Hoppa till innehållet

Tronskifte på speljätten Paradox

Paradox storägare Fredrik Wester lämnar vd-rollen och blir arbetande styrelseordförande på den börsnoterade speljätten. Ny vd blir Ebba Ljungerud, i dag kommersiell chef på Unibet och ledamot i Paradox styrelse.

Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande.
Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande.Foto: Jesper Frisk

Ett historiskt tronskifte i den svenska spelsektorn. Så kan man beskriva Fredrik Westers beslut att lämna ifrån sig vd-posten och bli arbetande styrelseordförande på Paradox Interactive.

”Jag vill ägna mig åt innovation. Det finns många frågor som är viktiga för våra 300 medarbetare, som jag har svårt att hinna med”, säger han i en exklusiv intervju med Di Digital under måndagskvällen.

I augusti tar Ebba Ljungerud över som vd. Hon har suttit i Paradox styrelse i fyra år och är i dag kommersiell chef på Unibets moderbolag Kindred Group med ansvar för sälj och marknadsföring.

Vi har varit bra på spelutveckling men inte alltid på att nå ut till nya användare

Som vd hoppas hon skapa en bra struktur för ett snabbväxande bolag som Paradox. 

”När jag började på Unibet 2010 var vi cirka 400 medarbetare. Idag är vi närmare 1400 på Kindred Group. Jag har jobbat med alla våra varumärken mot chefer i alla våra länder. Jag har lärt mig hur man leder personalgrupper i snabb tillväxt”, säger hon.

Läs mer: Paradox rekryterar finanschef från Viaplay 

En annan fördel som Fredrik Wester lyfter fram är Ebba Ljungeruds erfarenhet inom analytisk, datadriven marknadsföring, något som är A och O för bettingbolag som Unibet.

”Vi har varit bra på spelutveckling som passar våra användare, men inte alltid på att nå ut till nya användare”, säger han.

Varför rekryterade ni inte en vd internt?

”Jag ser faktiskt detta som en internrekrytering. Ebba har jobbat så pass länge med Paradox och kan bolagets kultur”, säger Fredrik Wester.

Foto:

Fredrik Wester köpte loss spelutvecklaren Paradox för en krona 2004 och byggde sakta men säkert upp bolaget till Nordens största börsnoterade spelförläggare och utvecklingsstudio med ett börsvärde på drygt 12,3 miljarder kronor. Bolaget är främst känt för sina långlivade strategispel som utvecklas i olika versioner. Flera av dem rankas ofta som pc-världens bäst säljande titlar. Två exempel är Stellaris och Cities: Skylines.

Mobilspel är största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning

I somras köpte man strategispelutvecklaren Triumph Studios och alla dess tillgångar för en kvarts miljard kronor. Och i början av året köpte man en tredjedel av den Seattle-baserade spelstudion Hardsuit Labs. 

Fredrik Wester, som fortfarande äger en tredjedel av bolagets aktier, flaggar för att fler affärer är på gång.

Läs mer: Paradox köper spelutvecklare för kvarts miljard
Läs mer:
Paradox blir storägare i Hardsuit Labs 

”Det pågår en konsolidering i hela spelbranschen där förläggare köper spelstudios och där bolag går samman med varandra. Det är inte lika lätt att vara självständig spelutvecklare i dag som det var för tio år sedan”, säger han. 

I sin nya roll som arbetande ordförande ska Fredrik Wester fokusera mer på strategiska tillväxtfrågor som uppköp, innovation och affärsutveckling inom nya områden.

”Jag ska dels ägna mig åt bevisad innovation, som mobilspel. Det är ju största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning”, säger han och fortsätter:

”Sedan kommer jag ägna mig åt innovation som ännu inte har bevisat sig. Jag har ju varit skeptisk till VR med headset, men när det gäller AR (förstärkt verklighet av typen Pokemon, red anm) så kanske det kan bli den enskilt största kategorin inom mobil”, säger han. 

Läs mer: VR-profilens snälla spel har gett resultat: ”Vi har gått med vinst i fem månader” 

I samband med tronskiftet blir Paradox nuvarande ordförande Håkan Sjunnesson bolagets vice ordförande.


Hör Fredrik Wester i Di Digitals podcast Startup Stories:

https://embed.acast.com/startupstories/paradoxvd-hadefordaligabetygforhandels--

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera