Hoppa till innehållet

Trendspaning: ”Hemmasittar-ekonomin” är här för att stanna

Coronaviruset verkar bli långdraget och har vänt upp och ned på människors arbetsliv och fritid. ”Vi tror att det här kan få en stor effekt på den lokala ekonomin”, säger Chris Michaud, innovationschef det amerikanska strategikonsultbolaget EPAM.

Chris Michaud är chef för innovation och design på det amerikanska strategikonsultbolaget EPAM.
Chris Michaud är chef för innovation och design på det amerikanska strategikonsultbolaget EPAM.Foto: Bildkällor: Creative Commons Zero och EPAM

(Di Digital/USA) De senaste månaderna har människor tillbringat allt mer tid i sina hem. I många länder har man knappt fått gå ut mer än att för att handla mat. 

Coronavirusets framfart påverkar alla delar av vårt liv, från hälsa till jobb och fritid. Många av de saker vi brukade göra är i dag inte möjliga och frågan är när vi kan gå tillbaka till våra normala liv – om vi ens kan det.

Chris Michaud, chef för innovation och design på strategikonsultbyrån EPAM Continuum i Boston, jobbar med att identifiera nya trender i samhället. Han menar att det vi nu lever i är extrema förhållanden. 

Å ena sidan är vi extremt digitala och lever våra liv på nätet. Mycket av det vi brukade göra fysiskt – när det gäller social, kommersiell, politisk och kulturell interaktion – har flyttat till digitala rum.

Å andra sidan dras vi till en mer långsam och hållbar livsstil, bortom stadsmiljö och konsumtionshets. Vilket blir möjligt när vi inte längre måste gå till ett kontor utan kan jobba hemma. 

Läs också: Techbolagen som fajtas om hemmajobbarna – från ”zoombombning” till siffermiss

”Människor har flyttat in till städerna i decennier, men det här kanske kan sakta ner den trenden. Det kommer att få intressanta effekter på teknik och 5G-utvecklingen kommer till exempel att spela en stor roll”, säger Chris Michaud.

Han definierar integrationen mellan extremerna i det han kallar ”the homebody economy” – fritt översatt till ”hemmasittar-ekonomin”. 

”Vi kommer inte att gå tillbaka till de gamla normerna, utan till det vi kallar den nästa normen”, tror Chris Michaud.

I dag sker 90 procent av jobben på distans på grund av coronautbrottet. Chris Michaud tror att det kommer att landa i att 40 till 50 procent forsätter att jobba hemma även på sikt.

Läs också: Stor guide till effektivt hemmajobb – ”Största hotet är den mentala hälsan”

Håller nuvarande trender delvis i sig tror han att det skulle leda till en mer permanent livsstil där folk stannar hemma mer. Det skulle i så fall också få effekt på den lokala ekonomin då människor blir mer beroende av affärslivet runtomkring där man bor.

Hemmasittartrenden påverkar även till exempel sjukvård, där digital vård har fått en rejäl skjuts under coronautbrottet och motsvarar 30 procent av den vård som ges. Chris Michaud tror att den andelen först kommer att gå tillbaka till en lägre nivå, men som ändå är högre än tidigare. För att sedan öka igen när man hittar en bättre infrastruktur.

Den digitala omställningen sker just nu i rekordfart. Företag som inte trodde att de kunde göra saker digitalt lär sig nu att de kan det, menar han. 

”I dag försöker alla företag ta reda på hur de kan bedriva sin verksamhet online. Strategier som de har tänkt implementera på en tioårsperiod har drastiskt minskat till tre år, och tre år till ett år”, säger Chris Michaud.

Chris Michaud tror också att den stora digitala närvaron leder till en omstart som innebär att människor kommer bli mer öppna för att betala för innehåll och tjänster på nätet.

”Ju mer vårt samhälle och ekonomi finns online, desto mer kommer människor vara villiga att betala och organisationer investera i olika tjänster”, säger han.

Läs även: Coronaviruset kan vända upp och ned på gamla sanningar

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera