Annons

Trustly köper konkurrent – guldregn över okända Maltasvenskar

Hamnen i Valletta och Jonas Sundvall på en bild från 2008.
Hamnen i Valletta och Jonas Sundvall på en bild från 2008. Foto: Mostphotos och press.
Den svenska betalraketen Trustly köper upp konkurrenten Entercash, kan Di Digital avslöja. Affären innebär jackpott för ett halvt dussin doldissvenskar, en tidigare Fi-chef och en finländsk pokerstjärna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Betalbolaget Trustly har växt med 50 procent årligen, under lönsamhet, med en prognostiserad omsättning på drygt 700 miljoner kronor för 2018.

Förra våren klev riskkapitalbolaget Nordic Capital in som ny storägare, när man köpte ungefär 70 procent av aktierna i en affär som värderade hela Trustly till cirka 7 miljarder kronor.

Trustly har hittills växt organiskt med sina tjänster för direktbanksbetalningar, men vd:n Oscar Berglund har öppnat för att ge sig ut på förvärvsmarknaden.

”Vi känner inte någon press att vara en del av den konsolideringsvåg som sköljer över betalmarknaden, men är opportunistiska utifall något skulle dyka upp”, sa han i fjol.

Nu har Trustly gjort slag i saken och köpt upp konkurrenten Entercash. Avtalet träffades den 28 december i fjol, avslöjar handlingar som Di Digital tagit del av. 

Trustlys finanschef Jonas Palmquist bekräftar transaktionen.

”Efterfrågan på konto till konto-betalningar växer snabbt i hela Europa. Entercash är starka på några av de geografiska marknader där Trustly varit svagare, men vi har arbetat mot samma kundbas. Gemensamt kommer vi få bättre resurser att snabbare utveckla vårt erbjudande mot både handlare och konsumenter”, säger han.

Läs mer: Betalraketen Trustly ökar vinsten med 150 procent

Entercash är ett Maltabaserat bolag som också har specialiserat sig på att leverera direktbanksbetalningar åt företag inom e-handel, finansiella tjänster, resor och onlinebetting. 

Det grundades 2011 av svensken Jonas Sundvall, som dessförinnan var vd på kasino- och vadhållningsföretaget Redbet. Längre tillbaka i tiden, just före millennieskiftet, arbetade han bland annat som aktiemäklare på HQ.

Under 2017 omsatte Entercash 11,1 miljoner euro, motsvarande 115 Mkr i dagens penningvärde, enligt bolagets senaste årsredovisning från Malta. Vinsten efter skatt landade samma år på knappt 3,7 miljoner euro, motsvarande 37 Mkr.

”Förhandlingarna blev färdiga i somras och nu har vi äntligen fått affären godkänd från berörda myndigheter. På sikt lär vi integrera Entercash under Trustlys varumärke gentemot konsumenterna”, säger Jonas Palmquist.

En värdering av Entercash som förekommer i en av delägarnas årsredovisningar, aktuell per den 23 oktober i fjol, motsvarar 340 Mkr. 

Parterna vill däremot inte offentliggöra någon köpesumma.

Men enligt handlingar som Di Digital tagit del av har Trustlys moderbolag nyligen genomfört en nyemission på 640 Mkr. Kapitalrundan sker "som ett led i koncernens finansiering av dess förvärv av Entercash", står att läsa.

Pengarna som används till förvärvet har skjutits till av Trustlys största ägare: Nordic Capital, Alfvén och Didrikson, och Lateral Technologies. Det sistnämnda bolaget ägs av Trustlys ena medgrundare Carl Wilsson, vilket Di Digital nu har kunnat bekräfta i det maltesiska bolagsregistret.

Läs mer: Trustlys grundartrio kan bli Sveriges nästa techmiljardärer 

Utöver den kontanta betalningen har flera personer i Entercashs ägarkrets nu fått ta del av aktier i Trustly värda totalt 184 Mkr, enligt de aktuella dokumenten. 

Grundaren och vd:n Jonas Sundvall var största ägare i Entercash före uppköpet. Han kontrollerade drygt 39 procent av aktierna genom sitt nederländska holdingbolag Sunhold.

Nu kompenseras Jonas Sundvall delvis med Trustly-aktier värda 120 Mkr. Han kommer tillsvidare kvarstå som chef för den operativa verksamhet på Malta som tidigare bedrevs under Entercashs flagg.

Andra som kan skatta sig lyckliga hela vägen till banken är Entercashs svenska toppchefer Jörgen Smas, Martin Strömberg och Per Edlund som tillsammans med Anders Sundvall ägde knappt 13,5 procent av bolaget. Martin Strömberg tjänar den största hackan i form av en aktiepost i Trustly värd 13 Mkr.

Två andra svenska investerare som drygar ut plånboken är Erik Saers, tillförordnad generaldirektör för Finansinspektionen 2008-2009, och Knut Åkerhielm som arbetar på Carnegie i London. De ägde 3,6 respektive 6,4 procent av Entercash och kompenseras nu med Trustly-aktier för 6 och 8,3 Mkr.

Utöver sin tid på Fi har Erik Saers varit vd på Aktiesparinvest och Avanza Fondkommission, samt ekonomichef för AIK:s fotbollssektion.
Utöver sin tid på Fi har Erik Saers varit vd på Aktiesparinvest och Avanza Fondkommission, samt ekonomichef för AIK:s fotbollssektion. Foto: Claudio Bresciani / TT

Näst största ägare med 35 procent av aktierna i Entercash var före uppköpet holdingbolaget Oneplay, även det registrerat på Malta, som i sin tur har ett femtontal aktieägare, de flesta med hemvist i Finland. Ett exempel är pokerstjärnan Patrik Antonius, men majoriteten av investerarna är affärsmän med kopplingar till bettingindustrin och Plusplay, ett finländskt bolag som agerar agent och återförsäljare av Entercashs tjänster.

Trustlys finanschef Jonas Palmquist uppger att Entercashs 25-30 anställda nu adderas till koncernen. Framöver ska Trustly lägga resurser på att bygga ut och förstärka Entercashs hubb för teknikutveckling i Örebro.

”En stor anledning till varför vi köper Entercash är teamet bakom bolaget. Nu förstärker vi Trustly med ett antal duktiga individer som har byggt upp en stor expertis inom vårt område. När vi satt vid förhandlingsbordet underlättade det väldigt mycket att vi har liknande bakgrunder och delar samma syn på framtiden”, säger han.

Di Digital har sökt Entercashs vd och storägare Jonas Sundvall, som genom Trustly avböjer en intervju.

Den professionella pokerspelaren Patrik Antonius (till höger) har genom karriären spelat in över 10 miljoner dollar och är numera bosatt i Monaco.
Den professionella pokerspelaren Patrik Antonius (till höger) har genom karriären spelat in över 10 miljoner dollar och är numera bosatt i Monaco. Foto: Jae C. Hong
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer