Annons

Tuva Palm: Nordnets nya robot ska sköta bolån

Klarna-veteranen Tuva Palm blev CTO på Nordnet 2016.
Klarna-veteranen Tuva Palm blev CTO på Nordnet 2016. Foto: Evelina Carborn
Nordnets robot ska inte bara sköta fond- och aktiehandel. På sikt kommer den även att kunna optimera bolån, enligt teknikchefen. ”Vi ska leverera den första rådgivaren helt baserad på riktig artificiell intelligens”, säger Tuva Palm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tuva Palm värvades för tre år sedan till Klarna för att bygga om fintechjättens digitala plattform. Till slut blev hon produktchef.

Hennes nästa uppgift blev att stöpa om Nordnet. Nätmäklaren var med och flyttade svenskarnas fond- och aktiehandel till nätet under 2000-talet. men som riskerade att halka efter tiotalets fintechbolag.

˝När man gör någonting omöjligt så känns det mer okej att misslyckas. Det är en drivkraft. Sedan är jag ju jäkligt tävlingsinriktad”, säger en påpassad Tuva Palm under årets upplaga av konferensen Sthlm Tech Fest.

Som Nordnets teknikchef har hon lett ombyggnaden av bankens tekniska plattform.

Samtidigt har Nordnet bytt design och produktstrategi och hunnit bli utköpt från börsen av Öhmangruppen och Nordic Capital för drygt 6,6 miljarder kronor.

Läs mer: ”Därför kan Nordnet vinna på att lämna börsen” 

”Att göra den resan på ett år är ganska tufft. Nu kommer det en ny app och en ny webb baserat på vårt arbete”‚ säger Tuva Palm.

Nordnets första nya produkt är ett verktyg som både ger investeringsråd och placerar pengar automatiskt baserat på kundens angivna preferenser. Nordnets robotrådgivare är den största i Sverige följd av bolag som Opti (NTL), Lysa (NTL), Sigmastocks (NTL) och Primepilot (NTL).

”Vi kommer bland annat att lägga till fler finansiella instrument och bolån. En stor del av privatekonomin kommer i framtiden kunna skötas av robotar”, säger Tuva Palm.

Vad gör roboten i dag?

”Du svarar på ett antal frågor om bland annat riskbenägenhet, sparhorisont och syfte med sparandet. Efter det sätter vi ihop en personlig portfölj, och köper och säljer sedan åt dig baserat på din sparprofil. Men det här är bara första versionen.”

Vad ser du framför dig?

”Vi ska leverera den första finansiella rådgivaren helt baserad på riktig artificiell intelligens. Det här är ju embryot i den produktlinjen.”

I framtiden ska roboten inte bara placera om fond- eller aktieinnehav som fått sämre utsikter. Den ska också kunna göra antaganden baserat på någons tidigare handlingar och med hjälp av AI kunna förutse vad personen vore benägen att vilja göra härnäst.

Tekniken ska inte bara ge råd utan också förvalta kapital.

Min portfölj går än så länge som förväntat

I början granskar Nordnets medarbetare placeringarna särskilt noga, säger Tuva Palm. Hon är fåordig om hur det det har gått med robotens placeringar hittills.

”Min portfölj, och jag fick en med låg risk, går än så länge som förväntat”, säger hon.

Sedan hon och hennes utvecklarteam började stöpa om Nordnets affär har de rekryterat cirka 40 personer. Tuva Palm skyltar ivrigt i sociala medier för att hon fortfarande letar nya medarbetare. ”I AM HIRING”, står det på Linkedin.

Läs mer: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare

Tuva Palm är dessutom inblandad i Nordnet Ventures, investeringsarmen som ska hitta nya technolag inom finanssektorn.

Ambitionen var till en början att gå in i två bolag per år, men det målet har Nordnet nu övergivit. Inom kort presenterar Nordnet sin första investering och flera andra är på gång.

Vi vill inte göra investeringar i Powerpoint-bolag

”Vi kommer att investera i bolag som vi också blir partners med på ett eller annat sätt. Det är helt enkelt bolag som ger våra kunder ett värde”, säger Tuva Palm.

Hon vill ännu inte gå in på investeringarnas storlek men Nordnet kommer att kunna delta i C-rundor, alltså ett bolags tredje större kapitalanskaffning.

”Vi vill inte göra investeringar i Powerpoint-bolag. Vi tittar på bolag som har kommit en bit på väg”‚ säger Tuva Palm.

Ordförande för Nordnet Ventures blir Collectors tidigare vd Stefan Alexandersson.

”Han har haft öga och näsa för expansiva finansföretag. Vår investeringsfilosofi är väldigt lik.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer