Annons

Tuff tid för haussad energistartup – säljs till Tyskland

Wattys grundare Hjalmar Nilsonne.
Wattys grundare Hjalmar Nilsonne. Foto: Amanda Lindgren (Di).
Watty skulle minska hushållens elkostnader och backades av kända investerare. Men efter ett prövande 2018 tas bolaget nu över av en tysk konkurrent. ”Jag har lämnat verksamheten”, säger grundaren Hjalmar Nilsonne.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hjalmar Nilsonne drog igång energistartupen Watty under 2013. Bolaget utvecklade en sensor som mäter hur mycket elektricitet varje pryl använder i hemmet. En mobilapp skulle sedan ge hushållen rekommendationer över hur man kan få ned sitt elpris, med hjälp av en avancerad mjukvara byggd på artificiell intelligens, AI.

Uppfinningen har rönt stor uppmärksamhet inom techsektorn. Sedan starten har Watty tagit in över 40 miljoner kronor i finansiering – bland annat från EQT Ventures, Energimyndigheten, affärsängeln Mattias Miksche och Spotifys produktchef Gustav Söderström.

Försäljningen lyfte dock aldrig till samma höjder. De totala intäkterna mellan 2013 och 2017, bolaget senaste redovisade räkenskapsår, stannade på 2,4 Mkr med en samlad förlust på 20 Mkr.

Nu har verksamheten i princip tagits över av den tyska konkurrenten Discovergy. Bolagets grundare och vd Nikolaus Starzacher har nämligen klivit in som ensam ledamot i Wattys styrelse. Beslutet fattades för ett par veckor sedan, visar offentliga handlingar som Di Digital tagit del av.

”Vi har haft ett nära samarbete med Discovergy under en längre tid. Det blir nu ännu tätare när de tar över styrelsearbetet”, säger Hjalmar Nilsonne.

Läs mer: Energistartupen Watty tar in 30 miljoner

Grundaren bekräftar samtidigt att han har avgått från både vd-posten och styrelsen i Watty.

”Jag har lämnat verksamheten och har ingen operativt roll. Men jag tror fortfarande väldigt mycket på vår produkt och att samarbetet med Discovergy kan bli väldigt bra”, säger Hjalmar Nilsonne.

Enligt Di Digitals uppgifter är planen att Discovergy ska köpa hela bolaget från de nuvarande aktieägarna under de nästkommande veckorna.

”Det kan jag tyvärr inte kommentera”, säger Hjalmar Nilsonne.

Grundaren är fortfarande största ägare i bolaget med knappt 32 procent av aktierna, enligt handlingar från Bolagsverket.

Under det senaste året har det skett stora förändringar i Wattys ägarkrets. Samarbetet med delägaren EQT Ventures avbröts i fjol när riskkapitalbolaget avyttrade hela sin ägarpost. Aktierna förvärvades i stället av anställda på Watty.

”Vi passade inte längre in i strategi för deras fond. Så kan det vara ibland, vi har inget otalt med varandra”, säger Hjalmar Nilsonne.

Det mesta tyder dock på att Wattys kassa började sina i samband med EQT:s uttåg. Bolaget har inte genomfört någon nyemission och skriver i sin senaste årsredovisning att man under 2017 och 2018 lidit av likviditetsproblem och att det funnits ”en osäkerhetsfaktor kring den fortsatta finansieringen av verksamheten”.

”Visst har vi gått igenom några väldigt tuffa månader under 2018. I och med samarbetet med Discovergy bytte vi strategi och hittade en lättare ingång till marknaden”, säger han.

Läs mer: Hon lämnade Sting – börjar på el-startup 

Hjalmar Nilssone uppger att Watty i dagsläget har runt 10 anställda. Personalstyrkan var dubbelt så stor under 2017, enligt bolagets årsredovisning.

”Teamet på Watty har gjort en fantastisk omställning av bolaget från att vara riskkapitalfinansierat till att leva av nära samarbeten med kunder. Det har inte varit enkelt”, säger han.

Varför lyfte aldrig försäljningen?

”Det tar väldigt lång tid för bolag i vår bransch att försöka ställa om energiindustrin. Våra amerikanska konkurrenter har haft mer uthålliga ägare som pumpat in hundratals miljoner kronor – trots det har de inte kommit mycket längre än oss vad gäller att bevisa sin affärsmodell”, säger Hjalmar Nilsonne.

Discovergy grundades 2010 och har runt 80 anställda. Bolaget säljer energimätare till både konsumenter och företag.

”Deras grundaffär är själva hårdvaran och en del kringtjänster kopplade till energimätaren. Med Wattys algoritmer och mjukvara kan de till exempel göra mycket bättre och skarpare analyser av all data som samlas in”, säger Hjalmar Nilsonne.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer