Annons

Trots klimathotet – Klarna ökar flygandet

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Di/TT
Trots uppmaningar om gröna transporter ökar Klarnas flygresor och utsläppsdelen från flygningarna. ”Det här är ett arbete som aldrig blir klart och där man alltid kan bli ännu bättre”, säger presschef Magnus Törnblom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Betalbolaget Klarna står för allt större utsläpp genom flygresor, det visar bolagets färska hållbarhetsrapport.

I rapporten framgår att bolaget genomförde 13294 flygresor mellan januari och november förra året. 

Sammanlagt handlar det om strax över 20 miljoner kilometer som Klarna rest under de elva månaderna under 2018, motsvarande 500 varv runt jorden. Totalt har betalbolagets resor, med mellanlandningar inkluderade, stått för 3400 ton koldioxid i utsläpp. 

Det är en ökning med 13,3 procent jämfört med 2017. Då stod Klarnas flygresor för 3000 ton koldioxid uppdelat på drygt 10000 resor över 13,6 miljoner kilometer.

Enligt Klarnas presschef Magnus Törnblom finns en rad förklaringar till att betaljätten flyger mer och därmed står för ökade utsläpp. Bland annat handlar det om att bolaget ökat antalet anställda.  

”Ja, det stämmer att vi under 2018 ökade antalet flygresor något, men ser man till antalet flygningar per anställd är ökningen väldigt liten, och det genomsnittliga utsläppet per anställd minskar under 2018 faktiskt med över 11 procent”, säger han.

En annan anledning till att Klarna väljer flyget allt oftare är enligt Magnus Törnblom att bolaget växer.

”Det ökande resandet hänger såklart ihop med Klarnas kraftiga internationella tillväxt, både när det gäller antalet anställda och hur vi rent verksamhetsmässigt expanderar på våra 14 marknader, inte minst i Tyskland, UK och USA.”

Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste de globala utsläppen minska med 45 procent till 2030 för att höjningen av medeltemperaturen ska begränsas till 1,5 grader. Flyget står för 2-3 procent av de globala utsläppen, men ser ut att öka.

I Sverige har antalet utrikesflygresor mer än fördubblats per invånare sedan början av 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. Men under första kvartalet 2019 bröts trenden och passagerarantalet minskade med 4,5 procent jämfört med samma period förra året, enligt Transportstyrelsen som dock beräknar en ökning igen redan till år 2020.

Enligt Magnus Törnblom vill Klarna minimera flygresandet och han säger att Klarna arbetar med att öka miljömedvetenheten inom bolaget. Ett sätt att minska resorna är att hålla möten via videolänk och att samordna möten på en plats för att undvika fler resor.

”Vi använder också intjänade bonuspoäng hos vissa flygbolag till klimatkompenserande initiativ och tittar också på ytterligare lösningar kring det. Så jag skulle säga att vi redan i dag jobbar mycket med de här frågorna, men det här är ett arbete som aldrig blir klart och där man alltid kan bli ännu bättre”, säger han.

Klarna ska, enligt Magnus Törnblom, rekommendera och uppmuntra anställda att ta tåget vid inrikes resor. Enligt Klarna uppmanas anställda att välja ”gröna transporter”, som det heter. 

Trots det ökar alltså betalbolagets flygande med över 13 procent och de 13294 flygresorna kan jämföras med att bolaget tog tåget omkring 2000 gånger. Antalet resor med tåg ska enligt Magnus Törnblom ha ökat, men av olika redovisningsskäl är siffran osäker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer