Hoppa till innehållet

Tufft läge för låneplattformen Toborrow

Låneplattformen Toborrow har fortsatt svårt att tjäna pengar och går med kraftigt driftunderskott. Nu måste bolaget genomföra en nyemission före slutet av 2018 för att kunna hålla verksamheten flytande.

Sofie Lundström, vd och medgrundare på Toborrow.
Sofie Lundström, vd och medgrundare på Toborrow.Foto: Amanda Lindgren (Di)

Den svenska låneplattformen Toborrow såg omsättningen sjunka till blygsamma 0,42 miljoner kronor 2017, från 0,55 Mkr året dessförinnan.

Via plattformen kan privatpersoner och företag kan låna ut pengar till mellanstora, expanderande företag. Toborrow behåller sedan mellan 2 och 4 procent av de förmedlade beloppen som sin förtjänst.

”Vi har fokuserat väldigt mycket på att implementera samarbetet med Marginalen och bygga upp organisationen för att positionera oss för den tillväxt vi ser framåt. Vi har gått från 3 anställda i höstas till 13 i dagsläget”, säger Sofie Lundström, vd och medgrundare på Toborrow.

Läs mer: Marginalen köper 30 procent av Toborrow 

I maj 2017 gick Marginalen AB in som ny delägare i Toborrow i samband med en nyemission på drygt 15 Mkr. Deras dotterbolag Marginalen Bank har nu som första institutionella investerare börjat låna ut pengar via plattformen.

Sedan starten 2014 har Toborrow betalat ut 138 lån med en total volym på 75 Mkr, till en snittränta på 8,7 procent, enligt deras hemsida. Samtidigt har Di Digital tidigare kunnat rapportera om att flera av bolagen gått i konkurs eller fått betalningsproblem kort efter att lånen har betalats ut.

Hade ni hoppats att ha större intäkter vid det här laget?

”Man vill alltid springa fort, men vi bryter ny mark och det är viktigt att ha respekt för att det kommer ta tid. En viktig pusselbit för att öka kännedomen om 'crowdlending' är att få in just institutionellt kapital. Vi står redo att plocka in fler samarbeten i stil med det vi har med Marginalen och för diskussioner med många olika aktörer”, säger Sofie Lundström, utan att vilja kommentera hur långt gångna dessa är för stunden.

Läs mer: Problembolagen som tynger Toborrow 

På sista raden växte förlusterna marginellt till 7,3 Mkr i fjol och pengarna i kassan sinar. Både Toborrow och dess revisor påpekar att bolaget måste genomföra en nyemission under hösten 2018 för att klara av att finansiera den löpande verksamheten. Det egna kapitalet uppgick till 14,9 Mkr vid årsskiftet.

Vid slutet på juni hade någon sådan process dock inte inletts, enligt årsredovisningen. Toborrow har heller inte hämtat in några emissionsgarantier eller formaliserade lånelöften.

Hur går arbetet med nyemissionen?

”Det är en fråga för den bredare ägarkretsen. Jag har samma information som står i årsredovisningen: att vi planerar genomföra en nyemission och att det finns väldigt goda förutsättningar för att det kommer gå vägen”, säger Sofie Lundström.

Hur mycket nytt kapital ska ni plocka in? 

”I dagsläget har jag ingen mer information än det som står i årsredovisningen”, säger hon. 

En ljusning för Toborrow är att huvudägarna, med riskapitalbolaget NFT Ventures och banken Marginalen i spetsen, lovat att finansiera verksamheten fram till den planerade nyemissionen i höst. Bara under det första halvåret har Toborrow lånat totalt 6,25 Mkr från sina största aktieägare, enligt årsredovisningen.

Sofie Lundström vill inte ge någon prognos för Toborrows omsättning under 2018, men menar att Marginalens utlåning på plattformen redan gett effekt.

”Vi ser en bra tillväxt och ansökningsvolymerna ökar markant just nu från båda håll”, säger hon.

Bolaget grundades 2014 av Sofie Lundström, techprofilen Andreas Torstensson och Lyndon Dodd.

Fotnot: NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens industri.

Läs mer: Ännu ett Toborrow-bolag har gått i konkurs 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera