Annons

FI vill vässa kreditprövningar

Erik Thedéen, generaldirektör för FI.
Erik Thedéen, generaldirektör för FI. Foto: Pontus Höök
Finansinspektionen vill se utförligare kreditprövningar innan nya konsumentlån beviljas. Osund kreditgivning är ett av de områden som myndigheten särskilt kommer att prioritera under 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ökningstakten av konsumtionslån har under flera år varit hög – under 2019 uppgick den till över 8 procent – och Finansinspektionen ser en rad risker med att utlåningen ökar. Det skriver myndigheten i en konsumentskyddsrapport som lämnas till regeringen.

Förklaringar som lyfts fram till ökningen är bland annat att det råder högkonjunktur men också att det i handeln har blivit vanligt med erbjudanden om att ”köpa först och betala sedan” även för relativt låga belopp.

”En del handlare har avtal som innebär att de får ersättning från kreditgivaren när deras kunder finansierar sina köp med en kredit. Det kan ge incitament för handlare att få konsumenten att välja avbetalning eller andra kreditlösningar”, heter det i rapporten.

I höstas kunde Di Digital avslöja att svenska nätbutiker tjänar extrapengar på att styra kunderna mot att välja avbetalning snarare än att direktbetala.

Läs mer: Ministern rasar mot fula kreditknepet: ”Orimlig affärsmodell”

Finansinspektionen vill nu att regeringen ska tillsätta en utredning för att undersöka hur kreditgivare ska kunna se en låntagare samtliga skulder innan nya lån beviljas.

”Det skulle höja kvaliteten på kreditprövningarna och därmed vara ett effektivt verktyg i kampen mot överskuldsättning”, skriver Finansinspektionen i rapporten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer