Hoppa till innehållet

Trots protesterna: Spotify omfattas inte av Moderaternas optionsförslag

Varken Spotify eller Izettle omfattas av det förslag om personaloptioner som Moderaterna har valt att kontra med. Däremot kan Truecaller skatta sig lyckligt.

I våras träffade Spotifys medgrundare Martin Lorentzon Moderaternas Lars Hjälmred för att diskutera frågan om personaloptioner.
I våras träffade Spotifys medgrundare Martin Lorentzon Moderaternas Lars Hjälmred för att diskutera frågan om personaloptioner.

Regeringens nuvarande förslag på beskattning av personaloptioner har fått hård kritik, framför allt för att det inte omfattar större techbolag. Enligt förslaget, som lades fram i mars i år, omfattas endast bolag som har 50 eller färre anställda, omsätter under 80 miljoner kronor och är yngre än sju år.

Läs mer: Techjättarna om optionsförslaget: Gör om, gör rätt

Två av de mest aktiva rösterna när den svenska techsektorn har krävt en mer förmånlig beskattning på personaloptioner är Izettles grundare Jacob de Geer och Spotify-grundaren Martin Lorentzon. Den senare träfffade så sent som i våras Moderaternas Lars Hjälmered för att diskutera frågan.

När Moderaterna nyligen presenterade ett eget förslag slopade man omsättningstaket. Förslaget höjer även taket för antalet anställda till 250. Bolagens tillgångar får dock inte överstiga 350 Mkr.

Spotify hade i april omkring 850 anställda bara i Sverige, vilket diskvalificerar musiktjänsten. Izettle kvalar in på antalet anställda, som i snitt var 221 i fjol. Men Izettle hade tillgångar på 715 Mkr vid årsskfitet – en bra bit över det tillgångstaket i förslaget.

”Idén är att skjuta in sig på företag som har en möjlighet att skjuta in sig på företag som har möjlighet att växa till sig ordentligt. Lyckas de kan de över tid bli företag med tusentals anställda”‚ säger Lars Hjälmered (M).

Oppositionspartiers förslag går emot slutsatserna som presenterades i en utredning som ursprungligen tillsattes av Alliansregeringen.

”Alliansen tillsatte utredningen och det förslag den har kommit fram till är otillräckligt för att hjälpa entreprenörer. Regeringen har haft två år på sig att ändra direktiven för utredningen men har inte gjort det.”

Läs mer: Sveriges tyngsta startup-profiler: ”Optioner är en socialistisk idé”

Har ni insett vikten av detta i efterhand?

”Det ligger väl i det hela också. Ericssons varsel häromveckan visar vikten av att jobba med konkurrenskraft och den hårda konkurrens Sverige möter på ett helt annat sätt i dag än tidigare. Det är rätt mycket en fråga om talang, ärligt talat.”

Det finns dock större startupbolag som skulle kunna dra nytta av förslaget om det vann laga kraft. Det gäller till exempel Truecaller, som i fjol hade 75 anställda i Sverige och tillgångar på 156 Mkr.

”Det är rimligt att även större techbolag får en morot i form av lättare beskattning”, säger Lärs Hjälmered, vars parti avsätter 600 Mkr till förslaget i sin budgetmotion.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera