Hoppa till innehållet

Tobiis medgrundare till Industrifonden

Tobiis medgrundare Mårten Skogö rekryteras till Industrifonden där han får titeln chief technologist. Han föreslås samtidigt som ny ledamot i Tobiis styrelse.

Mårten Skogö blir chief technologist på Industrifonden.
Mårten Skogö blir chief technologist på Industrifonden.

Industrifonden stärker upp sitt investeringsteam med Mårten Skogö i rollen som chief technologist. Mårten är medgrundare till ögonsensorbolaget Tobii TOBII -1,08%Dagens utveckling, men lämnar nu sin operativa roll som forskningschef. Han föreslås samtidigt som ny ledamot i Tobiis styrelse.

”Vi är väldigt glada att välkomna Mårten till teamet. Hur man integrerar sensorer i smarta enheter tillsammans med kommunikation och intelligens för att bygga självständiga system är ett kärnområde för oss - och där är Mårtens erfarenhet och djupa kunskap ovärderlig. Redan idag ser vi att smarta enheter har en helt central roll inom industri och till exempel medicinsk teknik och hälsa”, säger David Sonnek, vd på Industrifonden.

Mårten Skogö var med och grundade Tobii 2001. Innan dess var han med och startade Jenser Technology, en avknoppning från forskningsverksamheten på KTH i Stockholm. Bolaget tog fram en ny metod för att mäta och styra tvättmedelskoncentration vid industriella rengöringsprocesser. 

”Mina år på Tobii har varit väldigt intensiva, lärorika och extremt roliga. Tobii har gjort en fantastisk resa fram till idag, och trots det är eyetracking-teknologin fortfarande bara i sin linda när det kommer till bredare tillämpningar. När jag nu lämnar min operativa roll så ser jag verkligen fram emot att få fortsätta vara en del av Tobiis resa genom styrelsearbetet”, säger Mårten Skogö.

Han betonar att Industrifonden, som är en statligt grundad stiftelse, har som syfte att stärka svensk industri.

”Industrifonden har förutsättningarna att jobba långsiktigt med innovationer hela vägen från forskningsstadiet till globala bolag, vilket är precis den resa vi gjort med Tobii. Det ska bli väldigt kul att få bidra med mina erfarenheter som entreprenör till både Industrifondens team och portföljbolagen”, säger han.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera