Annons

Trycket ökar på Amazon – anställer ytterligare 75000

Amazons grundare och vd Jeff Bezos med Amazons distributionscenter i Baltimore, Maryland, i bakgrunden.
Amazons grundare och vd Jeff Bezos med Amazons distributionscenter i Baltimore, Maryland, i bakgrunden. Foto: John Locher/Melissa Lyttle
Coronautbrottet fortsätter att gynna Amazons försäljning och e-handelsjätten planerar för 75 000 nya anställningar. Samtidigt stoppar man nya livsmedelskunder från att registrera sig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efterfrågan på bland annat livsmedel, städ- och skyddsprodukter och toalettpapper har ökat stort sedan coronautbrottet tog fart. 

I mars tog Amazon beslutet att stoppa inkommande varor från tredjepartsförsäljare till sina lager för att göra plats för mer nödvändiga produkter. Men på måndagen meddelade e-handelsjätten att man från och med den här veckan återigen kommer att ge plats för annat, även om det är mer begränsat.

Tredjepartshandeln står för nära 60 procent av försäljningen och är en viktig intäktskälla för Amazon.

Samtidigt har bolaget stoppat alla nya kunder som vill registrera sig på Amazon Fresh och Amazon Prime Now, där kunder kan köpa livsmedel. Man planerar också att stänga sina fysiska Whole Foods-butiker tidigare på dagarna, för att kunna leverera fler varor. Just nu är det svårt för befintliga kunder att få leveranstider och lyckas man är väntetiden på varorna ofta lång.

Läs även: Svenskt fondbolag tar strid mot Amazon

För att klara av trycket meddelade också e-handelsjätten på måndagen att man planerar att anställa ytterligare 75 000 personer. De adderas till de 100 000 av hel- och deltidsjobb som Amazon redan har lagt till den senaste månaden.

En talesperson för Amazon säger till Wall Street Journal att situationen liknar den under julhandeln, då bolaget brukar ta in flera tusen personer som tillfällig arbetskraft.

Även konkurrenter i USA, som Walmart, har anställt tusentals.

Amazon har varit i blåsväder under coronautbrottet för att man inte ska ha skyddat sina anställda. E-handelsjätten har både fått kritik från politiker, fackförbund och arbetare på lagren för bristen av skyddsutrustning för personalen. 

Det har också kommit rapporter om att personal stannar hemma för rädslan att bli smittade av coronaviruset. I början av april drog Amazon igång ett initiativ för att ta temperaturen på alla anställda och även dela ut ansiktsmasker.

Läs också: Efter kritiken – Amazon utlovar ökat skydd för anställda 

Amazons aktie gick upp med över 6 procent under börsdagen på måndagen. Det innebär att kursen nästan är uppe på toppnivån från i februari i år. Totalt har aktien ökat i värde med 8 procent hittills i år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer