Annons

Trustly dubblar vinsten efter Europa-expansion

Trustlys affärschef Johan Nord.
Trustlys affärschef Johan Nord. Foto: Trustly
Betalningstjänsten Trustly fördubblade sin vinst under 2015 till 60 Mkr. ”Vi har vinden i ryggen”, säger affärschefen Johan Nord.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den digitala betalningstjänstens expansion i Europa gav resultat.

Trustly ökade i fjol sin omsättning med 85 procent, till 187 miljoner kronor. Den starka rörelsemarginalen på 32 procent gav en vinst på 61 Mkr, en fördubbling jämfört med 2014.

”Vi har vinden i ryggen, så att säga”, säger Trustlys affärschef Johan Nord.

Läs mer: Trustly öppnar i London

Han uppger att Trustly hoppas växa minst lika fort i år, vilket skulle innebära en omsättning på närmre 350 Mkr. Detta till följd av bolagets europeiska expansion under 2015.

”I år går vi från en marknad som var Östersjöregionen – Skandinavien, Baltikum och Polen – till hela Europa. Det är en mycket större marknad”, säger Johan Nord.

Ägarna kommer vilja ha både tillväxt och lönsamhet.

Medan Klarna under våren hårdlanserade sina betalningstjänster i USA har Trustly tittat på Europa. Bolaget erbjuder i dag bankbetalningar i samtliga EU-länder samt Norge. Trustly tar en avgift av varje handlare som vill ge kunderna möjlighet att betala på nätet direkt från sitt bankkonto.

Metoden har sina fördelar i Europa, där många litar mer på debiteringar via bank än betalningstjänster kopplade till kort, säger Johan Nord. Till den senare gruppen hör till exempel amerikanska Paypal.

Läs mer: Klarna utmanar Swish med direktbetalningar över nätet

”Ingen betalningsmetod är universell, men bankbetalningar har hög preferens i många delar av Europa. Vill man vara relevant som handlare i Europa bör man därför ha en bankbetalningsleverantör. Bland dem anser vi att vi har den tekniskt bästa och geografiskt bredaste tjänsten”, säger han.

Trustly tog i fjol in drygt 200 miljoner kronor i riskkapital från riskkapitalfirman Bridgepoint. Sedan tidigare var Alfvén och Didriksson institutionella ägare i bolaget.

Finansuppstickarens ägare kommer att kräva såväl snabb expansion som lönsamhet under kommande år, uppger Johan Nord.

”Nu har vi en position där vi är både lönsamma och kraftigt växande. Ägarna kommer att vilja ha både och från oss framöver.”

Det var just teknikbolag inom finansbranschen som lockade störst andel riskkapitalinvesteringar under första halvåret 2016, enligt en färsk sammanställning av Industrifonden.


Läs mer:

Foto:

Lista: Tio heta bubblare inom fintech

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies