Annons

Tradedoubler-duo vill knäcka låskoden

Carl-Johan Grandinson, vd, och Diego Oliva, operativ chef, vill ta det svenska låset Glue ut i Europa.
Carl-Johan Grandinson, vd, och Diego Oliva, operativ chef, vill ta det svenska låset Glue ut i Europa. Foto: Jonathan Bylars
Är digitala lås nyckeln till framtidens tjänsteekonomi? Det tror i alla fall riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson, som pytsat in 15 miljoner i smarta hem-företaget Glue, tillsammans med bolagets grundare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det smarta hemmet har blivit alla hårdvarutillverkares heliga graal. Och på dörren till det smarta hemmet finner du självklart det smarta låset. Det senaste året har en rad digitala låsanordningar släppts ut på marknaden, som låter hus- och lägenhetsägare via en app styra vem som kan öppna ytterdörren, och när.

“Att kunna styra vem som går in och ut ur din lägenhet har många praktiska fördelar. Inte minst mot bakgrund av den nya delningsekonomin."

Ledande på marknaden är amerikanska August, som nyligen tog in 38 miljoner dollar i kapital från bland annat Qualcomm Ventures och Comcast Ventures. En rad låsprodukter har också finansierats via crowdfunding, bland annat Sesame, som tidigare i år samlade in 1,4 miljoner dollar för att tillverka ett smart lås som man lovar ska bli marknadens billigaste.

Även Sverige kan stoltserna med ett eget startupbolag på området, nämligen Glue. Bolagets smarta lås smyglanserades på den svenska marknaden redan sommaren 2014. Nu lägger man dock in en ny växel då den tidigare Tradedoubler vd:n Carl-Johan Grandinson och hans tidigare Tradedoubler-kollega Diego Oliva, som rekryterades från Facebook tidigare i år, tar över som vd respektive operativ chef för Glue.

Bakom bolaget står riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson, som tillsammans med de två grundarna investerat 15 miljoner kronor i det smarta låssystemet.

“Att kunna styra vem som går in och ut ur din lägenhet har många praktiska fördelar. Inte minst mot bakgrund av den nya delningsekonomin. Med digitala lås kan du hyra ut din lägenhet via Airbnb eller betala en person för att gå ut med din hund, utan att behöva lämna ut din nyckel”, säger Carl-Johan Grandinson.

Han tror också att de nya smarta låsen i förlängningen kan minska en av den svenska e-handelns största trösklar då varor kommer att kunna levereras direkt in i våra hem. Till exempel matkassar direkt in i våra kylskåp utan att vi själva behöver vara på plats.

Enligt Carl-Johan Grandinson för Glue idag diskussioner med en rad olika aktörer inom e-handel om framtida partnerskap.

Hur kan en nykomling som Glue utmana en låsmarknad där flera amerikanska aktörer redan lyckats etablera sig?

“Att det finns andra aktörer på marknaden är bara positivt för oss. Att använda sig av smarta lås är ett helt nytt användarbeteende som måste läras in, därför är det bara bra om det finns fler som gör samma sak”, säger Carl-Johan Grandinson.

Glue startade 2013 som en avknoppning från Phoniro, som är verksamma inom digital nyckelhantering inom äldreomsorgen. Phoniros låsystem, som används av bland annat hemtjänsten, finns installerat hos runt 70 000 svenska hushåll. Glues låstjänst är helt och hållet baserad på Phoniros hårdvara, men med en tillhörande app och ny design.

Glues digitala lås installeras ovanpå det befintliga dörrlåset och öppnar och stänger detta med en Bluetooth-styrd motor som kontrolleras via en app i din smartphone. Foto: Jonathan Bylars

“Man såg helt enkelt att marknaden för låset var betydligt större än hemtjänst och särskilda boenden, därför valde man att bilda ett dotterbolag”, säger Carl-Johan Grandinson.

Era samlade erfarenheter är från Facebook och Tradedoubler, hur skiljer det sig att ni idag jobbar med en hårdvarulösning?

“Det finns skillnader då processerna är längre och mer komplexa med hårdvara. Men det finns många likheter också, det smarta hemmet står inför ett genombrott på samma sätt som digital marknadsföring och sociala nätverk gjorde för ett antal år sedan”, säger Diego Oliva.


Här är de hetaste smarta låsbolagen

August

Sesame

Goji

Kevo

Noki


Glue

  • Vad: En digital, app-baserad nyckel som låter dig styra vem som har tillgång till ditt hem och när. Finns idag installerad på 600 dörrar
  • Grundades: 2013 som en avknoppning från Phoniro AB, som är verksamma inom digital nyckelhantering inom äldreomsorgen
  • Antal anställda: 2
  • Investerare: Carl-Johan Grandinsson (tidigare vd Tradedoubler, grundare Tre kronor), Diego Oliva (Tidigare Tradedoubler samt Facebook) och riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies