Annons

Tunga techprofiler tar svenska startups till Brasilien

Webrock Ventures tar svenska företag till Brasilien genom joint ventures.
Webrock Ventures tar svenska företag till Brasilien genom joint ventures. Foto: Julio Cortez/AP
Svenskgrundade Webrock Ventures hjälper svenska techbolag att etablera sina affärsidéer i snabbväxande Brasilien genom samföretag. Företaget som drivs av en rad tunga techprofiler lanserar nu en Lendo-kopia i landet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bakom Webrock Ventures, som grundades för två år sedan, står entreprenörerna Joakim Pops, Per Bystedt, Magnus Lindahl och Patrik Axelsson. Affärsidén bygger på att skapa samföretag mellan svenska techbolag och Webrock, där det nyskapade företaget använder det svenska bolagets kunskap och teknik och Webrocks etablerade kontaktnät och förståelse för den brasilianska marknaden.

”Hela trollformeln är att Sverige ligger långt fram när det gäller internetmognad och affärsmodeller och det finns mycket bra teknik och kunskap här. Om man då kan föra över den till den brasilianska marknaden på rätt sätt har man mycket att vinna”, säger Joakim Pops, partner på Webrock Ventures.

Efter en första investering i det digitala annonsnätverket Webtech Media, som även har ett samarbete med svenska Widespace, lanserar Webrock nu en Lendo-kopia i Brasilien – Finanzero

Läs även: Widespace går in i Brasilien 

Låneförmedlaren Finanzero är ett samföretag mellan Webrock och Zentro Global Consulting, som serieentreprenören och mannen bakom Pensionera.se Kristian Jacobsson har grundat. Kristian Jacobsson kommer senast från Schibsted Growth, som 2010 köpte den svenska lånesajten Lendo. 

Läs även: Schibsted-avhoppare utmanar pensionsjättarna

Även börsnoterade Vostok Emerging Finance, en avknoppning av Vostok New Ventures, har gått in med 1,2 miljoner dollar, motsvarande drygt 10 Mkr i Finanzero. 

”Finanzero är väldigt likt svenska Lendo. Det är en plattform som är byggd i Sverige av personer med bakgrund i Schibstedt och Lendo. Den här typen av låneplattformar har funnits ganska länge i Sverige så de har förfinats över ganska många år”, säger Joakim Pops.


Joakim Pops, en av fyra partner på Webrock Ventures. 

Att bolaget satsar speciellt på samföretag och på att kopiera redan fungerande affärsmodeller är ett sätt att utnyttja den lucka som Brasilien befinner sig i när det gäller digitala företag – innan den fylls av andra bolag.

”Vi ser det som ett sätt att minska risken och öka farten istället för att bygga allt från grunden i Brasilien. Vi får dela med oss på ägarsidan men å andra sidan kommer vi med färdig teknik och mycket kunskap”, säger Joakim Pops.

Webrock har som mål att lansera ytterligare tre bolag med i stort sett eget kapital under 2016 innan de tittar på större projekt där även andra investerare kan bli delaktiga.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies