Annons

Trumps Kina-utspel skonar Spotify – men skapar trubbel på sikt

USA:s president Donald Trump och Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
USA:s president Donald Trump och Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
Donald Trumps utspel om ett förbud mot Wechat och Tiktok ser inte ut att få en omedelbar effekt på Spotify, trots att den svenska streamingjätten också har en kinesisk delägare. Men det är för tidigt för Daniel Ek att andas ut, skriver Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under torsdagskvällen skrev USA:s president Donald Trump under flera presidentorder med syfte att förbjuda amerikaner att göra affärer med appbolagen Tiktok och Wechat eller deras kinesiska ägare.

Wechat ägs av den kinesiska nätgiganten Tencent, som även äger kring 9 procent av Spotify

Hur påverkas Spotify av detta? Inte alls, ser det ut som. I alla fall inte i det korta loppet.

Skrivningarna är visserligen hårda mot Tiktok, då de även påverkar alla dotterbolag och varumärken förknippade med dess moderbolag Bytedance.

Men när det gäller Wechat uppges skrivningarna vara mer begränsade och ser inte ut att slå mot alla de bolag som har Wechats moderbolag Tencent som delägare. 

Branschtidningen Music Business Worldwide hävdar exempelvis att varken Universal Music eller Warner Music, som båda har Tencent som minoritetsägare, kommer att påverkas.

Och Los Angeles Times skriver att Trumpadministrationen inte är ute efter att straffa dataspelsbolag med Tencent som delägare.

”En talesperson för Vita huset bekräftade för LA Times att presidentordern endast stoppar transaktioner relaterade till Wechat. Så Riot Games (League of Legends), Epic Games (Fortnite), med flera kan känna sig trygga”, skrev Los Angeles Times techreporter Sam Dean på Twitter under fredagsmorgonen. 

Samma sak bör därmed gälla Spotify. Samt det svenska börsnoterade spelbolaget Paradox Interactive, där Tencent äger 5 procent av aktierna.

Detta innebär dock inte att Spotifys vd Daniel Ek kan andas ut. Om Donald Trumps utspel mot Bytedance resulterar i en försäljning av Tiktok till Microsoft eller Apple kan det innebära problem för den svenska streamingjätten. 

Den populära videodelningstjänsten skapar ju ett engagemang kring musikartister som Spotify aldrig varit i närheten av. Klipp på Tiktok har skapt världsartister som Lil Nas X med hitlåten Old Town Road.

Om Microsoft köper Tiktok skulle de förmodligen kunna bygga, eller köpa, en streamingtjänst kopplad till appen och lyckas inom ett område de tidigare fumlat bort. En kombinerad Apple Music och Tiktok skulle kunna vara ännu farligare för Spotify. 

Just nu är Daniel Ek besatt av att charma poddlyssnare i 20-40 årsåldern och bli ”kungen av ljud”. Musik är inte längre hans huvudfokus. Men risken är att tjänster som Tiktok kommer att vara nyckeln till den framtida musikkonsumtionen bland människor som i dag är barn och tonåringar. 

Det är redan en akilleshäl för Spotify i länder som Indien, där Tiktoks moderbolag Bytedance lanserat streamingtjänsten Resso . Problemet kommer ännu närmare om en amerikansk techjätte lägger vantarna på den kinesiska appen, med dess två miljarder nedladdningar och över 100 miljoner aktiva användare bara i USA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer