Annons

Trots coronakrisen – riskkapitalet flödar in till tillväxtbolag

Kollage: Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski, Aim'ns medgrundare Helen Van och Tekla Acs och Swedish Algae Factorys medgrundare och vd Sofie Allert.
Kollage: Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski, Aim'ns medgrundare Helen Van och Tekla Acs och Swedish Algae Factorys medgrundare och vd Sofie Allert.
Ingen tvärnit i riskkapitalet märks av än så länge. Mars månads största finansieringsrundor summeras till nästan 700 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

2019 blev ett rekordår för riskkapitalet i Sverige och i början av 2020 snurrade hjulen än snabbare. Bara i januari mottog svenska tillväxtbolag över 4 miljarder kronor.

Men i mitten av mars slog som bekant Covid-19-pandemins ekonomiska effekter till med full kraft i Sverige. Tillgången till riskkapital för tillväxtbolag är ett – av många – fenomen som kan påverkas.

En majoritet av Sveriges startupbolag oroar sig redan för framtida riskkapitalinvesteringar, enligt en undersökning av Tillväxtverkets program Startup Sweden. Samtidigt har tre av Sveriges mest aktiva och tongivande venture capital-bolag, som i fjol allihopa stängde större fonder än någonsin, meddelat att de fortsätter att investera som förut, eller till och med ökar takten.

Någon tvärnit i investeringstakten syns inte i Di Digitals genomgång av de största offentliggjorda finansieringsrundorna för mars. 

Men då ska man komma ihåg att det var först i mitten av månaden som krisen gjorde sig påmind på allvar. Dessutom belyser genomgången bara de allra största rundorna, och säger alltså ingenting om hur exempelvis såddrundor har påverkats eller huruvida affärsänglarna håller uppe tempot. Därutöver får man såklart också räkna med att ledtiderna i en finansieringsomgång ger en viss eftersläpning för siffrorna.

Här är de sex största rundorna som offentliggjordes under mars:

1. Cinclus Pharma – 250 miljoner kronor

Läkemedelsbolaget tog in 250 miljoner kronor för att finansiera den kliniska utvecklingen av sin läkemedelskandidat mot gastroesofagal refluxsjukdom. Pengarna kommer från bland annat Fjärde AP-Fonden och de befintliga ägarna Bengt Julander, Jonas Sjögren och Recipharm Venture Fund.

2. Klarna -
240 miljoner kronor

Kredit- och betalbolaget som inledde året med att ta in nästan 2 miljarder kronor från en australiensisk bank, fyllde i mars på kassan med 240 miljoner kronor. Pengarna kommer från det kinesiska fintechbolaget Ant Financial, som är en avknoppning från e-handelsgiganten Alibaba. Ant Financial köpte också på sig aktier på andrahandsmarknaden.

3. Mavenoid - 76 miljoner kronor

AI-bolaget som är sprunget ur ett forskningsprojekt vid Försvarets materielverk arbetar med att automatisera felsökning av produkter och har ABB och Telia på kundlistan. De 76 miljoner kronorna kommer från bland annat svenska Creandum, Mosaic Ventures och Point Nine.

4. Aim'n - 60 miljoner kronor

Nätbutiken Aim'n som säljer egendesignade träningskläder tog i mars in sina första externa pengar – från riskkapitalbolaget Eequity. Investeringen är en av de större som har gjorts på senare år i ett svenskt startupbolag med ett helkvinnligt grundarteam.

5. Nextory - 60 miljoner kronor

Den digitala boktjänsten som i fjol växte antalet kunder med över 100 procent tar in nya pengar, från bland annat Industrifonden, för att finansiera sin globala expansion.

6. Swedish Algae Factory - 53 miljoner kronor

Startupbolagets kiselalger ska både kunna hjälpa solpaneler att fånga upp ljus och användas av människor som UV-skydd. Genom ett kapitaltillskott från bland annat Chalmers Ventures och nederländska Aqua-Spark, ska produktionen av algerna växlas upp.

De sex största rundorna i mars summeras till nästan 680 miljoner kronor. Det kan jämföras med motsvarande siffra för februari: 880 miljoner kronor.

Hör mer om riskkapitalet under coronakrisen i senaste Digitalpodden:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer