Hoppa till innehållet

Tuff start för Jan Stenbeck-sonens börsnotering

Mjukvaruföretaget Invajo, som hjälper bolag hantera sina evenemang, föll efter introduktionen på First North under torsdagen. Bolagets största ägare är Felix Granander, även känd som Jan Stenbecks ”okände son”.

Invajos vd Fredrik Berglund och Nasdaqs Niklas Holmberg ringde i klockan på en båt, då golvet på Nasdaq är stängt på grund av viruset.
Invajos vd Fredrik Berglund och Nasdaqs Niklas Holmberg ringde i klockan på en båt, då golvet på Nasdaq är stängt på grund av viruset.

En timme efter börsens öppning handlades Invajos aktie till kursen 7,6 kronor. Det är 16 procent lägre än teckningskursen på 9 kronor. 

Till saken hör att teckningskursen sänktes från planerade 11,5 kronor per aktie inför noteringen för att ta hänsyn till den turbulenta aktiemarknaden. Själva klockringningen skedde dessutom på en båt, då golvet på Nasdaq är stängt på grund av viruset. Följ kursen här

Jag tycker tajmingen är rätt så bra.

”Jag tycker tajmingen är rätt så bra. Det har aldrig varit så mycket fokus på event som nu. Även om det inte sker så mycket fysiska event just nu, så är det fokus på digitala möten. Det är alltid ett vågspel, men jag tror det blir bra. Det är en långsiktig satsning med fokus på framtiden”, säger Mikael Malm, ledamot i Invajos styrelse.

Han representerar även storägaren Felix Granander, vars ägarandel i Invajo uppgick till drygt 40 procent innan nyemissionen. Felix Granander är känd som den av Jan Stenbecks barn som föddes utanför äktenskapet och som var okänd för sina syskon fram till finansmannens bortgång 2002. De senaste åren har Felix Granander gjort sig känd som en investerare inom e-sport, delägare i Invajo och som en av profilerna bakom den japanska restaurangen Kasai.

Felix Granander.
Felix Granander.Foto: Pressbild från Kasai.

Nyemissionen var övertecknad och drog in 22 miljoner kronor inför noteringen. Efter kapitaltillskottet, men inför noteringen, värderades Invajo till 47,5 miljoner kronor.  

Invajo är ett molnbaserat mjukvarubolag med en prenumerationsbaserad tjänst för digital hantering av både fysiska och digitala evenemang. Mjukvaran administrerar inbjudningar, bokningar och deltagare. Den kan även användas för att videostreama evenemanget i kanaler som Youtube, Zoom, Google Meet, med mera. 

Den typiska kunden är ett företag eller organisation som håller många årliga evenemang och vill förenkla administrationen. Bolaget har sin hemvist i Sverige men kunder i andra länder, exempelvis Norge, England, Tyskland, Belgien, Japan och Bulgarien.

Under 2019 uppgick intäkterna till 7,1 miljoner kronor, att jämföra med 7,9 Mkr året innan. Förlusterna minskade under 2019 till 3,8 Mkr, att jämföra med 15,4 Mkr 2018.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera