Hoppa till innehållet

Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Solenergi-bolaget Trine tar in 5 miljoner kronor i kapital från bland andra Let's Deal-grundaren Alexander Hars. Bolagets mål är att bli ett Solarcity för tredje världen.

Trine har ett pågående projekt i Sidonge i Kenya.
Trine har ett pågående projekt i Sidonge i Kenya.Foto: Trine

Det Göteborgsbaserade bolaget Trine vill bygga en investeringsplattform för att sammanföra kapital från privatpersoner med energilösningar för fattiga i tredje världen. 

Nu tar bolaget in 5 mkr i kapital av sex ängelinvestare, bland dem Alexander Hars och jeansföretaget Nudies grundare Palle Stenberg. Alexander Hars grundade det nu Schibsted-ägda internetföretaget Let’s Deal år 2010 och lämnade vd:posten i augusti 2015, med en uttalad ambition om att bli ängelinvesterare. Nu går han alltså in som delägare i Trine.

Läs även: Let's Deal-grundaren: ”Det är dags att ge någonting tillbaka”

Trine har för närvarande ett pågående projekt i Sidonge i Kenya, där bolaget hjälper landsbygdsbor att byta från fotogenlampor till solcellsenergi. Bytet blir inte bara hälsosammare för användarna utan även billigare, menar bolaget.

Pengarna som investeras via Trine, av privatpersoner i väst, hjälper till att betala för installationen av solceller, som byborna sedan betalar månadsvis för.

”Vårt mål är att får bort energifattigdomen. Det vill vi göra genom att hjälpa den här delen av världen att få billigare och bättre energitillförsel samtidigt som privatinvesterarna får avkastning på sitt kapital”, säger vd:n Sam Manaberi.

Trine är ett av startupbolagen som är antaget till Chalmers Ventures acceleratorprogram och grundades av Sam Manaberi, Andreas Lehner, Christian Genne och Christoffer Falsen 2015. 

Teamet bakom Trine: Hanna Lindquist, Andreas Lehner, Sam Manaberi, Christian Genne och Christoffer Falsen. Foto: privat.

Företagets affärsidé har redan fått uppmärksamhet av privatpersoner som är villiga att investera i den. För sitt pilotprojekt använde Trine tjänsten  Fundedbyme och lyckades där få in 71 000 euro, mer än dubbelt så mycket som investeringsmålet om 30 000 euro, under bara en månad.

Med det nya kapitalet ska Trine bygga ut sin plattform. Bolagets mål är att starta ytterligare fem projekt i år.

”Vi är i en fas där vi vill skapa den perfekta kopplingen mellan investerare, de som driver projekten och och de som får tillgång till solenergin. Det är det vi fokuserar på nu”, säger Sam Manaberi.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera