Annons

Tunga spelmakare startar nya studion Neon Giant

Nystartade Neon Giants grundare Jonatan Heckley, Arcade Berg och Tor Frick har tillsammans 70 års erfarenhet av dataspelsbranschen.
Nystartade Neon Giants grundare Jonatan Heckley, Arcade Berg och Tor Frick har tillsammans 70 års erfarenhet av dataspelsbranschen. Foto: @imageAuthorName
Trenden med ärrade dataspelsveteraner som startar eget fortsätter med oförminskad kraft.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Neon Giant startades så sent som i april av några av Sveriges tyngsta spelutvecklare: Tor Frick, Arcade Berg och Jonathan Heckley. De har ett förflutet i storsäljande spel som ”Wolfenstein”, ”Gears of War” och ”Doom”.

De sitter i en ombyggd kyrka i Uppsala och filar på ett actionspel som hemlighetsfullt beskrivs utspela sig ”i en helt ny cyberpunk-värld”.

”Det är fantastiskt och känns jättebra att jobba med Goodbye Kansas. De har expertisen så att vi kan koncentrera oss på att göra spel. Vi ska expandera och anställa folk, men vi vill vara en liten och lättrörlig studio”, säger speldesignern Arcade Berg.

Läs mer: Så kan Sverige bli bäst i världen på dataspel  

Grundartrion har även knutit spelentreprenören Erik Gloersen till sig som ordförande i bolaget.

Men den kanske viktigaste pusselbiten i bolagsbygget är den påse pengar och kunskap som Goodbye Kansas Game Invest står för.

”Vi vill i nuläget inte gå ut med siffror mer än att det för vår del är en medelstor investering. Det kommer att bli ett antal miljoner kronor innan vi är färdiginvesterade i det här projektet”, säger Per-Arne Lundeberg, vd på Goodbye Kansas Game Invest.

Neon Giant är det åttonde spelstudion i bolagets portfölj. Totalt har tio investeringar och två exits gjorts. I vintras såldes exempelvis Experiment 101 till THQ Nordic.

Läs mer: Kvinnor inom spel växer så det knakar 

Per-Arne Lundberg är sällsynt nöjd över affären och kallar den en signaturinvestering.

”De har precis den passion vi letar efter. Produktionskvaliteten på den första prototypen av deras spel som vi sett håller extremt hög nivå.”

Goodbye Kansas Game Invest ska inom fyra år ha 35–40 spelstudior i portföljen.

”Vi förhandlar just nu med en större studio på västra sidan av Sverige och en helt ny studio här på östra sidan”, säger Per-Arne Lundberg.

Han är övertygad om att trenden med seniora spelutvecklare som startar eget håller i sig.

”Vi kommer att se allt mer av det här. Startup-scenen i den svenska dataspelsindustrin kommer att ha fortsatt god tillväxt.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer