Annons

Tv-floppen Magine tvingas låna miljoner: ”Inte blivit som vi förväntat oss”

Magines styrelseordförande Kamal Bherwani och deras plattform.
Magines styrelseordförande Kamal Bherwani och deras plattform. Foto: Press.
Med nogräknade intäkter har svenska Magine bränt nästan 1,5 miljarder kronor sedan starten 2011. Trots en ljusning i fjol är streamingbolaget nu i behov av ny finansiering från sin stjärnspäckade ägarkrets.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska streamingbolaget Magine, bildat 2011, skulle samla alla tv-kanaler på en digital plattform. Tanken var att distribuera playtjänsten till konsumenter genom en månadsprenumeration.

Men affären tog aldrig fart i Sverige, bland annat eftersom TV4 hoppade av för att fokusera på en egen playtjänst. Mellan 2012 och 2016 samlade Magine på sig mer än 1,2 miljarder kronor i förluster. Det var 22 gånger mer än den totala omsättningen under perioden.

”Det har inte blivit som vi förväntat oss. Styrelsen trodde inte att Magine skulle bränna så här mycket pengar och att det skulle krävas så lång tid för att nå en kritisk massa. Men för en startup går det sällan som planerat och vi har behövt förändra vår affärsmodell i grunden”, säger styrelseordföranden Kamal Bherwani.

Våren 2017 lade Magine ner sin tv-tjänst i Sverige och stängde Magine.se. Sedan dess har bolaget fokuserat på sin liknande streamingplattform i Tyskland och filmsajten Plejmo i Norden, men inte minst på att globalt sälja sin tekniska lösning till andra företag under varumärket Magine Pro.

Vi för regelbundna diskussioner med våra aktieägare om finansieringen

I fjol ljusnade situationen något för bolaget, enligt ett bokslut som Di Digital tagit del av. Magine minskade sitt minusresultat med nära en tredjedel till 261 miljoner kronor, samtidigt som intäkterna steg med 40 procent till 53 Mkr.

”Förlusterna kommer fortsätta att minska under de närmsta åren. Intäkterna ökar i alla delar av verksamheten, samtidigt som vi skär ner våra kostnader. Vi har hittills haft två större utgiftsposter, dels att utveckla, produktifiera och uppgradera plattformen, dels att upprätthålla avtalen med de mer än 100 kanaler som nu finns tillgängliga i Tyskland”, säger Kamal Bherwani.

Läs mer: Miljardfloppen Magines oväntade delägare: Göran Persson 

Magine har attraherat en brokig skara investerare. Argentinas rikaste man Alejandro Bulgheroni, som gjort sig förmögen på olja, är indirekt största ägare med nästan 78 procent av aktierna genom företagsgruppen Inversora.

Även den svenska finansprofilen Harald Mix, tidigare statsminister Göran Persson (S), techinvesteraren Tommy Jacobson och fotbollsspelaren Martin Dahlin äger aktier i Magine.

I början av 2018 kunde Di Digital rapportera att flera av de mindre aktieägarna försökt distansera sig från det förlustdrabbade bolaget. Styrelsen ska då ha gett dem kalla handen, med hänvisning till att det inte funnits något intresse för deras aktier på marknaden.

”Kritiken har inte direkt nått mig personligen. Om de är missnöjda så är vi i styrelsen omedvetna om det”, säger Kamal Bherwani.

Läs mer: Efter miljardförlusten – tunga delägaren vill ut ur tv-floppen Magine 

Kamal Bherwani vill inte dela med sig av någon prognos för hur Magine kommer att prestera i år, men uppger att hela verksamheten utvecklas enligt plan med ett särskilt fokus på teknikförsäljningen inom Magine Pro.

Under det första halvåret 2018 tvingades dock Magine att ta lån på knappt 54 Mkr för att finansiera den rullande verksamheten. 

”Företaget kommer att behöva mer kapital – antingen genom lån, riskkapital eller en kombination av det – för att kunna nå ett plus minus noll-resultat. När jag tog plats i styrelsen för fem år sedan var planen att vi skulle vara lönsamma nu, men våra omstruktureringar har krävt mer extern finansiering”, säger han.

Magines styrelseordförande vill varken uppge hur mycket pengar som bolaget behöver i närtid eller beskriva hur långt gångna planerna på en nyemission är.

”Vi för regelbundna diskussioner med våra aktieägare om finansieringen. Så här långt har de stöttat företaget och vi har ingen anledning att tro att det kommer förändras, men det finns förstås ingen garanti åt något håll”, säger Kamal Bherwani.

Läs mer: Streamingfloppen Magine miljardvärderas – trots skyhöga förluster 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer