Annons

Trots konkurserna: Näringsministern vill inte uttala sig

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT/Di.
Datacenterbranschen varnar för att Skatteverkets beslut om energiskatt kan slå hårt för bolagen. Trots flera konkurser lägger regeringen locket på och vill inte uttala sig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har under de senaste dagarna kunnat rapportera att flera datacenterbolag gått i konkurs. En del av förklaringen är enligt branschen Skatteverkets beslut om vilka aktörer som får ta del av skattelättnader för energi.

Konkurserna är dock inget som näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill kommentera. Ministern lägger locket på när Di Digital söker honom för kommentarer, i stället hänvisar Ibrahim Baylans presstab till finansminister Magdalena Andersson.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

Ibrahim Baylans företrädare Mikael Damberg visade stort intresse när större datacenterbyggen stod klara under förra mandatperioden. I en intervju under våren 2017 sa ministern att man prioriterat arbetet kring datacenter.

”Vi har sagt att det är en sektor som vi ska bli riktigt duktiga på. Sen har vi tagit fram konkurrenskraftiga skattevillkor. Sammantaget har det här lett till ett ännu större intresse än vad vi sett tidigare. Datacenter har potentialen att bli en ny basnäring för Sverige”, sa Mikael Damberg.

När framgångsvinden nu vänt en aning för vissa av branschens mindre aktörer, är det dock tyst från den nytillträdde Ibrahim Baylan.

Läs mer: Datacenter riskerar fly Sverige: ”Allvarlig signal” 

Finansminister Magdalena Andersson kommenterade tidigare utvecklingen mycket kort för Di Digital, men har inte velat ställa upp på en intervju.

”Reformerna gynnar datorcenterbranschen som helhet skattemässigt”, sade hon, och tillade att det är upp till Skatteverket och domstolarna att tolka lagtexten.

I korthet innebär Skatteverkets beslut att endast datacenterbolag som äger egen utrustning ska ha rätt till återbetalning av energiskatt, vilket innebär att aktörer som erbjuder yta och el i datahallar till andra företag, så kallad ”co-location”, inte får ta del av skattelättnaden.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

”Co-location”-aktörerna utgör en betydande del av aktörerna inom datacenterbranschen. Den halvstatliga organisationen Business Sweden har tagit emot kraftiga reaktioner från flera bolag. 

”Vi ser det som allvarligt att signalen man skickar till omvärlden är att affärsförutsättningar inte ligger fast i Sverige”, har Tomas Sokolnicki, affärsutvecklare på Business Sweden, sagt till Di Digital.

Läs mer: Unik lista: Här är Sveriges största datacenter 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer