Annons

Tunt med digitalt valfläsk inför valet

Statsminister Stefan Löfven (S), Centerns partiledare Annie Lööf och Moderaternas partiledare och statsministerkandidaten Ulf Kristersson.
Statsminister Stefan Löfven (S), Centerns partiledare Annie Lööf och Moderaternas partiledare och statsministerkandidaten Ulf Kristersson. Foto: TT
Di Digital har granskat riksdagspartierna förslag för att stärka digitaliseringen i Sverige. När vissa partier väljer att slå på stora trumman, lyser förslagen med sin frånvaro hos andra.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Digitalisering och innovation är tunga faktorer i den svenska ekonomins starka utveckling, det menar OECD i en stor utredning av Sveriges digitalisering som togs fram på uppdrag av regeringen tidigare i vår. 

Di Digital har gått igenom riksdagspartiernas valmanifest, hemsidor och motioner i riksdagen för att se vad partierna vill i digitaliseringsfrågorna inför kommande mandatperiod. Granskningen visar att intresset för digitala frågor skiftar rejält mellan partierna och av de tre partier som hittills publicerat sina valmanifest nämns digitalisering endast i ett.

Lista: Fiber, digital vård och AI – såhär vill partierna digitalisera Sverige

Kartläggningen visar vidare att bara hälften av partierna kommunicerar sina ståndpunkter kring digitalisering via sina hemsidor, en viktig informationskälla för osäkra väljare. De partier som valt att informera om sin ställning i digitaliseringsfrågor på sin sajt är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Hos Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lyser digitalisering och it med sin frånvaro. Partierna har inte kommunicerat några löften eller visioner inför kommande mandatperiod på varken hemsidan, i valmanifestet eller när Di Digital ber om valfläsket.

Läs mer: OECD:s kritik: Värna om techhubben Sverige 

Vänsterpartiet nämner digitalisering av vården som ett prioriterat ämne i en debattartikel på sin hemsida, men mer än så finns inte. Och när Di Digital kontaktar partierna hänvisar flera endast till motioner de lagt under den gångna mandatperioden där digitalisering nämns, men inget om framtiden går att utläsa.

En av de få frågor som dock enar de svenska partierna är bredbandsutbyggnaden. Såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet, Centern och Liberalerna menar att fler satsningar på bredband- och fiberutbyggnad behövs. 

Regeringen och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) har satt flera mål om detta och även satsat 4,25 miljarder kronor fram till 2020 på utbyggnaden. I valfläsket inför valet i höst lovar man ännu fler satsningar. 

Partiernas löften kring digitalisering återspeglar deras profil i övrigt.

En annan fråga som förenar är svenska satsningar på artificiell intelligens, AI, något som både Socialdemokraterna och Moderaterna ser som prioriterat.

Moderaterna, med partiledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson i spetsen, tog ett bredare grepp i frågorna när partiet i juni presenterade sju förslag för hur Sverige ska bli ”ett digitalt föregångsland”.

Bland annat lovar de 130 miljoner kronor till att frigöra offentlig kartdata från Lantmäteriet för forskning inom AI-området och att utse en politisk samordnare som ska ha hand om digitaliseringsfrågan på regeringskansliet.

Läs mer: Här är Moderaternas plan för att digitalisera Sverige 

Den sittande regeringen har även de aviserat satsningar på AI. Enligt digitaliseringsministern ska innovationsmyndigheten Vinnova avsätta 50 miljoner kronor om året i tio år till AI-satsningar i Sverige.

Att frågan om digitalisering inte får plats i partiernas valmanifest talar också för att de inte kommer göra politik i ämnet om de kommer till makten.

Partiernas löften kring digitalisering återspeglar deras profil i övrigt. Centerpartiet slår ett slag för landsbygden i löftena om bredbandsutbyggnad och att nedmonteringen av kopparnätet på landsbygden måste upphöra. Vänsterpartiet vill att landstingen ska styra digitaliseringen av vården och varnar för risken att digitala vårdgivare ska parasitera på skattepengar. 

Liberalernas skolfokus syns i löftet om att datorkunskap ska få större utrymme i skolundervisningen. Där utmanas de dock av Allianskollegan Centerpartiet som går in i skolfrågan och vill hämta röster genom förslaget om att möjliggöra för mer fjärrundervisning.

De tre partier som presenterat sina valmanifest är Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Av dem är det endast Centern som pratar om digitalisering, då om att vården måste digitaliseras ytterligare.

Läs mer: Byggbranschen sämst på digitaliseringen 

Att frågan om digitalisering inte får plats i partiernas valmanifest talar också för att de inte kommer göra politik i ämnet om de kommer till makten. Valmanifestet talar helt enkelt om vad partiet kommer göra om de hamnar i regering. Det menar statsvetaren Elin Naurin vid Göteborgs universitet, som forskat om vallöften. 

"Det vi kan se är att svenska partier helt eller delvis genomför i snitt 80 till 90 procent av vallöftena i valmanifestet om de kommer i regeringsställning", säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies