Annons

Trots bakslagen – EQT Ventures reser ny miljardfond

Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures. Foto: EQT/Press
Utifrån sett har EQT:s venturebolag varit något av ett sorgebarn med en inte helt spikrak resa sedan lanseringen. Trots det är EQT Ventures nu i färd med att resa en ny och större fond.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EQT Ventures – som 2016 reste 500 miljoner euro till vad som beskrevs som den dittills största svenska fonden för digitala tillväxtbolag – samlar just nu investerare till en andra, större fond.

Det framgår av moderbolaget EQT:s nyligen offentliggjorda prospekt.

Målet är att den nya fonden, EQT Ventures II, ska uppgå till 600 miljoner euro eller motsvarande 6,4 miljarder kronor. Det skulle göra den till en av Europas större techfonder.

Medel från den nya fonden, som då prospektet skrevs hade kapitalåtaganden på 132 miljoner euro, har redan använts till investeringar.

”EQT Ventures II är i pågående fondresning med ett mål om 600 miljoner euro och för närvarande 6 procent investerat”, heter det i prospektet.

Den första fonden är däremot numera fullinvesterad. Två exempel på innehav är det svenska AI-bolaget Peltarion och det finska matleveransbolaget Wolt. Under de tre åren har tre avyttringar gjorts.

Däribland den lyckade försäljningen av spelutvecklaren Small Giant Games och den mindre lyckade försäljningen av energistartupen Watty – som gjordes i förtid med en förlust på knappt 1 miljon euro.

Åtminstone utifrån sett har resan inte varit spikrak för affärslinjen sedan lanseringen för tre år sedan.

Flera högprofilerade namn har klivit av.

Bland annat Aurore Belfrage och Andreas Thorstensson som båda var med från start. Även Malcolm Burenstam Linder, Peter Schierenbeck och Björn Ström har tillsammans lämnat EQT Ventures – för att starta ett nytt bolag. Ytterligare en avhoppare är Indra Sharma som gått till Axel Johnsons investeringsbolag.

Förutom förlustförsäljningen av Watty begärdes dessutom portföljbolaget Aifloo i konkurs i fjol.

Så sent som hösten 2017 investerade EQT Ventures 50 miljoner kronor i wearables-bolaget. Därefter blossade ett storbråk upp inför öppen ridå mellan Aifloo och EQT Ventures där de förra anklagade de senare för ”bolagskapning”.

Läs mer: Storbråk mellan Aifloos grundare och EQT Ventures 

Förutom vid omnämnandet av den andra fonden figurerar EQT Ventures inte särskilt mycket i EQT:s drygt 240 sidor långa prospekt. Några avkastningssiffror nämns exempelvis inte.

Men på ett ställe lyfts det egenutvecklade AI-verktyget Motherbrain fram som ett exempel på ”digital transformation”. Tjänsten har identifierat flera av portföljbolagen, heter det i prospektet.

”Dessutom anser EQT att affärslinjen Ventures är av stort strategiskt värde för EQT AB-koncernen och förser fortlöpande organisationen med tidig information kring omvälvande branschtrender och affärsmodeller”, står det vidare i prospektet.

Sedan start har EQT Ventures hållit ett högt investeringstempo. I den senaste tillgängliga årsredovisningen - som gäller för 2017 - för det Luxemburg-registrerade bolaget framgår det att 18 investeringar gjordes under året.

Så sent som under tisdagen skrev Techcrunch att EQT Ventures deltar i tyska Holidus C-runda på 40 miljoner euro och därmed följer upp en tidigare investering. Den investeringen torde ha gjorts genom EQT Ventures andra fond.

Di Digital har sökt EQT som avböjer en intervju eftersom de av ”juridiska skäl inte kan kommentera eventuella fondresningar”.

Läs även: Di:s analys av EQT-noteringen: En aktie för änkor, faderlösa och förvaltare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer