Hoppa till innehållet

Total svenskdominans på E3

Just nu pågår världens största spelmässa E3 i Los Angeles. Och i år dominerar de svenskproducerade spelen totalt.

Martin Sahlin, kreativ chef på Umeåstudion Coldwood, visar upp spelet Unravel på årets E3.
Martin Sahlin, kreativ chef på Umeåstudion Coldwood, visar upp spelet Unravel på årets E3.Foto: Electronic Arts

När Electronic Arts inledde årets E3-mässa i Los Angeles kändes det för en stund som att världens största spelförlag flyttat hela sin produktion till Sverige.

Fyra av det kommande årets största produktioner utvecklats helt eller delvis av svenska spelstudior (se lista nedan). Ytterligare ett gäng bygger på spelmotorn Frostbite, utvecklad av studion Dice i Stockholm.

Dessutom stal Minecraftskaparna på Mojang showen under Microsofts presskonferens, som ägde rum tidigare under måndagen, med en demonstration av Minecraft anpassat för Microsofts nya augmented reality-glasögon Hololens.

xgakdcEzVwg

Den stora överraskningen var annars spelet Unravel, utvecklat av den lilla Umeåstudion Coldwood Interactive, som fick en lång stund ensamt på scen hos Electronic Arts. Studions kreative chef Martin Sahlin drog ned stora applådåskor då han visade upp en handgjord garndocka föreställandes spelets huvudkaraktär Yarny.

Electronic Arts-chefen Peter Moore passade även på att höja svenska Dice, och studions arbete med spelmotorn Frostbite, till skyarna. Frostbite-motorn utvecklades samtidigt som storspelet Battlefield 3 år 2011 och utgör idag stommen som de flesta av Electronic Arts storspel bygger på.

lv2Hn88JO50

I maj redovisade Electronic Arts en omsättning på drygt 35 miljarder kronor för det brutna räkenskapsåret 2015. De svenskutvecklade spelen som visades upp på E3 under måndagen förväntas dra in flera miljarder kronor till bolagets kassor under året som kommer.

Läs även: Startupfeber i spel-Stockholm

Utöver Electronic Arts är förväntningarna höga även på Stockholms-studion Avalanche, som i år presenterar spelen Just Cause 3 och Mad Max, byggt på storfilmen med samma namn. Malmöstudion Massive, som ägs av förlaget Ubisoft, är även på plats med spelet The Division. Även Starbreeze visar upp nya spel i form av The Walking Dead och en ny del i spelserien Payday.

"Det är ett osannolikt år, det bästa någonsin", sa Per Strömbäck, talesperson för branschorganet Dataspelsbranschen, i en intervju med Dagens Industri tidigare i veckan. 


Här är de svenska spelen på årets E3

Unravel

  • Utvecklas av Coldwood Interactive i Umeå, ges ut av Electronic Arts

Need for Speed

  • Utvecklas av Dice-ägda Ghost Games i Göteborg, ges ut av Electronic Arts

Star Wars: Battlefront

  • Prestigeprojekt utvecklat av Battlefield-skaparna Dice i Stockholm, ges ut av Electronic Arts

Mirror’s Edge: Catalyst

  • Uppföljaren till ett av Dices mest kultförklarade spel, ges ut av Electronic Arts

Mass Effect: Andromeda

  • Påkostad rollspelsserie av kanadensiska Bioware. Körs på den Dice-utvecklade spelmotorn Frostbite, ges ut av Electronic Arts

Just Cause 3

  • Utvecklas av Avalanche i Stockholm, ges ut av japanska Square Enix

Mad Max

  • Utvecklas av Avalanche i Stockholm, ges ut av Warner Bros Interactive

The Division

  • Utvecklas av Malmöstudion Massive, som ägs av förlaget Ubisoft

The Walking Dead

  • Utvecklas av Stockholmsstudion Overkill och ges ut av svenska Starbreeze

Läs även: Efter megasuccén – Paradox slår alla rekord

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera