu i en tidig fas med relativt låga intäkter. Visst ökar de, men den fulla potentialen ligger fortfarande längre fram, i takt med att kunder kommer ut med produkter med vår teknik under 2019, 2020 och framåt”, har Henrik Eskilsson tidigare sagt till Di Digital.

Läs mer: Tobii förvärvar mjukvarubolag för 130 miljoner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies