Hoppa till innehållet

Tränarlegendarens nya satsning – sportapp för spelarutveckling

Doldisbolaget 360Player ska hjälpa klubbar och landslag att utveckla spelare. Nu tar man in nytt kapital för lansering och en tränarlegendar och tv-profil går in i styrelsen.

Hasse Backe, före detta förbundskapten för bland annat Finlands herrlandslag.
Hasse Backe, före detta förbundskapten för bland annat Finlands herrlandslag.Foto: Jussi Nukari

Svenska startupbolaget och doldisen 360Player har i det tysta skapat en plattform som ska hjälpa idrottsklubbar och spelare inom flera idrotter att utvecklas på ett mer vetenskapligt sätt.

Nu tar man in 10,2 miljoner kronor från både nya och gamla ägare för att kunna lansera plattformen, som utvecklats till en app, till flera marknader.

”Vi har redan ett antal betalande kunder. Nu måste vi möta efterfrågan som finns där ute”, säger bolagets vd och medgrundare Mats Kraitsik.

Läs mer: Zlatan tankar in mer pengar i e-sportsatsning 

Vilka de nya investerarna är vill Mats Kraitsik inte gå in på. Sedan ett par år tillbaka backas företaget av fotbollstränaren och tv-profilen Hasse Backe, som lett flera landslag och storklubbar. I samband med att 360Player nu tar in nytt kapital tar Hasse Backe en plats i bolagets styrelse.

”Hasse Backe kom in för flera år sedan, nu är han med i styrelsen formellt också. Han har varit engagerad och stöttat detta under lång tid, nu var det dags”, säger Mats Kraitsik.

Tillsammans med sonen Alexander Kraitsik och Per Mattson, som är docent på Karolinska institutet, grundade Mats Kraitsik 360Player 2013. 

Själv har Mats Kraitsik en bakgrund inom IT hela vägen tillbaka till 90-talet. Dessutom har han varit med och startat flera VC-bolag, bland annat Bonnier Ventures och Axel Johnsons investeringsdel. 

Idén till 360Player kom ifrån att medgrundarna sett att fotbollsspelare inte utvärderas och får feedback utifrån en vetenskaplig grund, snarare handlar det om tränare och ledares åsikter och subjektiva uppfattningar, menar Mats Kraitsik.

”Det finns stora utmaningar för fotboll globalt och man utvecklar ofta spelare godtyckligt. Det handlar ofta om vad tränare och ledare tycker och spelare får sällan den feedback de behöver”, säger han.

Läs mer: Spiltan blir storägare i Forza Football

Genom att analysera 11 000 professionella fotbollsspelare har bolaget skapat en plattform som genom algoritmer kan ge ett bättre underlag för tränare, ledare och klubbar när de tittar på spelarnas utveckling. 

”Det är också ett problem att 50 procent eller fler slutar på grund av fysisk mognadsgrad. Man väljer ut de som tidigt är utvecklade och de placeras ofta på fel positioner. Är du sent utvecklad slutar du ofta med din sport alldeles för tidigt.”

I dag är plattformen och appen utvecklad för fotboll, men kan enkelt skalas till andra idrotter. De stora marknaderna är USA och Kina, men hittills har 360Player inlett samarbeten i England och Spanien och har redan nu har avtal med klubbar där enligt Mats Kraitsik. Vilka det är vill han däremot inte gå ut med just nu.

”Vi jobbar med väldigt fina varumärken som tittar på detta, fina klubbar även utanför Sverige”, säger han.

Affärsmodellen bygger på abonnemangstjänster som riktar sig till klubbar, förbund, landslag och även enskilda spelare. 

Bolaget har i dag åtta anställda men omsättningen är försvinnande liten. Sedan starten har man i det tysta utvecklat plattformen, nu ska bolaget börja säljarbetet där strategin är att skala upp internationellt.

”Vi kommer sannolikt finansiera upp detta rejält inom ett år för att kunna göra en mer kraftfull internationell lansering”, säger Mats Kraitsik.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera