Hoppa till innehållet

Tunga techprofiler går in i Budbee

Budtjänsten Budbee tar in 29 miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna finns ett flertal profiler som H&M:s vd Karl-Johan Persson, Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski och Paul Fischbein, tidigare vd för Qliro.

Budbees vd och medgrundare Fredrik Hamilton.
Budbees vd och medgrundare Fredrik Hamilton.Bild: Pressbild

Stockholmsbaserade budtjänsten Budbee (NTL) lanserade sin transporttjänst i februari 2015. Bolaget tillhandahåller en marknadsplats som knyter samman distributionsfirmor och bolag som behöver få ut leveranser till konsumenter. Budbee själva har alltså inga chaufförer eller fordon.

Enligt databasen Nordic Tech List har Budbee tidigare tagit in strax över 20 Mkr från en rad profiler. Bland investerarna märks H&M:s vd Karl-Johan Persson (NTL) (Karl-Johan Persson gör investeringen via bolaget 41:an Invest, ett investeringsbolag han har tillsammans med it-entreprenören Stefan Krook), Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski (NTL) och affärsängeln Daniel Pilotti (NTL).

Läs mer: Så går det för H&M-chefens budtjänst

Nu tar Budbee in 29 miljoner kronor i en nyemission. De befintliga ägarna kliver in med nytt kapital men bolaget får också nya investerare. En av dem är Paul Fischbein (NTL), tidigare vd för börsnoterade e-handelskoncernen Qliro.

”Huvudskälet till att jag investerar är att de gör e-handeln så mycket bättre. De höjer kundupplevelsen för alla som handlar på nätet. Dessutom är jag extremt imponerad av bolaget och plattformen de byggt upp”, säger Paul Fischbein.

Paul Fischbein går också in i styrelsen, samtidigt som Ryska Posten-grundaren Daniel Pilotti blir ordförande. 

 ”Jag är själv entreprenör och har byggt upp tretti.se och flera bolag inom Qliro. Men mest av allt kommer jag in med kunskap om kunderna, efter över 10 år i e-handel hoppas jag ha mycket att tillföra”, säger han.

Den andra nya investeraren i Budbee är familjen Andrén. Robert Andrén är en av grundarna till riskkapitalbolaget Nordic Capital, ett av de tyngsta riskkapitalbolagen på den nordiska marknaden.

Di Digital rapporterade i höstas om utvecklingen för Budbee. De senaste siffrorna visade då att bolaget under 2015 omsatte 6,9 Mkr (2014 hade bolaget endast intäkter på drygt 81 000 kronor). Samtidigt förbättrades resultatet före skatt till minus 2,3 Mkr från tidigare minus 3,4 Mkr.

Läs mer: H&M:s vd backar budtjänsten Budbee

Budbees vd Fredrik Hamilton säger att siffrorna för 2016 ännu inte är offentliga men att det gick betydligt bättre än 2015.

”Vi har ett otroligt bra momentum just nu och ser en betydande tillväxt, som verkligen kom igång i slutet av förra året”, säger han.

”Det nya kapitalet ska gå till tuffa på ännu hårdare, rekrytering, teknikutveckling och automation, få en större geografisk täckning samt hantera större volymer”, fortsätter han.

Att bolaget ska vara lönsamt är inte aktuellt på kort sikt utan fokus ligger på att plocka marknadsandelar.

”Vi fokuserar främst på e-handelssegmentet från att tidigare främst ha levererat livsmedel. Där skapar vi att stort värde, både för kunden och e-handlaren”, säger Fredrik Hamilton.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera