Annons

Truecaller fyller på kassan – får ny miljardvärdering

Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, samt Tommy Jacobson från riskkapitalbolaget Zenith.
Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, samt Tommy Jacobson från riskkapitalbolaget Zenith. Foto: Hampus Andersson (Di) och press.
Truecaller har nyligen lanserat både en betal- och chattfunktion på den stora indiska marknaden. Nu fyller Stockholmsbolaget på kassan och värderas till runt 6,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenskgrundade kommunikationsappen Truecaller (NTL) fyller på kassan med runt 50 miljoner kronor. Det är techinvesteraren Tommy Jacobsons (NTL) riskkapitalbolag Zenith som skjuter till pengarna och ökar sin ägarandel till 5 procent. 

Affären sker i huvudsak genom en nyemission, men Zenith (NTL) köper även en mindre del aktier från befintliga ägare. Det uppger Truecallers vd och medgrundare Alan Mamedi för Di Digital.

”Zenith har varit en god partner till oss med långsiktiga ambitioner och det glädjer oss att se deras fortsatta stöd. Med våra stora ambitioner fortsätter vi att expandera på våra nyckelmarknader samt rekrytering av ingenjörer”, säger han.

Truecaller grundades 2009 av KTH-vännerna Alan Mamedi (NTL) och Nami Zarringhalam (NTL). Kommunikationsappen har allt sedan dess gjort stor succé i främst Indien. 

Där finns ungefär 60 procent av bolagets totalt 100 miljoner dagliga aktiva användare. Tjänsten har varit särskilt populär för att identifiera spam-samtal och oönskade sms.

Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter  

Länge hade Truecaller svårt att tjäna pengar på sin stora användarbas, men i fjol växte intäkterna till drygt 108 Mkr, med en förlust på 59 Mkr. Enligt prognoser ser Truecaller ut att fördubbla sina intäkter i år.

”Vi har under 2018 vuxit organisationen från 100 till 180 personer under ett starkt kassaflöde”, säger Alan Mamedi.

På senare år har Truecaller lagt kraft på att utveckla betallösningar i Indien, likt den omåttligt populära appen Wechat i Kina. Man har bland annat utvecklat ett system för överföringar mellan användare och kontaktlösa betalningar direkt i butik.

Bolaget befäste nyligen sin position på betalmarknaden genom ett förvärv av det indiska fintechbolaget Chillr. 

För någon vecka sedan lanserade bolaget dessutom en helt ny chattfunktion i sin app. Till skillnad från en del konkurrerande tjänster ska meddelandefunktionen fungera både via sms och internetuppkoppling.

Läs mer: Truecaller köper indiskt betalbolag 

Utöver Tommy Jacobsons bolag Zentih finns andra tunga aktörer på ägarlistan. Det handlar bland andra om riskkapitalbolagen Atomico, Kleiner Perkins och Sequoia Capital, samt Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.

Under 2015 ryktades Truecaller leta riskkapital till en värdering på över 1 miljard dollar, men man drog senare tillbaka planerna för att fokusera på att bygga upp intäkter.

I samband med den nya rundan värderas Truecaller till runt 750 miljoner dollar, motsvarande drygt 6,8 miljarder kronor, enligt uppgifter till Di Digital.

Truecaller avböjer att kommentera bolagsvärdet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer