Annons

Triss för Kinnevik – investerar i tyskt fintechbolag

Tim Sievers, vd och grundare på Deposit Solutions, och Kinneviks storägare och före detta styrelseordförande Cristina Stenbeck.
Tim Sievers, vd och grundare på Deposit Solutions, och Kinneviks storägare och före detta styrelseordförande Cristina Stenbeck. Foto: Press och
Kinnevik investerar i Deposit Solutions, som säljer infrastruktur till banker som vill bredda sin sparkontoaffär. Det tyska fintechbolaget tar in knappt en miljard kronor i kapitalrundan och värderas samtidigt till 4,6 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinnevik har inte legat på latsidan under onsdagen, med investeringar i både den svenska matsvinnsappen Karma och e-mathandlaren Kolonial.

Nu har Kinnevik också gått in i det tyska fintechbolaget Deposit Solutions, kan Di Digital berätta.

Stenbecksfärens maktbolag deltar i en kapitalrunda på totalt 100 miljoner dollar, motsvarande 922 miljoner kronor, men offentliggör inte den exakta summan för sin investering.

Deposit Solutions utvecklar infrastruktur för banker. Tekniken möjliggör för bankerna att erbjuda andra sparkontoalternativ, till exempel från konkurrenter, på sina egna plattformar. 

”Sparkonton står för en stor del av bankernas finansiering i Europa. Genom vår plattform kan de till exempel nå ut till nya marknader och andra kundgrupper, utan att behöva sätta upp och operera en egen kostsam infrastruktur”, säger Tim Sievers, vd och grundare på Deposit Solutions. 

Läs mer: Kinnevik storsatsar på norsk matbutik på nätet 

Det är mycket likt det förhållande som i dag råder på fondmarknaden i Sverige, där de flesta banker har helt öppna torg där kunderna kan handla.

Vi för diskussioner med flera skandinaviska banker

Som sin ersättning tar Deposit Solutions en viss procentandel av volymerna som de hanterar åt bankerna.

”För spararna innebär det att de olika sparkontoalternativen, som kan skilja sig åt vad gäller till exempel ränta, blir fler utan att man behöver öppna ett nytt konto hos en annan bank. Vi effektiviserar processen för bägge parter”, säger Tim Sievers.

Bolaget grundades 2011 av Tim Sievers och har sitt huvudkontor i Hamburg, med drygt 250 anställda. I dagsläget finns Deposit Solutions i 16 europeiska länder med 70 anslutna banker, däribland den inhemska storbanken Deutsche Bank, och når över 30 miljoner sparare.

Vid sidan av bankaffären driver Deposit Solutions en egen säljplattform som riktar sig direkt till konsumenter, som tre år efter starten har hanterat volymer på över 90 Mkr med mer än 150 000 anslutna sparare.

Tim Sievers vill inte uppge vad Deposit Solutions omsätter – men det värderas till över 500 miljoner dollar, motsvarande 4,6 miljarder kronor, i samband med nyemissionen. 

”Vår kärnaffär har varit lönsam sedan länge. Vi får betalt direkt från bankerna utefter volymerna – så vi behöver inte hoppas på att kunna monetisera på användarna i framtiden. Men samtidigt expanderar vi till många nya marknader just nu och bolaget i sin helhet bränner mer pengar än vad vi får in”, säger Tim Sievers.

Läs mer: Electolux och Kinnevik pumpar in miljoner i matsvinnsbolaget Karma

Sedan tidigare har tysk-amerikanske it-enterprenören Peter Thiel, medgrundare till betaljätten Paypal och en av Facebooks första investerare, backat bolaget. 

I rundan på 922 Mkr deltar flera existerande investerare, men den leds av riskkapitalbolaget Vitruvian Partners, som blir helt nya delägare precis som Kinnevik.

Kapitalet ska i första hand finansiera marknadsexpansionen i Europa och hjälpa till att attrahera fler banker till plattformen, enligt Tim Sievers.

Deposit Solutions är i full färd med att lansera i Skandinavien och har nyligen anställt två personer i regionen. 

”Vi för diskussioner med flera skandinaviska banker och upplever ett stort intresse”, säger han.

Tim Sievers tror att Deposit Solutions lösning kan hjälpa svenska banker att diversifiera sina intäktskällor, men vill ännu inte svara på när ett första blågult samarbete kan vara på plats.

”I Skandinavien tenderar folk att investera mer i aktier än sparkonton, rent strukturellt. Men vi kan vara ett intressant alternativ för banker som vill öka finansieringen från just sparkonton i sina balansräkningar. Genom vår plattform kan de sprida sina sparprodukter till alla länder vi finns i”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer