Annons

Tunga svenska institutioner backar Northvolt – får kanonvärdering

Northvolts vd Peter Carlsson.
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Jack Mikrut/Press
Flera tunga svenska institutioner deltar i Northvolts stora finansieringsrunda, erfar Di Digital.  Affären presenteras inom kort och det unga batteribolaget värderas enligt uppgifterna till nästan 15 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tisdagskvällen kunde Di Digital avslöja att det svenska batteribolaget Northvolt var mycket nära att stänga sin finansieringsrunda på 16 miljarder kronor.

Pengarna ska gå till en batterifabrik i Skellefteå och kommer enligt Di Digitals källor från aktörer som Volkswagen och Siemens.

Nu framkommer flera nya uppgifter om Northvolts jätterunda, som kan presenteras så tidigt som under onsdagen.

Di Digital erfar att flera svenska pensions- och försäkringsjättar har investerat i Northvolt, som grundades för knappt tre år sedan av den tidigare Tesla-medarbetaren Peter Carlsson.

Enligt flera källor är även den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs med i finansieringsrundan, som består av både lån och nyutställda aktier.

Northvolt ska enligt Di Digitals källor värderas till nästan 15 miljarder kronor i nyemissionen, där nya ägare tar upp till hälften av aktierna.

Volkswagen, som planerar en stor upphandling av Northvolts batterier, väntas investera flera miljarder kronor.

”Vi kommenterar inte spekulation”, säger Volkswagens vice kommunikationschef Christoph Ludewig till Di Digital.

”Det vi tidigare har sagt är att vi vill tillverka batterier i Europa med en europeisk aktör. Samtalen med Northvolt fortsätter”, tillägger han.

Vilka svenska institutioner som går in i Northvolt är oklart. Flera av dem är bundna av regler hindrar dem att investera i onoterade bolag. Men det finns också undantag.

Redan 2016 investerade Folksam och AMF i Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely. Samma år gick Folksam, AMF och Alecta alla in i Spotify, som då var två år bort från sin notering i New York.

Northvolt har tidigare aviserat att man söker 1,5 miljarder euro i finansiering i form av både lån och aktier.

Pengarna ska finansiera första delen av batterifabriken i Skellefteå till en kapacitet om 16 gigawattimmar per år. Full utbyggnad till 32 gigawattimmar skulle kräva ytterligare finansiering.

Northvolt bygger även anläggningen Northvolt Labs utanför Västerås för omkring 1 miljard kronor.

I den polska hamnstaden Gdansk har bolaget redan börjat producera batterimoduler i samarbete med polska South Bay Solutions.

Volkswagen har separat sagt sig redo att investera 1 miljard euro i en batterifabrik nära huvudkontoret i Wolfsburg som Northvolt är tänkta att driva. Det beloppet är dock beroende av medfinansiering från den offentliga sektorn.

Northvolt har avböjt att kommentera uppgifterna. Di Digital har sökt AMF och Folksam.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer