Hoppa till innehållet

Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket

Regeringens nya personaloptioner har fått en trög start och utreds nu av Skatteverket. "Det här innebär en betydande osäkerhet för företagen", säger skatteexperten Patrick Krassén.

Finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Mikael Damberg var drivande i att införa de nya personaloptionerna.
Finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Mikael Damberg var drivande i att införa de nya personaloptionerna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter högljudda påtryckningar från den svenska startupscenen infördes de nya kvalificerade personaloptionerna, så kallade KPO, i Sverige den 1 januari 2018. Regeringens mål med reformen var att skattelättnaderna skulle hjälpa medelstora techbolag att locka till sig och behålla kvalificerade medarbetare.

Metoden är välanvänd i teknikmeckat Silicon Valley. Optioner ger möjlighet för anställda att i framtiden köpa ägarandelar i ett företag till ett förutbestämt pris. Om bolaget utvecklas positivt kan optionerna alltså innebära ett rejält klipp för medarbetaren, samtidigt som arbetsgivaren under tiden kan hålla nere sina lönekostnader.

Tidigare regler innebar i stora drag att dessa optioner beskattades som inkomst av kapital, kanske redan när de gavs ut eller när de löstes in mot aktier. Med de nya reglerna ska optionerna dock beskattas först i samband med försäljning av aktierna, då till en skattesats om cirka 25 procent, vilket är betydligt mer förmånligt.

Läs mer: Regeringen går vidare med sänkt skatt på personaloptioner 

Men bara månader efter att reglerna införts har de redan stött på patrull. Det har nämligen visat sig att det nya systemet har stora brister i praktiken, på grund av ett oklart rättsläge. 

Skatteverket menar nämligen att teckningsoptioner, det mest populära alternativet där nya aktier ställs ut till medarbetarna i en framtida nyemission, är värdepapper. Det innebär att de ska beskattas som sådana, det vill säga direkt när den anställde tar emot dem. 

”Det här innebär en betydande osäkerhet för företagen, som så klart inte vill ge ut optioner som riskerar att träffas av hög beskattning. Hela syftet med det nya systemet har försvårats av det osäkra rättsläget”, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna.

Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.
Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.Foto: Oskar Omne

Nu har Skatteverket tillsatt en snabbutredning, kan Di Digital avslöja, och siktar på att komma med ett ställningstagande före slutet på maj. Myndigheten kan då låta sin tolkning kring teckningsoptionerna bestå, eller ändra sin bedömning till företagens fördel.

”Det framgår inte klart av lagtexten om värdepappersregeln eller personaloptionsregeln ska tillämpas vid tecknande av aktier och andelar. Vi tittar just nu närmare på detta och ambitionen är att komma med ett ställningstagande så snart som möjligt, för att undvika att detta dras i långbänk”, säger Hans Eriksson, rättslig expert på Skatteverket.

Läs mer: Izettle och Truecaller sågar regeringens skatteförslag 

Om beskedet däremot blir negativt finns det en risk att lagstiftarna måste tillbaka till ritbordet och göra om lagen, varnar bedömare som Di Digital varit i kontakt med. Då hamnar frågan hos regeringen och riksdagen igen, tillbaka på ruta ett.

”Vi hoppas självklart att Skatteverket landar i en tolkning som gör systemet användbart. De nya optionerna är ett steg i rätt riktning så vi hoppas att de ska bli användbara för så många som möjligt så snart som möjligt”, säger Patrick Krassén på Företagarna.

Finansdepartementet har på uppdrag av regeringen arbetat fram den nya optionslagen. De uppger att de följer utvecklingen hos Skatteverket.

”Som alltid vid en ny lagstiftning får man avvakta tillämpningen. I det här fallet är det Skatteverket som tolkar reglerna, så vi har ingen åsikt innan de kommit med sitt utlåtande”, säger Johanna Mihaic, chef för enheten för inkomstskatt och socialavgifter.

Läs mer: Techprofilerna vill stoppa kompetensutvisningarna: "En ödesfråga"

De kvalificerade personaloptionerna gäller enbart för små- och medelstora techbolag, som har färre än 50 anställda och omsätter mindre än 80 miljoner kronor. Bolaget får heller inte vara äldre än tio år eller börsnoterat. Det innebär till exempel att svenska techraketer som Klarna, Izettle, Skype och Spotify inte omfattas av den förmånliga skatten.

Sidoartikel: Startupgrundaren: Så rundar du optionsreglernaFoto: Patrik Olsson
Entreprenören Erik Byrenius har grundat Onlinepizza och ger numera andra företagare legala råd genom sajten Startup Docs. Foto: Patrik Olsson

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera