Annons

Trustbuddys grundare startar nytt bank- och betalbolag

Trustbuddys grundare Jens Glasø står bakom nya bank- och betalbolaget Blockbonds.
Trustbuddys grundare Jens Glasø står bakom nya bank- och betalbolaget Blockbonds. Foto: Rune Øidne Reinertsen
”Ärligt, transparent och säkert.” Så marknadsför sig det nya bank- och betalbolaget Blockbonds. Bakom bolaget står Jens Glasø, grundare av det skandaldrabbade lånebolaget Trustbuddy.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På några korta år gick Trustbuddy från ett hyllat miljardbolag inom person-till-person-lån, till en smutsig härdsmälta på First North. Krisen var ett faktum redan i oktober i fjol, då bolagets nya ledning sa att ”allvarliga oegentligheter” upptäckts i bolaget. Bland annat hade 44 Mkr försvunnit från Trustbuddys klientmedelskonton under oklara omständigheter.

Trustbuddy gick i konkurs i slutet av oktober. Konkursförvaltaren uppgav då för Di att cirka 250 Mkr av Trustbuddys utstående lån på 300 Mkr var att betrakta som ”dåliga”.

Läs mer: Trustbuddys vd: "En planerad bluff ligger bakom"

Sedan dess har en stor grupp långivare, med Trustbuddys grundare Jens Glasø i spetsen, gått ihop för att kräva tillbaka sina pengar med hjälp av ett inkassobolag.

Jag kan bekräfta att jag är ägare till bolaget

Parallellt med detta har konkursförvaltaren försökt sälja Trustbuddys tekniska plattform. Men trots bud från minst tre håll har man ännu inte lyckats få till en affär.

Läs mer: Northmill lägger bud på Trustbuddys p2p-teknik

Nu står det klart att gänget bakom Trustbuddy har en ny satsning på gång. Bolaget heter Blockbonds och backas bland annat upp av Trustbuddys grundare Jens Glasø.

”Jag kan bekräfta att jag är ägare till bolaget, men jag har inte några arbetsuppgifter utöver det”, skriver Jens Glasø i ett mejl till Di Digital utan att vilja ställa upp på en intervju.

Av Blockbonds hemsida framgår dock att organisationen till stor del består av andra Trustbuddy-veteraner.

Läs mer: Så mycket kammade grundaren Jens Glasø hem på Trustbuddy

Chefsjurist är Baard Bjerkaas, som enligt uppgift till Di Digital är en nära vän till Jens Glasø som hjälpte honnom starta Trustbuddy. Även Blockbonds teknikdirektör Magne Fretheim och dess verksamhetschef Jesper Ugland uppges ha jobbat på Trustbuddy.

Di Digital har även mejlat frågor till dessa individer, utan att få svar.

Enligt Blockbonds hemsida ska tjänsten lanseras ”inom kort”. Bolaget uppger att man redan har tre kontor, ett i Silicon Valley, ett i Stavanger och ett i Jens Glasøs hemstad Kristiansand.

Blockbonds hemsida.

Enligt hemsidan ska Blockbonds tjänster riktas till de 2,5 miljarder människor i världen som saknar traditionella banktjänster.

”Blockbonds strävar efter att demokratisera tillgången till finansiella tjänster för alla i världen, genom att överbrygga gapet mellan kryptosfären och den traditionella finansmarknaden”, heter det.

Tjänsten ska använda sig av blockchain, tekniken som används för överföring av krypterade valutor som bitcoin.

”Genom att utnyttja blockchainteknik kan vi skapa ett betalningssystem där alla kan hantera sitt sparande, sina betalningar och investeringar på ett ärligt, öppet och säkert sätt”, står det på hemsidan.

Rent konkret ska Blockbonds erbjuda en digital plånbok som kopplas till ett slags bankkonto. Plånbolken ska kunna användas för e-handel, men även investeringar i olika finansiella instrument som aktiefonder, heter det.


Trustbuddys konkurs har många förgreningar

I skuggan av Trustbuddys konkurs har Di kunnat avslöja en mängd förgreningar till skandaler inom PPM-systemet. Bland annat har Di läst en graverande mejlkorresponsens mellan Trustbuddys grundare Jens Glasø och den ökände finansmannen Emil Amir Ingmanson.

I ett mejl från oktober 2014 utger sig Ingmanson för att företräda Falcon Funds, med tre PPM-fonder på Malta, och säger sig vilja köpa Trustbuddys dåliga krediter.

Ett år senare förmedlades ett nödlån till Trustbuddy på 30 Mkr från Emil Amir Ingmansons privata bolag Solid Venture Capital. Detta kan tolkas som att Emil Amir Ingmanson suttit på dubbla stolar då han bidragit till att PPM-pengar använts på ett sätt som gynnat honom privat.

Lånet i fråga hade en skyhög ränta på 30 procent och gav en omedelbar kickback på 3 Mkr till Solid Venture Capital. Det resulterade även i att Solid Venture Capital blev en av Trustbuddys största fodringsägare efter konkursen.

Som Di tidigare rapporterat misstänker Pensionsmyndigheten att Falcon Funds under en längre tid ägnat sig åt fulspel med pensionsspararnas pengar.

Läs mer: Misstänkt mjölkning i Maltafonder 

Läs mer: PPM nödstoppar fem fonder, misstänker ID-kapningar


Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer