Annons

Tung moms-smäll för Voi: ”Är inte överraskade”

En elscooter från Voi och bolagets vd Fredrik Hjelm.
En elscooter från Voi och bolagets vd Fredrik Hjelm. Foto: TT.
Svenska Voi ska inte betala 6 procent i moms – utan det mångdubbla, enligt ett nytt besked i domstol. Det skulle potentiellt kunna leda till en tung skattesmäll och högre priser för användarna, men förnekas av Voi. ”Skillnaden har redan justerats”, säger presschefen Kristina Hunter Nilsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Voi har sedan starten för två år sedan valt att ta ut en reducerad momssats på 6 procent när användarna hyr deras elscootrar i Sverige. 

Men i juli 2019 kunde Di Digital avslöja att Skatteverket inte höll med bolaget. Myndigheten menade att det i själva verket är 25 procent som gäller.

Nu har processen nått vägs ände när Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm väljer att gå på Skatteverkets linje. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Momssatsen 6 procent gäller enbart för transporter där en person transporterar en annan, slår rätten fast, till exempel i en taxi. Det är 25 procent som ska gälla när man enbart hyr ut ett färdmedel, till exempel en elscooter.

”Det är tråkigt att rätten i dag beslutat att sätta fossilfria transportmedel inom momssatsen 25 procent, medan fossildrivna alternativ som taxi och flyg kan dra nytta av en lägre moms. Det är på tiden att lagstiftningen förändras och tittar framåt i stället för bakåt”, skriver Kristina Hunter Nilsson, presschef på Voi, i ett mejl till Di Digital.

Läs mer: Skattesmäll hotar Voi – kan ha tagit ut för låg moms 

Enligt gällande lagstiftning i Sverige ska företag i regel retroaktivt betala in skatt om de har gjort fel, vilket skulle kunna innebära en tung smäll för Vois balansräkning. 

Hur mycket förväntar ni er att behöva betala in till Skatteverket retroaktivt?

”Vi är tyvärr inte överraskade och har redan räknat med motgången i vår bokföring. Ett annorlunda besked hade mer varit mer av en skänk från ovan än något annat”, skriver Kristina Hunter Nilsson i ett mejl, utan att ge någon summa.

En annan potentiell konsekvens av beslutet skulle kunna vara att Voi måste ta ut högre respriser från sina kunder i fortsättningen, för att få affären att gå ihop. Räknat på en resa som tidigare kostat 40 kronor inklusive moms, skulle totalpriset med den nya och högre momssatsen landa på 47 kronor. Skillnaden i det belopp som Voi måste betala in i moms blir i det här exemplet runt 10 kronor per resa.

Kommer ni behöva höja priserna i Sverige?

”Som sagt, vi har redan räknat med det här och justerat skillnaden. Så nej, det kommer vi inte”, skriver Kristina Hunter Nilsson.

Vd:n Fredrik Hjelm har tidigare uppgett att omsättningen under 2019 uppgick till ”100-tals miljoner kronor”, med ungefär lika stora förluster. I år hade Voi räknat med att nå upp till 1 miljard kronor i intäkter i hela Europa, men det var före coronapandemin tvingade bolaget att under en längre period stänga ned verksamheten i 35 av 40 städer. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer