Hoppa till innehållet

Tunga techprofiler tar svenska startups till Brasilien

Svenskgrundade Webrock Ventures hjälper svenska techbolag att etablera sina affärsidéer i snabbväxande Brasilien genom samföretag. Företaget som drivs av en rad tunga techprofiler lanserar nu en Lendo-kopia i landet. 

Webrock Ventures tar svenska företag till Brasilien genom joint ventures.
Webrock Ventures tar svenska företag till Brasilien genom joint ventures.Foto: Julio Cortez/AP

Bakom Webrock Ventures, som grundades för två år sedan, står entreprenörerna Joakim Pops, Per Bystedt, Magnus Lindahl och Patrik Axelsson. Affärsidén bygger på att skapa samföretag mellan svenska techbolag och Webrock, där det nyskapade företaget använder det svenska bolagets kunskap och teknik och Webrocks etablerade kontaktnät och förståelse för den brasilianska marknaden.

”Hela trollformeln är att Sverige ligger långt fram när det gäller internetmognad och affärsmodeller och det finns mycket bra teknik och kunskap här. Om man då kan föra över den till den brasilianska marknaden på rätt sätt har man mycket att vinna”, säger Joakim Pops, partner på Webrock Ventures.

Efter en första investering i det digitala annonsnätverket Webtech Media, som även har ett samarbete med svenska Widespace, lanserar Webrock nu en Lendo-kopia i Brasilien – Finanzero

Läs även: Widespace går in i Brasilien 

Låneförmedlaren Finanzero är ett samföretag mellan Webrock och Zentro Global Consulting, som serieentreprenören och mannen bakom Pensionera.se Kristian Jacobsson har grundat. Kristian Jacobsson kommer senast från Schibsted Growth, som 2010 köpte den svenska lånesajten Lendo. 

Läs även: Schibsted-avhoppare utmanar pensionsjättarna

Även börsnoterade Vostok Emerging Finance, en avknoppning av Vostok New Ventures, har gått in med 1,2 miljoner dollar, motsvarande drygt 10 Mkr i Finanzero. 

”Finanzero är väldigt likt svenska Lendo. Det är en plattform som är byggd i Sverige av personer med bakgrund i Schibstedt och Lendo. Den här typen av låneplattformar har funnits ganska länge i Sverige så de har förfinats över ganska många år”, säger Joakim Pops.


Joakim Pops, en av fyra partner på Webrock Ventures. 

Att bolaget satsar speciellt på samföretag och på att kopiera redan fungerande affärsmodeller är ett sätt att utnyttja den lucka som Brasilien befinner sig i när det gäller digitala företag – innan den fylls av andra bolag.

”Vi ser det som ett sätt att minska risken och öka farten istället för att bygga allt från grunden i Brasilien. Vi får dela med oss på ägarsidan men å andra sidan kommer vi med färdig teknik och mycket kunskap”, säger Joakim Pops.

Webrock har som mål att lansera ytterligare tre bolag med i stort sett eget kapital under 2016 innan de tittar på större projekt där även andra investerare kan bli delaktiga.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera