Annons

Tunga spelare ger tummen upp för e-kronan

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Anders Wiklund/TT
Riksbanken har tagit in synpunkter från totalt 20 myndigheter och organisationer rörande en eventuell e-krona. Synpunkterna har kommit efter centralbankens andra delrapport om ämnet och många är positiva.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vissa remissinstanser uppger emellertid samtidigt att det kan finnas andra verktyg för att nå de mål som Riksbanken ser med e-krona. 

Läs mer: Bakslag för Riksbanken: Inget skydd för ”e-kronan”

De aktörer som är beroende av bankernas betaltjänster tenderar att uppskatta den konkurrens en e-krona skulle kunna medföra. 

Myndigheter som exempelvis Skatteverket och Försäkringskassan ser en möjlighet att effektivisera sina in- och utbetalningar genom e-kronan. 

Läs mer: Stefan Ingves: ”Då inför vi e-kronan” 

"Många remissinstanser påpekar även att e-kronan kan vara intressant eftersom den kan stärka Sveriges beredskap och robusthet vid kriser eller störningar i samhället. Flertalet remissinstanser framhöll dessutom att det behövs en statlig utredning om e-kronan, något som Riksbanken själv efterlyst", uppger centralbanken.

(Finwire / Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer