Hoppa till innehållet

Trots hajpen – Stockholm endast fjärde bästa startupstad i Europa

Stockholm brukar beskrivas som att ha en av de bästa startupscenerna, åtminstone i Europa. I en ny topplista framtagen av Startup Genome, hamnar huvudstaden på 14:e plats i världen och på fjärde plats i Europa.

Stockholm hamnar på 14:e plats på topplistan av startup-städer.
Stockholm hamnar på 14:e plats på topplistan av startup-städer.

Stockholm är nykomling och hamnar totalt på en 14:e plats på en topplista som rankar de bästa städerna för startups att verka i. Det rapporterar The Next Web.

I årets undersökning av Global Startup Ecosystem Report and Ranking som Startup Genome står bakom hamnar Silicon Valley etta i alla kategorier utom ”talang” där de halkar ner till en andraplats efter Peking, skriver Finwire.

Men Nordens startupmecka, Stockholm, får inte bara mycket sämre betyg än Silicon Valley utan hamnar även under London, Berlin och Paris i rankingen. För de olika kategorierna får Stockholm följande poäng:  ”prestation” 17, ”kapital” 20, ”market reach” 8, ”talang” 18 och ”startup-upplevelse” 12. 

Stockholm halkar alltså ned mycket på grund av brist på både kapital och talang, enligt listan.

Läs även: Rekordår för svensk tech – hit gick de 500 rundorna

Stockholm hamnar högre upp i tillväxtligan med ett index på 5,3. Bara Sydney och Shanghai med 6,3 respektive 5,5 hamnar högre upp.

Men det finns med andra ord ett flertal andra städer som rankas som bättre startupstäder än Stockholm. De tio bästa städerna att verka i som startup är enligt undersökningen, i fallande skala: Silicon Valley, New York City, London, Peking (ny), Boston, Tel Aviv, Berlin, Shanghai (ny), Los Angeles och Seattle.

Det är tredje året som Startup Genome gör sin lista över startupstäder. Underlaget består av intervjuer med entreprenörer och en sammanställning av olika data.

Läs även: Stockholms techbolag i gemensamt upprop: Lös bostadskrisen! 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera