Annons

Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Trine har ett pågående projekt i Sidonge i Kenya.
Trine har ett pågående projekt i Sidonge i Kenya. Foto: Trine
Solenergi-bolaget Trine tar in 5 miljoner kronor i kapital från bland andra Let's Deal-grundaren Alexander Hars. Bolagets mål är att bli ett Solarcity för tredje världen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Göteborgsbaserade bolaget Trine vill bygga en investeringsplattform för att sammanföra kapital från privatpersoner med energilösningar för fattiga i tredje världen. 

Nu tar bolaget in 5 mkr i kapital av sex ängelinvestare, bland dem Alexander Hars och jeansföretaget Nudies grundare Palle Stenberg. Alexander Hars grundade det nu Schibsted-ägda internetföretaget Let’s Deal år 2010 och lämnade vd:posten i augusti 2015, med en uttalad ambition om att bli ängelinvesterare. Nu går han alltså in som delägare i Trine.

Läs även: Let's Deal-grundaren: ”Det är dags att ge någonting tillbaka”

Trine har för närvarande ett pågående projekt i Sidonge i Kenya, där bolaget hjälper landsbygdsbor att byta från fotogenlampor till solcellsenergi. Bytet blir inte bara hälsosammare för användarna utan även billigare, menar bolaget.

Pengarna som investeras via Trine, av privatpersoner i väst, hjälper till att betala för installationen av solceller, som byborna sedan betalar månadsvis för.

”Vårt mål är att får bort energifattigdomen. Det vill vi göra genom att hjälpa den här delen av världen att få billigare och bättre energitillförsel samtidigt som privatinvesterarna får avkastning på sitt kapital”, säger vd:n Sam Manaberi.

Trine är ett av startupbolagen som är antaget till Chalmers Ventures acceleratorprogram och grundades av Sam Manaberi, Andreas Lehner, Christian Genne och Christoffer Falsen 2015. 

Teamet bakom Trine: Hanna Lindquist, Andreas Lehner, Sam Manaberi, Christian Genne och Christoffer Falsen. Foto: privat.

Företagets affärsidé har redan fått uppmärksamhet av privatpersoner som är villiga att investera i den. För sitt pilotprojekt använde Trine tjänsten  Fundedbyme och lyckades där få in 71 000 euro, mer än dubbelt så mycket som investeringsmålet om 30 000 euro, under bara en månad.

Med det nya kapitalet ska Trine bygga ut sin plattform. Bolagets mål är att starta ytterligare fem projekt i år.

”Vi är i en fas där vi vill skapa den perfekta kopplingen mellan investerare, de som driver projekten och och de som får tillgång till solenergin. Det är det vi fokuserar på nu”, säger Sam Manaberi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies