Annons

Tobiis vd: Apples lansering ett stort steg mot en bredare användning av tekniken

Henrik Eskilsson, vd för Tobii.
Henrik Eskilsson, vd för Tobii.
Att Apples nya flaggskeppstelefon kommer med en inbyggd ansiktsigenkänningssensor är ett stort steg mot en bredare användning av tekniken. Det säger ögonstyrningsbolaget Tobiis vd Henrik Eskilsson till Di Digital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tisdagen presenterade Apple sin nya flaggskeppstelefon Iphone X där fingeravtryckssensorn fått kliva åt sidan till förmån för ansiktsigenkänning. Enligt Henrik Eskilsson, vd för ögonstyrningsbolaget Tobii, innebär Apples lansering ett stort steg mot en bredare användning av kamerabaserade sensorer. 

"Att Apple lanserar sin senaste flaggskeppsprodukt med en videobaserad ansiktsigenkänningssensor inbyggd är ett stort kliv framåt mot en värld där alla våra enheter har kamerabaserade sensorer för att förstå användaren på ett djupare sätt. Megatrenden är att våra enheter blir allt mer intelligenta och får en bättre förmåga att förstå användaren och Apple puttar i och med det här den kurvan framåt kraftigt", säger han. 

Läs mer: Tobiis vd flyttar till USA: "Vill öka vår närvaro" 

Kommer ni se ett ökat intresse även för era produkter? 

"Jag tror absolut att det bidrar till att fler ser kamerabaserade sensorer som en naturlig del i den fortsatta utvecklingen och att stora delar av det konsumentelektroniska ekosystemet känner att det är ännu mer intressant för dem och deras produkter framöver. Sen ger det inte nödvändigtvis ett konkret resultat i morgon, men i och med att det driver på hela den här trenden så tror jag absolut att det påverkar även oss positivt", säger Henrik Eskilsson. 

Enligt Henrik Eskilsson är iris- och ansiktsigenkänning samt ögonstyrning antagligen de två främsta användningsområdena för kamerabaserade sensorer. 

"Det som är väldigt spännande är att det finns ganska tydliga synergier mellan de två och hårdvaran är inte jättelångt ifrån varandra. Det innebär att i förlängningen så kommer det sitta kamerabaserade sensorer i datorer, telefoner och VR-headset som förstås gör både och samtidigt", säger han. 

Läs mer: Tobii: ”Facebooks köp är goda nyheter för eyetracking-teknologin”

Några planer på att utveckla egna algoritmer för iris- eller ansiktsigenkänning har Tobii dock inte i dagsläget. 

"Vi har däremot flera samarbeten med olika aktörer som har de algoritmerna för att möjliggöra de synergier som finns mellan igenkänning och ögonstyrning. Till exempel så arbetar vi tillsammans med Microsoft och deras ansiktsigenkänning i Windows som kan köras på våra plattformar", säger Henrik Eskilsson. 


Mer om Apples Iphone X i veckans avsnitt av Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/alltljuspaapplesiphonex

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies