Hoppa till innehållet

Trustly dubblar vinsten efter Europa-expansion

Betalningstjänsten Trustly fördubblade sin vinst under 2015 till 60 Mkr. ”Vi har vinden i ryggen”, säger affärschefen Johan Nord.

Trustlys affärschef Johan Nord.
Trustlys affärschef Johan Nord.Foto: Trustly

Den digitala betalningstjänstens expansion i Europa gav resultat.

Trustly ökade i fjol sin omsättning med 85 procent, till 187 miljoner kronor. Den starka rörelsemarginalen på 32 procent gav en vinst på 61 Mkr, en fördubbling jämfört med 2014.

”Vi har vinden i ryggen, så att säga”, säger Trustlys affärschef Johan Nord.

Läs mer: Trustly öppnar i London

Han uppger att Trustly hoppas växa minst lika fort i år, vilket skulle innebära en omsättning på närmre 350 Mkr. Detta till följd av bolagets europeiska expansion under 2015.

”I år går vi från en marknad som var Östersjöregionen – Skandinavien, Baltikum och Polen – till hela Europa. Det är en mycket större marknad”, säger Johan Nord.

Ägarna kommer vilja ha både tillväxt och lönsamhet.

Medan Klarna under våren hårdlanserade sina betalningstjänster i USA har Trustly tittat på Europa. Bolaget erbjuder i dag bankbetalningar i samtliga EU-länder samt Norge. Trustly tar en avgift av varje handlare som vill ge kunderna möjlighet att betala på nätet direkt från sitt bankkonto.

Metoden har sina fördelar i Europa, där många litar mer på debiteringar via bank än betalningstjänster kopplade till kort, säger Johan Nord. Till den senare gruppen hör till exempel amerikanska Paypal.

Läs mer: Klarna utmanar Swish med direktbetalningar över nätet

”Ingen betalningsmetod är universell, men bankbetalningar har hög preferens i många delar av Europa. Vill man vara relevant som handlare i Europa bör man därför ha en bankbetalningsleverantör. Bland dem anser vi att vi har den tekniskt bästa och geografiskt bredaste tjänsten”, säger han.

Trustly tog i fjol in drygt 200 miljoner kronor i riskkapital från riskkapitalfirman Bridgepoint. Sedan tidigare var Alfvén och Didriksson institutionella ägare i bolaget.

Finansuppstickarens ägare kommer att kräva såväl snabb expansion som lönsamhet under kommande år, uppger Johan Nord.

”Nu har vi en position där vi är både lönsamma och kraftigt växande. Ägarna kommer att vilja ha både och från oss framöver.”

Det var just teknikbolag inom finansbranschen som lockade störst andel riskkapitalinvesteringar under första halvåret 2016, enligt en färsk sammanställning av Industrifonden.


Läs mer:

Foto:

Lista: Tio heta bubblare inom fintech

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera