Annons

Trumps reseförbud slår mot svenska techbolag

Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza, bor i New York och livesände gårdagens anti-Trump demonstrationer i staden på sin Facebooksida.
Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza, bor i New York och livesände gårdagens anti-Trump demonstrationer i staden på sin Facebooksida.
Donald Trumps order som nekar personer från flera muslimska länder inträde i USA ställer till problem, bland annat för svenska flyg- och teknikföretag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det rådde på söndagen stor förvirring efter Donald Trumps beslut om inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Förvirringen gällde exempelvis om personer med dubbelt medborgarskap tillåts komma in i USA.

”Enligt den senaste informationen ska man, om man har dubbelt medborgarskap och reser på det svenska passet, få inträde i USA. Det gäller även personalen ombord”, säger Anna Kansell från SAS pressjour.

Så ni förutser inte några schemaförändringar på grund av de nya reglerna?

”Det är för tidigt att säga.”

Hur många passagerare som hittills blivit stoppade från att gå ombord på SAS plan på grund av de nya reglerna fanns inte heller på söndagen. Flygbolaget informeras inte om varför resenärer blir nekade av de amerikanska immigrationsmyndigheterna.

Hade jag varit på resande fot hade jag inte kunnat komma hem till min hustru i New York

”När en passagerare checkar in knappar vi in passdetaljerna. Vårt automatiska system kommunicerar med de amerikanska immigrationsmyndigheternas databas. Då får vi direkt information om en passagerare får flyga eller inte”, säger Anna Kansell.

Flygbolaget erbjuder pengarna tillbaka för dem som nekas inträde på grund av de nya reglerna och som har bokat sin biljett före den 28 januari.

Kostnader för detta, eller utebliven försäljning, går inte att överblicka i dagsläget, enligt Anna Kansell.

I USA är det framför allt tech-industrin som har visat sitt missnöje med de nya reserestriktionerna.

Enligt Reuters har flera kända företagsprofiler kritiserat beslutet, däribland Apples Tim Cook och Teslas grundare Elon Musk.

Bostadsdelningssajten Aribnb har lovat att tillhandahålla gratis boende till personer som nekas inträde i USA. Taxibolaget Ubers vd Travis Kalanick har utlovat kompensation till de förare som inte kan återvända till sina jobb.

Läs även: Airbnb erbjuder gratis boende till drabbade av Trumps inreseförbud 

John Sjölander, som jobbar på Industrifonden och har en bakgrund inom startup-världen, är bekymrad över inreseförbudet.

”Det finns en stor diaspora av mycket ambitiösa perser och iranier i Sverige som naturligtvis behöver resa väldigt mycket i sitt jobb. Många av dem har dubbelt medborgarskap.”

Han funderar också över vilka konsekvenser inreseförbudet kan få på sikt.

”Länder riskerar att motreagera mot USA”, säger han.

Redan i lördags sa företrädare för Iran, enligt Newsweek, att motsvarande restriktioner införs i Iran.

Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza, bor i USA sedan bolaget såldes till en amerikansk aktör för två år sedan. Han är nu på väg att flytta hem till Sverige med sin familj.

”Jag har en konferens inbokad i november, men förutom det har jag inget som jag måste tillbaka till USA för. Men hade jag varit på resa för bara några dagar sedan hade jag inte kunnat komma tillbaka till min hustru som då hade varit ensam med två små barn”, säger han.

Läs mer: Google startar jättefond som svar på Trumps invandringspolitik

Sorosh Tavakoli är född i Iran, men har bott länge i Sverige och har även ett svenskt medborgarskap.

”Alla teknikbolag här är extremt mulitkulturella och beroende av att importera talang. Hos oss var det speciellt så på utvecklingssidan. En begränsning av denna typ av invandring kommer ha stor inverkan på tillväxten för amerikansk techbolag framåt”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer