Annons

Toca Boca såldes för mindre än 500 miljoner

Bonnier sålde app-utvecklaren Toca Boca för under 500 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter.
Bonnier sålde app-utvecklaren Toca Boca för under 500 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter.
Det har spekulerats i prislappar på nära 2 miljarder kronor. I själva verket sålde Bonnier Toca Boca för under en halv miljard, enligt Di Digitals uppgifter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan i höstas kunde Di Digital avslöja Bonniers avsikter att sälja app-utvecklaren Toca Boca.

Bolaget, som startades år 2010, har sedan dess utvecklats till en internationell framgångssaga med mer än 140 miljoner nedladdningar.

Igår blev det känt att det börsnoterade kanadensiska bolaget Spin Master köper Toca Boca från Bonnier, som också äger Dagens industri. 

Någon prislapp på affären har inte offentliggjorts, men på flera håll har det spekulerats i skyhöga försäljningssummor.

Källor inom riskkapitalvärlden har för Di Digital spekulerat i en prislapp på mellan 500 Mkr och 1 miljard kronor. En analys av sajten Tech.eu indikerade att bolaget kunde värderas till nära 2 miljarder kronor.

Den verkliga försäljningssumman blev betydligt lägre än så, enligt Di Digitals källor. Av allt att döma dessutom lägre än vad säljaren Bonnier först hade hoppats på.

Enligt källor nära affären förhandlade Bonnier med flera intresserade spekulanter på Toca Boca redan i somras. Då ska en prislapp på runt 700-800 miljoner kronor ha diskuterats.

Ulrika Saxon, vd på Bonnier Growth Media och styrelseledamot i Toca Boca, bekräftade under torsdagen för Di Digital att man fört dialog med över tio potentiella köpare

Den faktiska försäljningen till Spin Master skedde dock på en nivå strax under 500 Mkr, enligt uppifter till Di Digital.

I värderingen av bolaget lades stor vikt vid att den marknad bolaget verkar på – alltså appar som säljs för en engångskostnad och ej bygger på återkommande in-app-purchases – anses vara på nedåtgående och ha begränsad lönsamhetspotential.

År 2014 omsatte Toca Boca 82 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 11 Mkr. 

Di Digital har sökt Ulrika Saxon, vd för Bonnier Growth Media samt styrelseledamot i Toca Boca, för en kommentar. 

Läs även: Bonnier säljer Toca Boca – läs allt om storaffären här

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer