Annons

Trots protesterna: Spotify omfattas inte av Moderaternas optionsförslag

I våras träffade Spotifys medgrundare Martin Lorentzon Moderaternas Lars Hjälmred för att diskutera frågan om personaloptioner.
I våras träffade Spotifys medgrundare Martin Lorentzon Moderaternas Lars Hjälmred för att diskutera frågan om personaloptioner.
Varken Spotify eller Izettle omfattas av det förslag om personaloptioner som Moderaterna har valt att kontra med. Däremot kan Truecaller skatta sig lyckligt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Regeringens nuvarande förslag på beskattning av personaloptioner har fått hård kritik, framför allt för att det inte omfattar större techbolag. Enligt förslaget, som lades fram i mars i år, omfattas endast bolag som har 50 eller färre anställda, omsätter under 80 miljoner kronor och är yngre än sju år.

Läs mer: Techjättarna om optionsförslaget: Gör om, gör rätt

Två av de mest aktiva rösterna när den svenska techsektorn har krävt en mer förmånlig beskattning på personaloptioner är Izettles grundare Jacob de Geer och Spotify-grundaren Martin Lorentzon. Den senare träfffade så sent som i våras Moderaternas Lars Hjälmered för att diskutera frågan.

När Moderaterna nyligen presenterade ett eget förslag slopade man omsättningstaket. Förslaget höjer även taket för antalet anställda till 250. Bolagens tillgångar får dock inte överstiga 350 Mkr.

Spotify hade i april omkring 850 anställda bara i Sverige, vilket diskvalificerar musiktjänsten. Izettle kvalar in på antalet anställda, som i snitt var 221 i fjol. Men Izettle hade tillgångar på 715 Mkr vid årsskfitet – en bra bit över det tillgångstaket i förslaget.

”Idén är att skjuta in sig på företag som har en möjlighet att skjuta in sig på företag som har möjlighet att växa till sig ordentligt. Lyckas de kan de över tid bli företag med tusentals anställda”‚ säger Lars Hjälmered (M).

Oppositionspartiers förslag går emot slutsatserna som presenterades i en utredning som ursprungligen tillsattes av Alliansregeringen.

”Alliansen tillsatte utredningen och det förslag den har kommit fram till är otillräckligt för att hjälpa entreprenörer. Regeringen har haft två år på sig att ändra direktiven för utredningen men har inte gjort det.”

Läs mer: Sveriges tyngsta startup-profiler: ”Optioner är en socialistisk idé”

Har ni insett vikten av detta i efterhand?

”Det ligger väl i det hela också. Ericssons varsel häromveckan visar vikten av att jobba med konkurrenskraft och den hårda konkurrens Sverige möter på ett helt annat sätt i dag än tidigare. Det är rätt mycket en fråga om talang, ärligt talat.”

Det finns dock större startupbolag som skulle kunna dra nytta av förslaget om det vann laga kraft. Det gäller till exempel Truecaller, som i fjol hade 75 anställda i Sverige och tillgångar på 156 Mkr.

”Det är rimligt att även större techbolag får en morot i form av lättare beskattning”, säger Lärs Hjälmered, vars parti avsätter 600 Mkr till förslaget i sin budgetmotion.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer