Annons

Tunnare, snabbare, svartare? Så väntas Apple uppdatera Iphone

De nya förhandstippade Iphone 7-modellerna förväntas få ungefär samma utseende som föregångarna Iphone 6S och 6S Plus på fotot.
De nya förhandstippade Iphone 7-modellerna förväntas få ungefär samma utseende som föregångarna Iphone 6S och 6S Plus på fotot. Foto: Mark Schiefelbein
Allt pekar mot att Apple lanserar en ny version av Iphone på bolagets produktsläpp på onsdagskvällen. Men wow-faktorn väntas utebli.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Då var det dags igen. Enligt traditionen bjuder Apple in till show tre gånger per år och eventet i början av september brukar mest handla om Iphone.

I år verkar inte bli något undantag och på onsdag kväll väntas strålkastarna riktas mot den sjunde generationen av mobilen. Modellerna kommer att se ut ungefär som Iphone 6S och 6S Plus i designen, men med några förändringar och fler färger. ”Dark black” och "piano black" ryktas de nya färgerna bli och att den grå nyansen "space grey" skrotas.

Förbättringarna handlar bland annat om snabbare processorer, större minne och tryckkänslig hemknapp. Plus-versionen väntas få bättre blixt och dubbla kamerasensorer, något som mobiltillverkarna Huawei och LG redan har hunnit före Apple med.

Det har även rapporterats friskt om att Apple ska ha tagit bort hörlursuttaget på de nya telefonerna. Användarna får istället förlita sig på hörlurar som sätts in i Lightning-uttaget eller trådlösa hörlurar via Bluetooth. Det ryktas också att det kommer följa med en hörlursadapter på köpet.

Återigen modifierar Apple tekniken, vilket kan medföra att kunderna måste skaffa ny utrustning. Tidigare har det till exempel handlat om att laddningsporten i telefonerna har förnyats till Lightning. Samtidigt medför det uteblivna hörlurshålet att Iphone 7 troligtvis är tunnare än sina föregångare, vilket kan vara en fördel men också en möjlig risk för att telefonen kan böjas.

Iphone är Apples stora kassako och står för runt två tredjedelar av försäljningen. Under årets två första kvartal gick intäkterna från Iphone ner för första gången sedan telefonen släpptes 2007.

Apples aktie tappade rejält i slutet av april, när rapporten för första kvartalet kom. Sedan dess har dock kursen hämtat sig och ligger på plus ett par procent jämfört med vid årets början.

Men Apples rekordtåg för Iphone är brutet och bolaget tappar andelar på mobilmarknaden. Och även om det långt ifrån går någon nöd på världens högst värderade bolag är det många tyckare som vill se ny innovation från Apple.

Det har blivit tuffare för bolaget att skapa samma hajp kring de senaste Iphone-släppen. Wow-faktorn finns inte riktigt där längre och frågan är om kunderna tycker det är värt att uppgradera sina telefoner till nästa version. De stora nyheterna för Iphone väntas först kommer under 2017 då mobilen firar tio år.

Apple förväntas också släppa en ny version av Apple Watch, den smarta klockan som kom ut på marknaden för ett och halvt år sedan. Om man får tro ryktena är det inga stora förändringar det handlar om. En snabbare klocka med ett GPS-chip för att använda lokala tjänster är bland annat det som har förhandstippats.

När det gäller datorer har Macbook Pro-användare länge längtat efter en uppdatering och det ryktas att det kommer nya modeller av den under hösten. Om Apple visar upp de under onsdagskvällens event är dock oklart.

Läs också: Efter skattesmällen: Apple flyttar fantasisummor till USA


Följ vår bevakning om Apples produktsläpp på onsdagen. Di Digitals Silicon Valley-korrespondent Miriam Olsson Jeffery livebloggar med start strax före klockan 19. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies