Annons

Trots protesterna: Spotify får ingen skattelättnad

Finansminister Magdalena Andersson (S) var bland ministrarna som presenterade regeringens förslag.
Finansminister Magdalena Andersson (S) var bland ministrarna som presenterade regeringens förslag. Foto: Jesper Frisk
Efter en segdragen debatt står det klart: skattelättnaden för vissa personaloptioner ska inte gälla techjättar som Spotify, Izettle och Klarna, meddelar regeringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mars kom den emotsedda utredningen om personaloptioner. Men utredningen stötte omgående på tung kritik, bland annat av Spotifys Daniel Ek, och förslagen ansågs vara för snäva och krångliga.

Läs mer: Techjättarna om optionsförslaget: "Gör om, gör rätt"

Sedan dess har utredningens förslag vandrat runt hos remissinstanser och nu är regeringen redo att presentera sitt eget förslag. I en debattartikel skriver finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och näringsminister Mikael Damberg (S) att de till viss del lyssnat på kritiken från remissinstanser och gjort förändringar.

En av förändringarna som gjorts är att gränsen för när ett företag räknas som nystartat ändrats till tio år, från tidigare sju år. Reglerna har också förändrats så att befintliga ägare omfattas.

Men alla är inte vinnare på förslaget.

”Den (skattelättnaden, reds. anm.) kommer gälla för små företag med upp till 50 anställda och arbetande delägare samt en nettoomsättning eller balansomslutning på högst 80 miljoner kronor. Företagen får inte vara i ekonomiska svårigheter”, skriver ministrarna i debattartikeln.

Läs mer: Företagarna kritiserar optionsförslaget

Det betyder att bolag som Izettle, Klarna och Spotify inte kommer att omfattas av skattelättnaden.

”Regeringen vill också skydda arbetstagare i de fall då personaloptionerna inte får det värde de är tänkta att ha. Den som får personaloptioner ska vara anställd, arbeta, och få lön”, skriver ministrarna också i debattartikeln.

Läs mer: Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies