Annons

Tolv nya miljardbolag inom svensk tech

Hela tolv nykomlingar tar plats på Di Digital lista över miljardvärderade techbolag. Men flera har ännu mycket små intäkter. ”Jag skulle inte investera enbart i duktiga personer och en idé”, säger Erik Sprinchorn på Tin Fonder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska techsektorn rymmer nu 30 bolag som värderas till över 1 miljard kronor och inte har sålts eller börsnoterats.

Grupperingen har mer än fördubblats sedan Di Digital först sammanställde denna lista sommaren 2017.

”Startupmiljön och entreprenörskapet står sig starkt i Sverige. Det är spritt över olika branscher och det ger en viss styrka”, säger förvaltaren Erik Sprinchorn på Tin Fonder.

Två av de nya bolagen, Doktor.se och Min doktor, erbjuder digital läkarvård. Därmed finns det totalt tre nätläkare på årets lista.

På listan finns fem e-handlare och totalt fyra fintechbolag, varav Klarna är det största med en färsk värdering på 53 miljarder kronor.

Flera av nykomlingarna är nystartade bolag. Elscooteraktören Voi och spelutvecklaren Embark Studios grundades båda 2018 . Deras värderingar består till stor del av de stora mängder kapital som gått in i bolagen.

Den tidigare EA-toppen Patrick Söderlund, som startade Embark Studios i november 2018, sålde i juni en tredjedel av det hittills oprövade bolaget för 900 miljoner kronor. Köpare var den befintliga ägaren Nexon, en koreansk speljätte som handlas på börsen i Tokyo.

”Det är enkelt att skapa miljardbolag genom att ge dem pengar. Jag hoppas att det går bra för allihop. Men själv skulle jag inte investera pengar enbart i duktiga personer och en idé”, säger Erik Sprinchorn.

Även i fallet Northvolt, batteritillverkaren som tog in drygt 9 miljarder kronor i juni, består värderingen till stor del av investerat kapital. Värderingen speglar i det fallet hur höga insatserna är snarare än hur bolaget, som knappt har några intäkter, presterar.

Kring årsskiftet gick kinesiska Tencent in som storägare i spelstudion Fatshark, som i samband med det värderades till 1,5 miljarder kronor.

På senare år har utländska bolag snappat upp succéer som spelsuccéerna King och Minecraft medan Spotify valde New York-börsen för sin notering.

Erik Sprinchorn ser stora risker med en allt för hög grad av utländska uppköp inom techsektorn.

”Vi ser uppköp av våra digitala klenoder som den största hållbarhetsutmaningen”, säger han och fortsätter:

”Vi riskerar att ge bort långsiktiga värden om vi låter kinesiska och amerikanska bolag köpa svenska företag. Ofta kanske vi inte förstår det gigantiska strukturella värdet.”

Linas matkasse, som tidigare har miljardvärderats, kvalar inte in detta år. Detta sedan bolagets försäljning har minskat flera år i rad.

Även den Dubaibaserade taxitjänsten Careem – där svenske Magnus Olsson är medgrundaren – försvinner från listan. Detta sedan Uber köpt uppstickaren för strax under 30 miljarder kronor.

Här är hela listan:

30. Doktor.se (Ny)

Senaste värdering: 1 miljard kronor (januari 2019)

Doktor.se är en av flera nätläkare på listan. Bolaget, som både driver vårdcentraler och har börjat erbjuda djursjukvård, tog i januari in 100 miljoner kronor i en finansieringsrunda som leddes av Bonnier Ventures. Även klockmiljardären Filip Tysander är delägare i bolaget.

Martin Lindman är grundare till Doktor.se.
Martin Lindman är grundare till Doktor.se.

29. G-Loot (Ny)

Senaste värdering: 1 miljard kronor (mars 2019)

G-Loot skapar e-sportsturneringar där spelarna kan satsa pengar på sig själva och tävla om prispotten. Bolagets teknik sammanlänkar spelarna och hanterar pengaflödena. Bland delägarna finns fondbolaget Norron och Swedbank Robur. Hittills har G-Loot tagit in över 300 miljoner kronor i riskkapital.

G-loots grundare Patrik Nyblad.
G-loots grundare Patrik Nyblad. Foto: Jonas Eng

28. Voi (Ny)

Senaste värdering: 1 miljard kronor (maj 2019)

Scooterbolaget Voi grundades sommaren 2018 och har slukat rejält med kapital sedan starten. Delägarna – däribland Vostok New Ventures, Balderton Capital, Creandum och Cristina Stenbeck – har åttagit sig att investera drygt 700 miljoner kronor i bolaget. Alltså består mycket av värderingen av rent riskkapital.

Fredrik Hjelm är grundare och vd till Voi.
Fredrik Hjelm är grundare och vd till Voi. Foto: @JOEY ABRAIT

27. Natural Cycles

Senaste värdering: 1 miljard kronor (2017)

Preventivappen Natural Cycles blev under 2018 godkänd i USA, där bolaget just nu försöker slå sig fram. Nyligen gjorde man sig dock av med en del av personalen på Stockholmskontoret. Bland delägarna finns EQT Ventures, Bonnier Ventures och Isabella Löwengrip.

Natural Cycles grundare Elina Berglund.
Natural Cycles grundare Elina Berglund. Foto: Martina Huber

26. Automile

Senaste värdering: 1 miljard kronor (oktober 2017)

Serieentreprenören Jens Nylander grundade Automile under 2014. Bolaget utvecklar ett system som mäter bilförares vanor och i vilket skick en bil befinner sig i. Enligt Jens Nylander värderades bolaget i oktober 2017 till omkring 1 miljard kronor.

Automiles grundare Jens Nylander.
Automiles grundare Jens Nylander.

25. Babyshop

Senaste värdering: 1 miljard kronor (juli 2018)

Marcus och Linn Tagessons e-handelsbolag omsatte i fjol runt 835 miljoner kronor och väntas kunna nå lönsamhet under 2018. 

Babyshops grundare Marcus och Linn Tagesson.
Babyshops grundare Marcus och Linn Tagesson. Foto: Dan Coleman,

24. Yanzi

Senaste värdering: Drygt 1 miljard kronor (juli 2018)

Det svenska Sakernas internet-bolaget säljer uppkopplade sensorer till större fastigheter. I somras köpte det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus en majoritet av aktierna i doldisbolaget för mer än 500 miljoner kronor. I samband med det gick värderingen över miljardstrecket, enligt Di Digitals uppgifter.

Yanzi säljer uppkopplade sensorer.
Yanzi säljer uppkopplade sensorer.

23. Telavox (Ny)

Senaste värdering: 1,1 miljarder kronor (januari 2019)

Fredrik Hedberg – som senare skulle grunda Tink – fick idén till Telavox 2002 ihop med Viktor Karlsson. Bolaget erbjuder en mjukvarubaserad telefonväxel. Bolaget omsatte tidigare i år en halv miljard kronor på årsbasis med en vinstmarginal på 15–20 procent.

Telavox grundare Viktor Karlsson.
Telavox grundare Viktor Karlsson. Foto: Jesper Berg

22. Soundcloud

Senaste värdering: 1,2 miljarder kronor (augusti 2017)

På två år sjönk den svenskgrundade musiktjänsten Soundclouds värdering slaktats från drygt 5 miljarder kronor till 1,2 miljarder kronor. Tidigare i år bildade man ett nytt moderbolag på Brittiska jungfruöarna.

Soundclouds medgrundare Alexander Ljung.
Soundclouds medgrundare Alexander Ljung. Foto: Simon Dawson

21. Min doktor (Ny)

Senaste värdering: 1,3 miljarder kronor (december 2018)

Min Doktor, en av de första svenska nätläkarna, tog hösten 2018 in Ica-ägda Apoteket Hjärtat som delägare. Därmed steg värderingen till 1,3 miljarder kronor. Min Doktor är nu i färd med att öppna dussintals kliniker som ska ligga intill Icas butiker och apotek.

Min Doktors grundare Magnus Nyhlén intervjuas på scen av Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
Min Doktors grundare Magnus Nyhlén intervjuas på scen av Di Digitals Jonas Leijonhufvud. Foto: Emma-Sofia Olsson

20. Nilar (Ny)

Senaste värdering: Knappt 1,5 miljarder (maj 2019)

Det första batteribolaget som är nytt på listan. Nilar tillverkar batterier avsedda för olika typer av energilagring. Det kan vara batterier som stärker upp elnäten, som används vid laddstationer för elbilar eller som lagrar el från sol- eller vindkraft i fastigheter. Bland delägarna finns första AP-fonden.

Lars Fredriksson, medgrundare till Nilar.
Lars Fredriksson, medgrundare till Nilar. Foto: Fotografen Thomas Carlgren AB, Nilar

19. Fatshark (Ny)

Den Stockholmsbaserade spelstudion Fatshark tog i januari 2019 in kinesiska Tencent som ny delägare. I samband med det värderades bolaget, som förra året drog in 275 Mkr på sitt spel Vermintide, till 1,5 miljarder kronor. 

Martin Wahlund, medgrundare till Fatshark.
Martin Wahlund, medgrundare till Fatshark. Foto: Joel Marklund (Bildbyrån).

18. Acast (Ny)

Senaste värdering: 1,7 miljarder kronor (december 2018)

Det svenska poddbolaget var under 2018 nära att bli uppköpt av samarbetspartnern Spotify. Så blev det dock inte. Acast, som förbereder en börsnotering, tog i stället in 300 miljoner kronor ytterligare i kapital. Bolaget fördubblade sina intäkter till 190 Mkr i fjol, medan förlusterna steg med 30 procent till 85 Mkr.

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam.
Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam. Foto: Joey Abrait

17. Jollyroom

Senaste värdering: Cirka 2 miljarder kronor

Storägaren och grundaren Ole Sauar har sällan gjort en officiell värdering på sin babybutik, som växte med 50 procent 2017 och sålde för över 1 miljard kronor. I en jämförelse med andra lönsamma e-handelsbolag borde Jollyroom värderas till omkring 2 miljarder kronor.

Jollyrooms grundare Ole Sauar.
Jollyrooms grundare Ole Sauar.

16. Zound Industries

Senaste värdering: Cirka 2 miljarder kronor (januari 2019)

Lur- och högtalarbolaget Zound Industries har smitt börsplaner sedan Di Digital avslöjade dem i början av 2016. Ännu har det inte blivit någon notering. Enligt flera källor beror det på att värderingen av hårdvarubolag inom deras segment har börjat värderas lägre på marknaden.

Zound Industries vd Pernilla Ekman
Zound Industries vd Pernilla Ekman Foto: Evelina Carborn

15. Mathem

Senaste värdering: 2,1 miljarder kronor (april 2019)

Den digitala matbutiken Mathem ökade omsättningen till över 1 miljard kronor 2017. Dock har bolagets marknadsvärde stått relativt oförändrat sedan slutet av 2017.

Mathems grundare Tomas och Karolin Kull.
Mathems grundare Tomas och Karolin Kull. Foto: Jack Mikrut

14. Yubico

Senaste värdering: 2,2 miljarder kronor (april 2019)

Svenska Yubicos it-säkerhetsnycklar används av de flesta av USA:s största techbolag: Microsoft, Google, Facebook och Dropbox är bara några exempel.

Yubicos grundare Stina Ehrenswärd.
Yubicos grundare Stina Ehrenswärd. Foto: Joey Abrait

13. Tink (Ny)

Senaste värdering: 2,4 miljarder kronor (juni 2019)

Tink, som grundades av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg under 2012, har gått från att ursprungligen vara en renodlad privatekonomiapp till att nu leverera teknik till banker. Nyligen anslöt sig det amerikanska storbolaget Paypal till ägarlistan.

Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén.
Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén. Foto: Emma-Sofia Olsson

12. Embark (Ny)

Senaste värdering: 2,7 miljarder kronor (juli 2019)

Den hetaste svenska spelutvecklaren bildades i november 2018 av den tidigare EA-stjärnan Patrick Söderlund och flera av hans tidigare kollegor från Stockholmsbolaget Dice. Den koreanska storägaren Nexon ökade sin andel kraftigt vid halvårsskiftet, då man köpte aktier för 900 miljoner kronor. Transaktionen värderade hela Embark till nära 3 miljarder kronor.

Patrick Söderlund, Embark Studios grundare och vd.
Patrick Söderlund, Embark Studios grundare och vd. Foto: Press

Läs mer: Han hoppade av toppjobbet – blev miljardär på åtta månader 

11. Bima

Senaste värdering: 2,9 miljarder kronor (juni 2019)

Bima är ett delvis Kinnevik-ägt bolag som säljer mikroförsäkringar i utvecklingsländer.

Bimas grundare Gustaf Agartson.
Bimas grundare Gustaf Agartson. Foto: Martina Huber

10. Na-kd

Senaste värdering: cirka 3 miljarder kronor (juli 2019)

Den svenska nätmodehandlaren Na-kd fördubblade sina intäkter under 2018 och såg sina rörelseförluster krympa. Enligt uppgift till Di Digital värderas e-handlaren till omkring 3 miljarder kronor.

”Våra ambitioner mäts i miljarder euro”, sade vd:n Jarno Vanhatapio nyligen.

Na-kd:s vd Jarno Vanhatapio.
Na-kd:s vd Jarno Vanhatapio. Foto: Jesper Frisk

9. Kry

Senaste värdering: 3 miljarder kronor (juni 2018)

Kry fyllde på kassan med en halv miljard kronor i somras från befintliga ägare som Accel, Creandum, Index Ventures och Project A Ventures. I samband med kapitalrundan växte nätläkarens värdering med tre gånger till 3 miljarder kronor.

Krys medgrundare Johannes Schildt.
Krys medgrundare Johannes Schildt. Foto: Josefine Stenersen

8. Epidemic Sound

Senaste värdering: 3,4 miljarder kronor (juli 2019)

Epidemic Sound köper alster från frilansmusiker som man sedan säljer vidare i prenumerationsform till andra företag. Kunderna är alla från Youtube-kreatörer till Spotify och produktionsbolag i tv-branschen. Enligt Techcrunch värderades bolaget i juli 2019 till motsvarande 3,4 miljarder kronor.

Oscar Höglund, vd och medgrundare till Epidemic.
Oscar Höglund, vd och medgrundare till Epidemic. Foto: Jack Mikrut

7. Apotea

Senaste värdering: 3,8 miljarder kronor (mars 2019)

Sedan finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag Creades gick in i nätbutiken Apotea har värdet stigit markant. I mars värderades ehandelsjätten till nära 4 miljarder kronor.

Apoteas grundare Pär Svärdson.
Apoteas grundare Pär Svärdson. Foto: Joey Abrait

6. Exeger (Ny)

Senaste värdering: 4,6 miljarder kronor (juni 2019)

Stockholmsbolaget Exegers solceller kan integreras i produkter som surfplattor och trådlösa hörlurar för att förlänga batteritiden. Både pensionsbolaget AMF och den japanska techjätten Softbank är delägare.

Exegers grundare Giovanni Fili.
Exegers grundare Giovanni Fili. Foto: Jesper Frisk

5. Truecaller

Senaste värdering: 6,8 miljarder kronor 

Kommunikationsappen Truecaller – som har hundratals miljoner användare i länder som Indien, Egypten och Nigera – klättrar flera platser på listan. Detta eftersom aktiekursen har stigit i värde på andrahandsmarknaden.

Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi.
Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Foto: Hampus Andersson

4. Kobalt Music

Senaste värdering: 6,8 miljarder kronor (maj 2017)

Det svenskgrundade Kobalt, med säte i London, står mellan streamingjättar som Spotify och artisterna i värdekedjan. Affärsidén är att effektivisera hur musiker får betalt. Grundaren Willard Ahdritz driver även ett skivbolag och erbjuder betalningslösningar för musikbranschen. I ägarkretsen finns musikprofiler som Max Martin och Paul McCartney.

Kobalts medgrundare Willard Ahdritz.
Kobalts medgrundare Willard Ahdritz. Foto: Axel Öberg

3. Trustly

Senaste värdering: 7 miljarder kronor (april 2018)

Betalraketen Trustlys värdering sköt i höjden när riskkapitalbolaget Nordic Capital köpte två tredjedelar av aktierna i april 2018. Transaktionen värderade enligt medieuppgifter Trustly till 7 miljarder kronor.

Trustlys vd Oscar Höglund.
Trustlys vd Oscar Höglund. Foto: Amanda Lindgren

2. Northvolt (Ny)

Senaste värdering: Omkring 15 miljarder kronor (juni 2019)

Efter nästan tre år fick batteribolaget Northvolt ihop sin finansiering till den storskaliga fabriken i Skellefteå. Den tidigare Tesla-toppen Peter Carlsson tog in pengar från Goldman Sachs, Volkswagen, BMW, Ikea-stiftelsen IMAS och tre nordiska pensionsstiftelser. Nyemissionen värderade bolaget till omkring 15 miljarder kronor (med 9 miljarder kronor i kapital inräknat).

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson. Foto: Jesper Frisk

1. Klarna

Senaste värdering: 53 miljarder kronor (augusti 2019)

Betaljättens värdering rusade i augusti 2019, då man tog in över 4 miljarder kronor för att växa i USA. Klarna rapporterade nyligen sitt första förlustkvartal på många år. Anledningen var investeringar i personal, produktuppdateringar och marknadsföring.

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski. Foto: Jesper Frisk

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer