Annons

Trots krisen: Wework vill expandera i Sverige

Weworks lokaler i Urban Escape på Malmskillnadsgatan 32 i Stockholm.
Weworks lokaler i Urban Escape på Malmskillnadsgatan 32 i Stockholm.
Den krisdrabbade co-workingjätten Wework förnekar att man stoppat alla nya leasingavtal. ”Runt om i världen, även i Stockholm, fortsätter vi att utvärdera nya möjligheter”, säger bolaget i ett uttalande till Di Digital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det stormar kring Wework. Bolagets värdering har slaktas, en planerad börsnotering har ställts in och grundaren Adam Neumann tvingades bort från vd-posten. Co-workingjätten har tvingats till stora eftergifter och gått från glödhet till utskrattad. 

Läs mer: Wework jagar kapital – kassan på väg att ta slut 

I slutet av september rapporterade Financial Times att Wework stoppat alla nya leasingavtal för att spara pengar.

Detta dementeras dock av Wework själva, som menar att satsningarna i Sverige fortsätter. 

”Weworks kärnverksamhet är stark och vi ska fortsätta teckna nya hyresavtal. Runt om i världen, även i Stockholm, fortsätter vi att utvärdera nya möjligheter med våra hyresvärdspartners och vi förblir engagerade för våra europeiska medlemmar och partners”, säger bolaget i ett uttalande som förmedlas av Philine von Hardenberg, pr-ansvarig på Wework i Norden.

Enligt källor till tidningen Fastighetsvärlden har Wework minst tre nya lokaler på gång i Stockholm. Det rör sig om en i city, en på Södermalm och en i närheten av Odenplan. Målet att nå 30 000–50 000 kvadratmeter stora lokaler i Stockholm står fast, heter det.

Det var i juni i år som Wework öppnade sitt första co-workingkontor mitt i Stockholm. Di Digital fick då besöka lokalerna i Urban Escape på Malmskillnadsgatan 32 och kunde kabla ut bilder och ett tv-inslag.

Läs mer: Hajpat Wework slår upp portarna i Stockholm 

DiTV: Häng med på Weworks premiär i Stockholm 

Det är helt fullt i Weworks 13 000 kvadratmeter stora lokal i byggnaden Urban Escape. Den ligger nära Brunkebergstor – inte långt från At Six, Tak samt Stockholmskontoren för bolag som Microsoft, Spotify och EQT. 

Bland hyresgästerna på Wework Stockholm kan nämnas Antler, Kitab Sawti, Revolut Sweden, Twitch, Talent Venture, Tiptapp, Sup46 och Neo4j.

Byggnaden ägs av AMF Fastigheter, som även äger byggnaden där co-workingkontoret Epicenter huserar, några kvarter bort.

Det finns dock en misstro mot Weworks möjligheter att fortsätta expandera i Stockholm.

”Wework har i andra städer haft som strategi att öppna många enheter, 5-6 stycken, på kort tid. Men det är rimligt att anta att de nu måste slå av på takten. Planer på ytterligare enheter i Stockholm läggs nog i malpåse”, säger en källa inom branschen som inte jobbar med Wework.

Läs mer: Wework kan säga upp var tredje anställd 

Enligt uppgifter till Di Digital betalar Wework uppemot 10 000 kronor per kvadratmeter i hyra till fastighetsvärden AMF Fastigheter. Det innebär en årlig hyreskostnad i storleksordningen 100 miljoner kronor.

”Det är väldigt svårt att få ihop deras modell. De har högre hyror mot fastighetsbolagen än andra aktörer, men samtidigt lägre priser mot kund. Utifrån ser Wework ut att ha en dålig kostnadskontroll”, säger källan.

Enligt Di Digitals uppgifter ska Wework till exempel ha erbjudit rabatter till kunder som saknar tidsbegränsning.

Vissa företag ska också ha lämnat Wework under den senaste tiden, även om det inte nödvändigtvis har varit kopplat till co-workingjättens kris utan att ”nyhetens behag” minskat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer