Annons

Trustbuddys vd: "Jag har haft bättre dagar"

De tidigare Klarna-medarbetarna John Ward, Kevin Albrecht, Chad Mazzola och Philip Mikal tog nyligen plats i Trustbuddys ledningsgrupp.
De tidigare Klarna-medarbetarna John Ward, Kevin Albrecht, Chad Mazzola och Philip Mikal tog nyligen plats i Trustbuddys ledningsgrupp.
Insatt kapital har missbrukats av lånesajten Trustbuddy. Totalt är 44 miljoner kronor försvunna. Nu kräver Finansinspektionen att Trustbuddy upphör med sin verksamhet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För bara drygt en månad sedan tog Philip Mikal över som vd för låneförmedlingssajten Trustbuddy. Hans första drag var att rekrytera tre tidigare kollegor från betalbolaget Klarna till Trustbuddys ledningsgrupp. 

Läs mer: Trustbuddy storvärvar från Klarna

Rekryteringarna väckte aktiemarknadens hopp och Trustbuddys aktie steg med nära 100 procent på beskedet. Men när den nya ledningsgruppen nu gått igenom bolagets finanser är situationen snarast den omvända. Aktien är handelsstoppad och det är oklart om Trustbuddy över huvud taget kan fortsätta med sin verksamhet efter att utredningen lämnats in till Finansinspektion Nasdaq OMX. 

Den pågående utredningen visar att Trustbuddy har använt långivares kapital i strid mot deras instruktioner. Det handlar framför allt om att man använt pengarna till att finanisera nya lån utan långivarnas tillåtelse.

"Vi upptäckte det här i förra veckan. Man verkar ha använt långivarnas pengar för att uttöka lånestocken mer än vad som varit överenskommet", säger Philip Mikal, vd för Trustbuddy. 

Trustbuddy är en så kallad "peer-2-peer"-plafform, det innebär att bolagets uppgift endast är att koppla ihop långivare med låntagare. Istället har Trustbuddy alltså ägnat sig åt att låna ut mer pengar än vad man har täckning för, likt traditionell bankverksamhet. Av de 300 miljoner som Trustbuddy lånat ut kan 37 miljoner inte kopplas samman med någon specifik långivare. 

"Man har använt pengarna som om det var ens egna. Lånat ut dem och på så sätt skapat intäkter för bolaget", säger Philip Mikal. 

Den olovliga utlåningen verkar ha pågått så länge som bolaget har funnits, enligt Philip Mikal.

Har man alltså haft en slags hemlig affärsmodell?

"Det verkar så men vi kan inte veta det säkert ännu. Utredningen får visa hur avsiktligt det har varit."

Kommer polisen att kopplas in?

"Ja, vi kommer att lämna över det här till polisen så får de avgöra om det begåtts något brott här."

Läs mer: Trustbuddys nya vd "En stor utmaning"

Samtliga personer som tidigare suttit i Ledningen för Trustbuddy har antingen lämnat bolaget eller har blivit avstängda. Det går varken att sätta in eller att ta ut pengar från Trustbuddy för tillfället och när handelsstoppet kommer att hävas är ännu oklart. 

"Vi ska försöka hitta den bästa möjliga lösningen för alla inblandade. Vad det blir vet vi inte", säger Philip Mikal. 

Trustbuddy har varit i blåsvädret tidigare och var precis på väg att genomföra en nyemission för att ställa om bolagets affärsmodell. Nu hotas man av såväl flykt från långivare som stämningar och finansieringsbrist. 

"Jag har haft bättre dagar", säger Philip Mikal. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies