Annons

Tufft läge för låneplattformen Toborrow

Sofie Lundström, vd och medgrundare på Toborrow.
Sofie Lundström, vd och medgrundare på Toborrow. Foto: Amanda Lindgren (Di)
Låneplattformen Toborrow har fortsatt svårt att tjäna pengar och går med kraftigt driftunderskott. Nu måste bolaget genomföra en nyemission före slutet av 2018 för att kunna hålla verksamheten flytande.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska låneplattformen Toborrow såg omsättningen sjunka till blygsamma 0,42 miljoner kronor 2017, från 0,55 Mkr året dessförinnan.

Via plattformen kan privatpersoner och företag kan låna ut pengar till mellanstora, expanderande företag. Toborrow behåller sedan mellan 2 och 4 procent av de förmedlade beloppen som sin förtjänst.

”Vi har fokuserat väldigt mycket på att implementera samarbetet med Marginalen och bygga upp organisationen för att positionera oss för den tillväxt vi ser framåt. Vi har gått från 3 anställda i höstas till 13 i dagsläget”, säger Sofie Lundström, vd och medgrundare på Toborrow.

Läs mer: Marginalen köper 30 procent av Toborrow 

I maj 2017 gick Marginalen AB in som ny delägare i Toborrow i samband med en nyemission på drygt 15 Mkr. Deras dotterbolag Marginalen Bank har nu som första institutionella investerare börjat låna ut pengar via plattformen.

Sedan starten 2014 har Toborrow betalat ut 138 lån med en total volym på 75 Mkr, till en snittränta på 8,7 procent, enligt deras hemsida. Samtidigt har Di Digital tidigare kunnat rapportera om att flera av bolagen gått i konkurs eller fått betalningsproblem kort efter att lånen har betalats ut.

Hade ni hoppats att ha större intäkter vid det här laget?

”Man vill alltid springa fort, men vi bryter ny mark och det är viktigt att ha respekt för att det kommer ta tid. En viktig pusselbit för att öka kännedomen om 'crowdlending' är att få in just institutionellt kapital. Vi står redo att plocka in fler samarbeten i stil med det vi har med Marginalen och för diskussioner med många olika aktörer”, säger Sofie Lundström, utan att vilja kommentera hur långt gångna dessa är för stunden.

Läs mer: Problembolagen som tynger Toborrow 

På sista raden växte förlusterna marginellt till 7,3 Mkr i fjol och pengarna i kassan sinar. Både Toborrow och dess revisor påpekar att bolaget måste genomföra en nyemission under hösten 2018 för att klara av att finansiera den löpande verksamheten. Det egna kapitalet uppgick till 14,9 Mkr vid årsskiftet.

Vid slutet på juni hade någon sådan process dock inte inletts, enligt årsredovisningen. Toborrow har heller inte hämtat in några emissionsgarantier eller formaliserade lånelöften.

Hur går arbetet med nyemissionen?

”Det är en fråga för den bredare ägarkretsen. Jag har samma information som står i årsredovisningen: att vi planerar genomföra en nyemission och att det finns väldigt goda förutsättningar för att det kommer gå vägen”, säger Sofie Lundström.

Hur mycket nytt kapital ska ni plocka in? 

”I dagsläget har jag ingen mer information än det som står i årsredovisningen”, säger hon. 

En ljusning för Toborrow är att huvudägarna, med riskapitalbolaget NFT Ventures och banken Marginalen i spetsen, lovat att finansiera verksamheten fram till den planerade nyemissionen i höst. Bara under det första halvåret har Toborrow lånat totalt 6,25 Mkr från sina största aktieägare, enligt årsredovisningen.

Sofie Lundström vill inte ge någon prognos för Toborrows omsättning under 2018, men menar att Marginalens utlåning på plattformen redan gett effekt.

”Vi ser en bra tillväxt och ansökningsvolymerna ökar markant just nu från båda håll”, säger hon.

Bolaget grundades 2014 av Sofie Lundström, techprofilen Andreas Torstensson och Lyndon Dodd.

Fotnot: NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens industri.

Läs mer: Ännu ett Toborrow-bolag har gått i konkurs 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies