Annons

Tv-drama tonar upp mellan Apple och Spotify

Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.
Apples planer på att paketera ihop Apple Music med Apple TV+ kan slå hårt mot Spotify. Det blir spännande att se hur Daniel Ek och finanschefen Barry McCarthy ska försvara sig, skriver Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Spotifys betaversion lanserades 2007 var tjänsten det hetaste sedan skivat bröd. Men i dag är streamad musik lika självklart som el och bredband. 

I konkurrensen med Apple Music, Amazon och Youtube Music tvingas Spotify därför ständigt återuppfinna sig själv. De senaste åren har vd Daniel Ek exempelvis storsatsat på sin radiotjänst och sina algoritmstyrda spellistor. 

Just nu kretsar det mesta kring poddar. Spotify har som bekant investerat åtskilliga miljarder i köp av poddbolag det senaste året. 

Läs mer: Spotify köper ännu ett poddbolag

Målet är, enligt vd:n och grundaren Daniel Ek, att bli störst på ”audio”. Detta ska ske genom att behålla ledartröjan på musik, och utmana Apple om att styra marknaden för poddar. 

På sikt kan 20 procent av Spotifys lyssnande komma från andra källor än musik, enligt grundaren. 

Läs mer: Så krossades Spotifys tv-drömmar 

Någon egen tv-satsning är det inte tal om. Spotify tycks ha lärt sig läxan när man plöjde ner hundratals miljoner kronor i en egen tv-plattform mellan 2012 och 2015. Projekt skrotades eftersom licenserna visade sig vara för dyra, och tystades sedan ner internt.

Men det är ändå tydligt att tv kommer att bli en viktig del av Spotifys framtid. I USA märks detta inte minst på det nära samarbete Spotify har med Hulu, en tv-plattform på nätet som ägs av Disney och telekom- och tv-konglomeratet Comcast. 

Under 2019 har amerikaner bland annat, under en begränsad tid, kunnat teckna en prenumeration på Spotify Premium för 10 dollar per månad och få Hulu, med reklam, på köpet.

Analytiker: Spotify nära partnerskap inom video 

För någon vecka sedan spådde en analytiker att Spotify inom kort kommer att tillkännage ett nytt video-partnerskap. Ett sådant besked skulle kunna bli en positiv katalysator för aktien och övervinna oron kring den långsiktiga skalbarheten i affärsmodellen.

Spotifys aktie skulle må bra av en offensiv nyhet från bolagets vd. När New York-börsen öppnade på tisdagen handlades aktien ner till under 115 dollar. Det kan jämföras med en kurs på 148 dollar vid noteringen i april i fjol. 

Läs mer: Nu rekordblankas Spotify

Ett varningstecken för Spotify är att Apple nu sägs planera att paketera ihop Apple Music med sin nya tv-tjänst Apple TV+, enligt Financial Times. Den nya tv-tjänsten ska erbjuda egenproducerat innehåll och beskrivs som en utmanare till Netflix. Allt för en låg månadsavgift på 5 dollar per månad.

Än så länge har inget priserbjudande tagit fram. Förhandlingarna med musikbranschen sägs pågå och många skivbolagsdirektörer uppges bli nervösa av tanken att Apple ska utmana Spotifys prisnivå på 10 dollar per månad.

En tes är dock att Apple kan erbjuda Apple Music och Apple TV+ för 13 dollar per månad. Detta utan att behöva sänka sin ersättningsnivå till musikbranschen, enligt Financial Times.

Vissa analytiker menar att Apple på sikt hoppas skapa en supertjänst som skulle rikta sig till samtliga 420 miljoner personer som abonnerat på någon av Apples många tjänster den senaste månaden. Som jämförelse kan nämnas att Spotify har drygt 230 miljoner användare, varav endast knappt hälften betalar för tjänsten. 

Läs mer: Här är Daniel Eks fem smockor mot Apple 

En supertjänst från Apple skulle kunna omfatta allt från musik, tv och film, till nyheter och tidsskrifter samt spel.

Huruvida ett sådant paket skulle godkännas av USA:s konkurrensmyndighet återstår att se. Förmodligen skulle politiker som den amerikanska presidentkandidaten Elisabeth Warren protestera. Hon tycks stå på Spotifys sida i striden med Apple. 

Läs mer: EU utreder Apple efter bråk med Spotify 

Men någon form av sampaketering av musik och tv är ändå att vänta från Apple. Spotify har troligtvis en plan. Kanske ska de fortsätta samarbeta med Hulu? 

Eller varför inte Netflix? Banden dit är ju täta. Spotifys finanschef Barry McCarthy var tidigare finanschef på Netflix. Och Spotifys styrelseledamot Ted Sarandos är innehållschef på Netflix.

Det ska bli spännande att se vad Daniel Eks nästa drag blir i detta tv-drama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer