Annons

Trendspaning: ”Hemmasittar-ekonomin” är här för att stanna

Chris Michaud är chef för innovation och design på det amerikanska strategikonsultbolaget EPAM.
Chris Michaud är chef för innovation och design på det amerikanska strategikonsultbolaget EPAM. Foto: Bildkällor: Creative Commons Zero och EPAM
Coronaviruset verkar bli långdraget och har vänt upp och ned på människors arbetsliv och fritid. ”Vi tror att det här kan få en stor effekt på den lokala ekonomin”, säger Chris Michaud, innovationschef det amerikanska strategikonsultbolaget EPAM.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/USA) De senaste månaderna har människor tillbringat allt mer tid i sina hem. I många länder har man knappt fått gå ut mer än att för att handla mat. 

Coronavirusets framfart påverkar alla delar av vårt liv, från hälsa till jobb och fritid. Många av de saker vi brukade göra är i dag inte möjliga och frågan är när vi kan gå tillbaka till våra normala liv – om vi ens kan det.

Chris Michaud, chef för innovation och design på strategikonsultbyrån EPAM Continuum i Boston, jobbar med att identifiera nya trender i samhället. Han menar att det vi nu lever i är extrema förhållanden. 

Å ena sidan är vi extremt digitala och lever våra liv på nätet. Mycket av det vi brukade göra fysiskt – när det gäller social, kommersiell, politisk och kulturell interaktion – har flyttat till digitala rum.

Å andra sidan dras vi till en mer långsam och hållbar livsstil, bortom stadsmiljö och konsumtionshets. Vilket blir möjligt när vi inte längre måste gå till ett kontor utan kan jobba hemma. 

Läs också: Techbolagen som fajtas om hemmajobbarna – från ”zoombombning” till siffermiss

”Människor har flyttat in till städerna i decennier, men det här kanske kan sakta ner den trenden. Det kommer att få intressanta effekter på teknik och 5G-utvecklingen kommer till exempel att spela en stor roll”, säger Chris Michaud.

Han definierar integrationen mellan extremerna i det han kallar ”the homebody economy” – fritt översatt till ”hemmasittar-ekonomin”. 

”Vi kommer inte att gå tillbaka till de gamla normerna, utan till det vi kallar den nästa normen”, tror Chris Michaud.

I dag sker 90 procent av jobben på distans på grund av coronautbrottet. Chris Michaud tror att det kommer att landa i att 40 till 50 procent forsätter att jobba hemma även på sikt.

Läs också: Stor guide till effektivt hemmajobb – ”Största hotet är den mentala hälsan”

Håller nuvarande trender delvis i sig tror han att det skulle leda till en mer permanent livsstil där folk stannar hemma mer. Det skulle i så fall också få effekt på den lokala ekonomin då människor blir mer beroende av affärslivet runtomkring där man bor.

Hemmasittartrenden påverkar även till exempel sjukvård, där digital vård har fått en rejäl skjuts under coronautbrottet och motsvarar 30 procent av den vård som ges. Chris Michaud tror att den andelen först kommer att gå tillbaka till en lägre nivå, men som ändå är högre än tidigare. För att sedan öka igen när man hittar en bättre infrastruktur.

Den digitala omställningen sker just nu i rekordfart. Företag som inte trodde att de kunde göra saker digitalt lär sig nu att de kan det, menar han. 

”I dag försöker alla företag ta reda på hur de kan bedriva sin verksamhet online. Strategier som de har tänkt implementera på en tioårsperiod har drastiskt minskat till tre år, och tre år till ett år”, säger Chris Michaud.

Chris Michaud tror också att den stora digitala närvaron leder till en omstart som innebär att människor kommer bli mer öppna för att betala för innehåll och tjänster på nätet.

”Ju mer vårt samhälle och ekonomi finns online, desto mer kommer människor vara villiga att betala och organisationer investera i olika tjänster”, säger han.

Läs även: Coronaviruset kan vända upp och ned på gamla sanningar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer