Annons

Trustly är svenska techsektorns nya miljardbolag

Oscar Berglund är vd för Trustly.
Oscar Berglund är vd för Trustly. Foto: Amanda Lindgren
Betalbolaget Trustly värderades nyligen till över 1 miljard kronor, enligt handlingar som Di Digital har tagit del av.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska techsektorn hade i fjol 14 miljardvärderade bolag som ännu inte har sålts eller börsnoterats, enligt Di Digitals granskning.

Sedan dess har fertilitetsappen Natural Cycles, modesajten Na-kd och transport-appen Automile anslutit sig till den exklusiva klubben.

Nu har även Trustly passerat miljardgränsen. Betalbolaget värderades i november 2017 till drygt 1 miljard kronor, enligt handlingar från Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

Trustly erbjuder betalningar via nätet som dras direkt från ditt bankkonto.

Den som vill köpa aktier eller fonder via Nordnet eller Avanza kan använda Trustly för att på några sekunder föra över pengar från sitt bankkonto till nätmäklarna. På senare år har Trustly sett tillväxt i Östeuropa.

”Vår pitch till e-handeln är att vi löser Europa. Med oss kan man sälja till fler än 400 miljoner europeiska konsumenter. Många av dem vill betala via sin bank”, sade Trustlys vd Oscar Berglund till Di Digital 2017.

Läs mer: Betalraketen Trustly omsätter 300 miljoner: ”Inga börsplaner i nuläget” 

Trustlys försäljning steg 2016 med över 60 procent till 306 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 27 miljoner kronor.

Betalbolaget har inte värderats sedan man tog in riskkapitalbolaget Bridgepoint som ägare 2014.

Bridgepoint är i dag största enskilda ägare med drygt 26 procent av kapitalet. Riskkapitalbolaget Alfvén & Didriksson äger knappt 23 procent av bolaget.

Grundarna Joel Jakobsson och Lukas Gratte äger 12 procent var. En lika stor andel tillfaller Lateral Technologies Ltd. Trustly har avböjt att kommentera huruvida det är den tredje grundaren Carl Wilssons ägarbolag.

Läs mer: Sverige har 14 miljardbolag inom techsektorn – här är hela listan

Den nya värderingen skedde när Trustly tog ett banklån och i samband med det flyttade moderbolaget inom koncernen. Det uppger Trustly i ett mejl till Di Digital.

”Den gynnsamma lånemarknaden i kombination med att bolaget vuxit gjorde att det fanns möjlighet att få bättre lånevillkor så då tog vi tillfället i akt”, skriver kommunikationschefen Kristin Andersson, som tillägger att Trustlys belåningsgrad är ”relativt låg”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer