Annons

Trots tvisten – stark tillväxt för Tiptapp

Tim Bjelkstam, vd och grundare av Tiptapp.
Tim Bjelkstam, vd och grundare av Tiptapp. Foto: Pontus Orre
Den juridiska tvisten med Stockholms stad fortsätter. Men Tiptapp växte ändå med över 300 procent under 2018, enligt färska siffror som Di Digital fått ta del av.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi hoppas hitta en lösning med Stockholms stad som funkar för alla parter”, säger Tim Bjelkstam, vd och grundare av Tiptapp.

Tim Bjelkstam startade Tiptapp sommaren 2016 med tre andra medgrundare. Appen är i grunden en plattform där privatpersoner, likt Uber-förare, tar betalt för att hämta och leverera saker, ofta med egna skåpbilar.

Vi menar att det redan idag är tillåtet enligt lag.

Från början var idén att Tiptapp skulle användas för transporter av skräp till återvinningscentralen. Med tiden har appen även börjat användas för frakt mellan individer, exempelvis när varor bortskänkes, flyttas eller säljs på Blocket.

”Vi samarbetar med Blocket och erbjuder hemleverans inom samma stad”, säger Tim Bjelkstam.

Under hösten 2018 fann Stockholms stad att Tiptapps transporter till tippen stred mot stadens avfallsmonopol. Staden beslöt sig för att förbjuda dessa typer transporter (där man låter någon annan köra ens skräp till återvinningscentralen). Beslutet verkställdes dock inte och Tiptapp har överklagat.

”Länsstyrelsen ska nu pröva frågan om privatpersoner får hjälpa varandra med transporter till tippen. Vi menar att det redan idag är tillåtet enligt lag. Men kommunerna behöver förtydliga sina kompletterande föreskrifter”, säger Tim Bjelkstam.

Läs mer: Stockholms stad förbjuder Tiptapp – men appen lever vidare 

Hur påverkades ni av alla rubriker om ”förbudet” i fjol?

”Många missförstod och trodde att Tiptapp var förbjudet. Det skadade tillväxten, men vi har kunnat växa vidare ändå.” 

Hur kan användarna vara säkra på att era förare återvinner skräpet på rätt sätt?

”Våra hämtare visar att de återvinner genom att ta en bild på plats. Den sparas tillsammans med geokordinaleter och en tidsstämpel.”

Totalt steg Tiptapps omsättning med 330 procent till 1,6 miljoner kronor i fjol. Bolaget går med förlust, men tror sig klara sig en bit in i nästa år innan man måste ta in mer kapital. 

”Vi fortsätter att växa i snabb takt”, säger Tim Bjelkstam.

I fjol fyllde Tiptapp på kassan med 26 miljoner kronor. Bland investerarna som deltog i nyemissionen kan nämnas Atomico-partnern Sophia Bendz och de befintliga delägarna, Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander.

Antalet förare, eller ”hämtare”, uppgår nu till 3000 i Sverige. Sedan slutet av mars finns Tiptapp även i London.

”Vi växer dubbelt så snabbt i London som vi gjorde i Stockholm den första tiden. Potentialen är stor. London är mer än fem gånger så stort som Stockholm och Londonborna har ännu mer utmaningar med logistik i vardagen”, säger Tim Bjelkstam.

De kommande åren hoppas han expandera till flera andra europeiska städer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer