Annons

Nu kräver toppolitikern nya regler kring elscootrarna

Trafikborgarrådet i Stockholm Daniel Helldén (MP).
Trafikborgarrådet i Stockholm Daniel Helldén (MP). Foto: Di/TT
Daniel Helldén (MP) kräver nya lagförslag som gör det möjligt för kommuner att reglera elscootrarna i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elscootrarna har skapat debatt i Sverige. Nu går trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén (MP), ut och kräver att regeringen ska införa flera lagändringar som gör det möjligt för kommuner att reglera elscootrarna.

På DN Debatt skriver Daniel Helldén att den avsiktsförklaring som staden har skrivit tillsammans med elscooterbolagen inte räcker. I avsiktsförklaringen finns regler kring hastighet, parkering och att elscootrarna ska flyttas av bolagen om de står dåligt till. 

Men det är alltså inte nog enligt trafikborgarrådet.

Nu vill Daniel Helldén bland annat att elscootrarna inte längre ska klassas som cyklar utan som en egen fordonstyp. Det skulle enligt Daniel Helldén göra det möjligt för kommuner att införa parkeringsförbud. 

”Vi måste med andra ord ha rätt att sätta upp en skylt om parkeringsförbud specifikt för elsparkcyklar på platser där många människor rör sig och det lätt blir rörigt”, skriver trafikborgarrådet.

Dessutom vill Daniel Helldén att regler ska införas så att elscootrarna inte får köras på gångbanor och trottoarer och han vill att regeringen ska göra det möjligt för kommuner att ta ut en avgift för platsen som elscooterbolagen ställer ut sina elscootrar på.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer