Annons

It-profilen drar in en halv miljard till ny klimatfond – H&M-familjen Persson investerar

Grundarna till den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot, fr v: Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson.
Grundarna till den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot, fr v: Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson. Foto: Anna Hållams
It-entreprenören Hampus Jakobsson har bestämt sig för att göra vad han kan för att rädda klimatet med hjälp av ny teknik. Hittills har hans nya fond fått in en halv miljard kronor – huvudsakligen från internationella investerare som H&M-familjen Persson och Niklas Zennströms bolag Atomico.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nystartade riskkapitalfonden Pale Blue Dot ska investera i teknikbolag som utvecklar lösningar som minskar eller återställer skador som orsakats av utsläpp och klimatförändringar.

”Klimatförändringarna är de största förändringarna som världen står inför, men det behövs startups för att komma på lösningar på dessa exponentiella problem. Här ligger både Norden och Europa långt fram och då behövs det innovationskapital”, säger Hampus Jakobsson, som blev ett namn inom det svenska tech-undret när mjukvarubolaget TAT – The Astonishing Tribe såldes till kanadensiska Blackberry för omkring en miljard kronor.

Hittills har fonden dragit in 53 miljoner euro, motsvarande drygt en halv miljard kronor, från ett 30-tal professionella investerare. Bland dem finns H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest och statliga Saminvest, som hjälper nya riskkapitalfonder att starta i Sverige.

”Det har varit oväntat stort intresse. Vi hade planerat för 40 miljoner euro i vår första stängning av fonden, men nu landade vi på 53 miljoner och det gick dessutom jättesnabbt. Så vi är positiva inför vår andra stängning som kommer att ske senare i år”, säger medgrundaren Heidi Lindvall.

Till skillnad från andra fonder som investerar i positiva samhällseffekter i bred mening, så kallade impact-investeringar, är Pale Blue Dot helt fokuserat på klimatfrågan.

”Vi har tittat på ”climate tech” i USA där flera riskkapitalfonder gått ut och sagt att de kommer att göra mer investeringar inom klimatet eftersom det är en enorm möjlighet. Vi har inte sett samma utveckling i Europa ännu, utan här är vi först med att bygga en klimatfokuserad riskkapitalfond”, säger Joel Larsson, den tredje grundaren.

Mer än hälften av pengarna kommer också från internationella investerare, som till exempel Londonbaserade Atomico som startats av Skypegrundaren Niklas Zennström.

Fonden har redan gjort sina tre första investeringar i bolag i London, Amsterdam och San Francisco.

Basen för Pale Blue Dot blir Malmö, där alla de tre grundarna bor och är verksamma. Efter TAT-tiden har Hampus Jakobsson varit ängelinvesterare i en rad uppstartsbolag parallellt med några egna projekt han drivit.

Dessutom är han en av initiativtagarna till entreprenörshuset The Ground i Malmö och sitter även i styrelsen för Malmö stads företagsinkubator Minc, där Joel Larsson och Heidi Lindvall arbetat med acceleratorn Fast Track Malmö. Framöver kommer alla tre att arbeta heltid med Pale Blue Dot.

”Nu råkar vi sitta i Malmö, men Malmö är också en helt perfekt plats för att bygga den här fonden, eftersom det är nära till Köpenhamn och en rad viktiga huvudstäder. Det är också kul att bygga den första riskkapitalfonden på klimatområdet här, efter att ha ägnat de senaste 5-6 åren åt att bygga upp startupscenen i Malmö”, säger Joel Larsson.

Läs mer: SEB och Nordea investerar i Norrskens ”rädda världen-fond”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer