Annons

Tronskifte på speljätten Paradox

Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande.
Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande. Foto: Jesper Frisk
Paradox storägare Fredrik Wester lämnar vd-rollen och blir arbetande styrelseordförande på den börsnoterade speljätten. Ny vd blir Ebba Ljungerud, i dag kommersiell chef på Unibet och ledamot i Paradox styrelse.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett historiskt tronskifte i den svenska spelsektorn. Så kan man beskriva Fredrik Westers beslut att lämna ifrån sig vd-posten och bli arbetande styrelseordförande på Paradox Interactive.

”Jag vill ägna mig åt innovation. Det finns många frågor som är viktiga för våra 300 medarbetare, som jag har svårt att hinna med”, säger han i en exklusiv intervju med Di Digital under måndagskvällen.

I augusti tar Ebba Ljungerud över som vd. Hon har suttit i Paradox styrelse i fyra år och är i dag kommersiell chef på Unibets moderbolag Kindred Group med ansvar för sälj och marknadsföring.

Vi har varit bra på spelutveckling men inte alltid på att nå ut till nya användare

Som vd hoppas hon skapa en bra struktur för ett snabbväxande bolag som Paradox. 

”När jag började på Unibet 2010 var vi cirka 400 medarbetare. Idag är vi närmare 1400 på Kindred Group. Jag har jobbat med alla våra varumärken mot chefer i alla våra länder. Jag har lärt mig hur man leder personalgrupper i snabb tillväxt”, säger hon.

Läs mer: Paradox rekryterar finanschef från Viaplay 

En annan fördel som Fredrik Wester lyfter fram är Ebba Ljungeruds erfarenhet inom analytisk, datadriven marknadsföring, något som är A och O för bettingbolag som Unibet.

”Vi har varit bra på spelutveckling som passar våra användare, men inte alltid på att nå ut till nya användare”, säger han.

Varför rekryterade ni inte en vd internt?

”Jag ser faktiskt detta som en internrekrytering. Ebba har jobbat så pass länge med Paradox och kan bolagets kultur”, säger Fredrik Wester.

Foto:

Fredrik Wester köpte loss spelutvecklaren Paradox för en krona 2004 och byggde sakta men säkert upp bolaget till Nordens största börsnoterade spelförläggare och utvecklingsstudio med ett börsvärde på drygt 12,3 miljarder kronor. Bolaget är främst känt för sina långlivade strategispel som utvecklas i olika versioner. Flera av dem rankas ofta som pc-världens bäst säljande titlar. Två exempel är Stellaris och Cities: Skylines.

Mobilspel är största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning

I somras köpte man strategispelutvecklaren Triumph Studios och alla dess tillgångar för en kvarts miljard kronor. Och i början av året köpte man en tredjedel av den Seattle-baserade spelstudion Hardsuit Labs. 

Fredrik Wester, som fortfarande äger en tredjedel av bolagets aktier, flaggar för att fler affärer är på gång.

Läs mer: Paradox köper spelutvecklare för kvarts miljard
Läs mer:
Paradox blir storägare i Hardsuit Labs 

”Det pågår en konsolidering i hela spelbranschen där förläggare köper spelstudios och där bolag går samman med varandra. Det är inte lika lätt att vara självständig spelutvecklare i dag som det var för tio år sedan”, säger han. 

I sin nya roll som arbetande ordförande ska Fredrik Wester fokusera mer på strategiska tillväxtfrågor som uppköp, innovation och affärsutveckling inom nya områden.

”Jag ska dels ägna mig åt bevisad innovation, som mobilspel. Det är ju största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning”, säger han och fortsätter:

”Sedan kommer jag ägna mig åt innovation som ännu inte har bevisat sig. Jag har ju varit skeptisk till VR med headset, men när det gäller AR (förstärkt verklighet av typen Pokemon, red anm) så kanske det kan bli den enskilt största kategorin inom mobil”, säger han. 

Läs mer: VR-profilens snälla spel har gett resultat: ”Vi har gått med vinst i fem månader” 

I samband med tronskiftet blir Paradox nuvarande ordförande Håkan Sjunnesson bolagets vice ordförande.


Hör Fredrik Wester i Di Digitals podcast Startup Stories:

https://embed.acast.com/startupstories/paradoxvd-hadefordaligabetygforhandels--

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer