Annons

Tre-chefen om 5g i Sverige: ”Riskerar göra bort oss som bransch”

Haval van Drumpt är vd på Tre i Sverige – som ser fram emot 5g-auktionen, men irriterar sig på konkurrenternas tomma löften.
Haval van Drumpt är vd på Tre i Sverige – som ser fram emot 5g-auktionen, men irriterar sig på konkurrenternas tomma löften.
Om en knapp månad auktioneras spektrum för 5g-nät ut i Sverige. Men det finns redan nu vinnare och förlorare i kapprustningen. I en intervju med Di Digital berättar Tre:s vd Haval van Drumpt om irritationen över konkurrenternas metoder – men att han är glad över raka besked om Huawei.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att jaga mobilkunder med hjälp av 5g har pågått sedan långt innan sommaren, trots att frekvenserna där nätet ska finnas inte ens tilldelats av Post- och telestyrelsen, PTS, ännu.

På det ena eller andra sättet säger operatörerna att de redan i dag erbjuder 5g. Vissa mer legitimt än andra.

”Jag tänker inte peka ut någon, men när de har 5g inom ett litet område i Stockholm, men använder samma marknadsföring i Motala… Då måste någon vara den vuxna i rummet”, säger Haval van Drumpt, och syftar på sig själv.

Tre har nämligen inte slagit på stora trumman när det kommer till 5g – i alla fall inte än.

Måste vi göra bort oss direkt när det kommer till 5g och lova för mycket?

”Som bransch har vi inte haft jättebra rykte. Men genom coronakrisen visade vi att vi är del av infrastrukturen som pallade trycket. Vi har klarat oss riktigt bra och det har varit väldigt viktigt för våra användare att de kunnat kommunicera på olika sätt när de inte kunde ses”, säger han och tillägger att det vore trevligt om operatörerna kunde få känna sig nyttiga en stund.

Läs mer: Anders Ygeman: ”5g-aktivisterna driver ryskt narrativ”

”Måste vi göra bort oss direkt när det kommer till 5g och lova för mycket? Det kommer att komma nya hastigheter och nya telefon – nya tjänster. Men det är inte just nu. Vi måste se det här som en evolution som får växa fram de närmaste åren”, säger han apropå konkurrenterna.

En stor osäkerhetsfaktor i 5g-frågan har varit tekniken i utbyggnaden. Flera länder har sedan tidigare förbjudit operatörer att använda hårdvara från kinesiska Huawei, en leverantör i Tre:s 4g-nät.

Under tisdagsmorgonen följde Sverige efter.

Det här var ett scenario vi räknat med

I ett pressmeddelande skrev PTS att det i tillståndsvillkoren för att få bygga 5g-nät ingår att ”centrala funktioner” – till exempel antenner eller basstationer – inte får innehålla produkter från Huawei eller ZTE. 

Om befintlig infrastruktur från de två bolagen kommer användas för centrala funktioner i de aktuella frekvensbanden, vilket är fallet för Tre, måste dessa avvecklas senast den 1 januari 2025, står att läsa i ett pressmeddelande från från PTS.

”Vi tycker det är bra att reglerna äntligen är klara så vi slipper att planera för olika scenarier och kan nu bygga vårt mobilnät efter de villkor som PTS anger. Det här var ett scenario vi räknat med”, säger Haval van Drumpt om det nya beskedet.

Läs mer: Huawei-toppen hyllar svenska myndigheter: ”Helt rätt säkerhetsfokus”

Han konstaterar att kontakten med myndigheterna Säpo, FRA och Försvarsmaken varit tät för att inte tumma på säkerheten.

I Tre:s övriga analyser kring hur 5g kommer att påverka Sverige initialt framkommer till exempel att användarna inte kommer att göra ”nya saker” när de först får 5g. 

”De kommer att göra mer av samma saker och förbruka mer data”, skriver Tre i en analys och pekar på Sydkorea där varje 5g-användare förbrukar 2,5 gånger så mycket data som en 4g-användare.

Vidare skriver Tre att det kommer ta två till tre år innan en majoritet av svenskarna bytt 4g till 5g.

”Distansstyrda robotar och autonoma drönarleveranser” är längre bort, slår bolaget fast.

Vad Tre däremot tror kommer hända kort efter implementation är att 5g kan börja konkurrera ut wifi på flera håll. Bland annat på flygplatser och i andra offentliga miljöer.

Läs mer: 5g-uppror på Facebook: Det här är sant och falskt om strålning

”Vi kommer att gå från automatisering till autonomisering, och i det arbetet har man redan insett att wifi inte är en tillräckligt pålitlig teknik. Man kommer kunna bygga lokala 5g-nät på flygplatser och i hamnar – det ser vi redan”, säger Haval van Drumpt.

Han understryker att han gärna sett att Sverige varit tidigare med 5g, och nu borde skynda sig – men att det inte är samma sak som att det är okej att lova för mycket.

Vi ökar – jag skulle gissa att det är därför uppköpsrykten uppstår

”Jag blir förbannad när jag får frågan ’vad ska jag med 5g till, vad är det för fel på 4g?’ Det var samma sak folk sa när den smarta telefonen kom – ’vad kan den göra som inte min Nokia- eller Ericssontelefon kan?’ Det här är ett generationsskifte och det är alltid spännande. Du vet inte vilka portar det är du slår upp”, säger han.

Men det kommer ta längre tid i Sverige, tror ni?

”Vår syn är att det kommer gå lite snabbare i andra länder, som har sämre förutsättningar från början. Vi har så bra 4g, vi har så många fräscha telefoner ute i befolkningen och vi har fräsch fiber.”

Kommer 5g bli dyrare för kunderna?

”Vi får se vilka erbjudanden vi kan ha. Just nu får du 5g om du har en 5g-telefon. Men det är säkert sådant vi måste se över. I USA är det i snitt 12 dollar (drygt 100 kronor) dyrare med 5g-abonnemang.”

Det förekommer rykten om att Tre eventuellt kan vara på väg att köpas av Telenor. Är det rykten som stör er 5g-process?

”Det är rykten som funnits i 15 år. Efter några år med växtvärk och där vi tappat position så är vi tillbaka och ökar omsättningen och vinner marknadsandelar. Jag skulle gissa att det är därför sådana rykten uppstår. Internt rycker vi på axlarna åt det. Externt är det några som frågar mig om det är sant, men nej, det är det inte.”

Läs mer: Klart: Så blir nya Iphone – och då kommer den till Sverige 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer