Annons

Trustbuddys nya vd: ”En stor utmaning”

De tidigare Klarna-medarbetarna John Ward, Kevin Albrecht, Chad Mazzola och Philip Mikal är nu alla en del av Trustbuddys ledningsgrupp.
De tidigare Klarna-medarbetarna John Ward, Kevin Albrecht, Chad Mazzola och Philip Mikal är nu alla en del av Trustbuddys ledningsgrupp.
För ett par år sedan värderades låneplattformen Trustbuddy till nära en miljard kronor. Men bygget har rasat ihop, och börsvärdet är bara en skärva av vad det en gång var. Nu ska fyra avhoppare från Klarna försöka få ordning på bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Philip Mikal har varit vd på Trustbuddy i precis två veckor när vi träffas på bolagets kontor på Biblioteksgatan i Stockholm. Han visar runt i lokalerna lite snabbt.

”Vi ska flytta härifrån. Det är för dyrt och passar inte oss som vill vara i en startupmiljö”, säger han.

Trustbuddy grundades 2009 och noterades på börsen 2011. Turerna i bolaget har varit obehagliga för såväl aktieägare som långivare. I fjol rusade kursen och Trustbuddy värderades som mest till över 800 miljoner kronor. Grundarna tajmade kursrusningen väl och sålde stora delar av sitt innehav på toppen. Strax därefter avgick vd:n och kursen har kollapsat. Börsvärdet är i dag drygt 100 Mkr. 

Trustbuddys affärsidé är att fungera som en marknadsplats mellan långivare och låntagare, så kallade peer-to-peer-lån. Fokus har legat på små konsumentlån som tidigare varit mest kända som ”sms-lån”. Men bolaget har haft problem med långivare som inte fått tillbaka pengarna de satt in när låntagare inte kunnat betala sina lån och hamnat hos kronofogden.

För Philip Mikal som närmast kommer från jobbet som vice vd för Global Financial Services på succéföretaget Klarna låter det som ett vansinnesprojekt att ta jobbet som vd på Trustbuddy.

”Jag insåg att det skulle vara en stor utmaning. För min egen utveckling så ville jag göra det och för att jag tror att jag kan lyckas”, säger han.

Vad är blir viktigast för dig som vd nu?

”Vi måste bygga en produkt som våra användare älskar. Som låntagare ska man känna att vår tjänst ger värde och samma sak som långivare. Det är likadant för alla bolag egentligen, vi ska erbjuda en tjänst som ger mer värde än vad man betalar”.

Är Trustbuddy där i dag?

”Nej, det är vi inte.”

Den första åtgärden som Philip Mikal gjort som vd är att han bytt ur större delen av ledningsgruppen och rekryterat tre kollegor från Klarna till Trustbuddy.  

”Det finns bara en handfull bolag i Sverige som verkligen är produktdrivna och jag ser Klarna som ett av dem. Alla tre som vi rekryterat kommer från produkt-sidan. Det finns arbetssätt som vi kan ta med oss kring hur man arbetar när man är ett teknikdrivet bolag som växer snabbt”, säger Philip Mikal.

En viktig skillnad mellan Trustbuddy och Klarna är att Trustbuddy är noterat på börsen. Det ställer krav som är ovana, inte minst för den nyblivna vd:n.

”Normalt skulle ett bolag av den här storleken inte vara noterat men det är så det ser ut och något vi får förhålla oss till. Den stora fördelen är att vi har direkt tillgång till kapitalmarknaden. Nackdelen är restriktionerna, att jag inte kan prata fritt om våra framtidsplaner, vilket känns väldigt ovant. Samtidigt finns det andra noterade bolag som lyckas fungera som startup-bolag även när de vuxit sig stora, som Facebook.” 

Vill du att Trustbuddy ska agera mer som ett startup-bolag?

”Definitivt. Vi har anställt en produktchef, det ska man se som en indikation på hur vi tänker arbeta. Vi vill ha en process där någon hela tiden företräder våra användare och som gör att vi blir ett riktigt produktfokuserat bolag.”

Trustbuddy kommer den 18 september hålla en extrastämma för att godkänna en nyemission som ska ge bolaget 61 Mkr i ny finansiering. Utöver satsningarna på den tekniska plattformen kommer Trustbuddy att erbjuda flera typer av krediter än tidigare, bland annat lån med längre löptider och lån till små och medelstora bolag. 

Vad är din syn på peer-to-peer-marknaden framåt?

”Jag ser det som samma marknad som bankerna har idag. Det är bara ett annat sätt att göra samma sak – att låna ut pengar. Anledningen till att det finns p2p-plattformar som växer snabbt är för att bankerna inte har gjort ett bra jobb i att ställa om till kundernas efterfrågan och nya möjligheter. P2P är fortfarande en ganska liten marknad men jag tror att alternativa finanstjänster kommer att ta över de områden där bankerna inte levererar tillräcklig kundnytta.”

Så är p2p den nya banksektorn?

”Det skulle kunna bli så. En del personer tror att framtidens bank kommer att fungera som en app-store. Man kommer att plocka ihop de tjänster man vill använda från olika leverantörer. Man tar Avanza för pensionen, Tink för att överblicka sina utgifter och så vidare. Men det går inte att förutse framtiden mer än att det kommer att se annorlunda ut jämfört med i dag. ”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies